Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holčiny,
před lety, když jsem byla ještě ambiciózní a svobodná děvčica, jsem začala se zkouškama mezinárodního charakteru, resp. britské komory účetních a auditorů. Tenkrát to byla moje povinnost vůči zaměstnavateli, ale již tam nějakou dobu nepracuji, ale přesto jsem se rozhodla studium dokončit. Chtěla jsem se zeptat, zda se tady také nenachází nějaká maminka, která ACCA studuje. Jdu pozítří na zkoušku a místo toho čtu e-mimino. Když se donutím k učení, vytáhne mě od toho náš Mareček. Většinou má studijní produktivita za den je velmi slabá. Už bych to tak chtěla mít za sebou, ale teď v prosinci ještě musím udělat 2 zkoušky a když dopadnou dobře, tak v červnu mě čekají poslední 3 zkoušky. A pak finito! Já se tak teším, ale teď bych radši připravovala vánoční dekoraci. Potřebuju povzbudit. Najdu tady spojence?
Pa, Marki
Ahoj,
moc držím pěstičky.
Vím, jak tyhle zkoušky jsou náročné, hlavně to šprtání na ně. A kolik to veme času. Manžel je dělal před asi pěti lety a je rád, že je má za sebou. Ale udělal a ty to zvládneš taky.
Dej vědět, jak jsi dopadla¨.
Zdeňka
Zdeni,
tak to mám za sebou, ale jen pro letošní rok. Neodhadnu výsledek, budu ho znát až na konci února. Ale pro jistotu neočekávám úspěch. Takže na ty samé zkoušky možná zavítám opět v červnu.
No a dneska už snad vyrobím aspoň těsto na cukroví…
Ahoj, Marki
Tak gratuluju ke konci trápení s učením.
Manžel měl taky vždycky pocit, že to nenapsal, ale nakonec se ukázalo, ze to zvaládl. Tak třeba to u tebe bude stejné.
Držím palečky, aby jsi nemusela opakovat nic.
V únoru dej vědět.
A užij si VÁNOCE.
Zdeňka
Ahojky,
tak takhle jsem dopadla v ACCA:
Paper Details: 2.6INT Aud. Int. Rev.
Result: Fail
Mark: 43
Paper Details: 3.3 Perf. Man.
Result: Pass
Mark: 50
Tak tu prvni zkousku jsem delala uz dvakrat, takze tam pujdu potreti…sakra, jen o 7 bodu. Zase jedna oblibena zkouska, na kterou budu chodit az do te doby, nez ze me bude expert
. Uz mi ta praxe v auditu vypadla z pameti, ale tohle je teorie a tu fakt nesnasim.
A ta druha zkouska je „o prsa“, aspon ze tak ![]()
Myslela jsem si, ze to dopadne obracene.
Takze v cervnu zi zopakuju (doufam naposledy) teorii auditu a v prosinci zkusim zaverecny trojboj. Snad se stesti unavi… ![]()
Preji vsem studujicim maminkam hodne stesti v boji !
Marketa
Marki,
gratuluju a ten zbytek zmaknes, drzim ti palce.
Vim, ze studim je s tak malym tvoreckem narocne, ja jsem si rikala, jak si budu udrzovat a provicovat jazyky, aby se mi nevykourily z hlavy a pridam si arabstinu. No, jak myslis, ze to dopadlo ?
S anglictinou jsem na tom jeste dobre, ale to ostatni pokulhava ![]()
Tak uceni zdar!
Radka
Týý jooo, arabština, to už je docela slušnej závazek ![]()
Mě taky hrozně táhne studium jazyků, ale vše skončilo taky jen tím, že si udržuju anglinu, ačkoliv bych jí měla ještě vylepšit. Fráninu jsem začla na vejšce a vždy maximálně rok a konec. Němčinu jsem zdárně pozapomínala.
Mám doma spoustu učebnic a slovníků, v těhotenství jsem si ještě přikoupila Portugalštinu (tu jsem vždycky chtěla umět, od té doby, co mě Portugalsko okouzlilo), a severské jazyky. Ale zatím jsem neudělala nic, ale vůbec nic. Knížky jsou pěkně uložené, aby se na ně neprášilo
A já sedím u emimina…
Ahoj, Marki
P.S. Dáme si opožděné novoroční předsevzetí, nebo to už nemá cenu?
![]()
ja ti nevim s tim predsevzetim ![]()
ale dneska jsem se koukala na http://www.bbc.co.uk/…ages/french/ a tam jsem si dala par lekci:)) ja jsem na tom hur spise s komunikaci.
Moje kolegyne z prace studovala v Izraeli a umi hebrejsky a arabsky, takze me s tim tak navnadila, ale tady je tezky sehnat lektora, a kdyz uz, tak stoji dost penez, jako samostudium bych to asi nezvladla ![]()
S tema knihama jsem na tom obdobne jako ty ![]()
Ale tak dobre, ja si davam predsevzeti, ze oprasim tu franinu a pak spanelstinu
a ted ty…:)
Au revoir
Radka
Tak já to zkusím takhle:
1. Každopádně musím udržovat angličtinu a přidat tam to vylepšení.
2. Asi tu francouzštinu, ale tu musím znovu od začátku.
3. toto bude volitelný předmět bez sankce za nesplnění
; tak tam zkusím oprášit Němčinu (zaměstnavatel by byl nadšen),
4. toto jen zkusím a zvážím, zda bude čas: Portugalština.
Ještě to ale musím přehodnotit časově a stanovit si vhodný čas, abych to co nejméně narušovala a nemusela Marečka ochuzovat o hrací chvilky. Ale bude to na úkor čtení na emiminu…
Teď když to čtu, tak si říkám, že je to blbost to stihnout.
Musím si lépe rozvrhnout čas. Moc s ním plýtvám.
Salut, M.
Marki,
lepe si rozvrhnout cas
, kdyz mimis dovoli. Ja to vidim na opakovani vecer, kdyz pujde mala spat, tak tomu venuju hodinu denne - pokusim se.
No, ale kdo me potresta, kdyz to nesplim? Asi nikdo ![]()
R.
Čau holky,
já bych taky chtěla studovat jazyky! Zatím jenom udržuju angličtinu, španělstina upadá, ale chtěla bych (znovu) začít s francouzštinou! Kde ale vzít čas na jazykové kurzy? Manžel mi pohlídá na tu AJ jednou týdně. Na tu francouzštinu by to chtělo 2× týdně, ale vůbec netuším, jak vyřešit hlídání ![]()
nemáte podobný problém??
Pajino,
nabizi se jazykove kurzy, kde behem lekce agentura zajistuje hlidani ditete. Ale zapomnela jsem, ktera to byla jazykovka. Urcite to bylo v Praze.
Jinak ja to vidim zatim na samoučení po večerech, jak píše Radulka. Během dne to někdy jde, dokud Mareček nebude chodit. Pak to skončí a budu za nim běhat…
Marki
Ahoj holky!
Všem gratuluju, kdo máte za sebou úspěšně zkoušky. Já sice nestuduju jazyky, ale dělám dálkově vysokou v Praze. Mám za sebou třetí semestr a ještě tři mě čekají. Letní semestr ještě zvládnu v poho, ale další rok už to bude s mimčem. Jak jste to zvládaly nebo zvládáte?
Ahoj holky,
dost vas obdivuju, ze jeste pri mimiskovi zvladate uceni!!!
A pisete, ze byste chtely oprasit francouzstinu. Ja ziju ve Francii, mam vystudovanou francouzstinu, tak kdyby vam to trochu pomohlo v uceni, tak si muzeme dopisovat francouzsky. Necham to na vas, kdyz tak mi napiste a ja pisnu mail. Neni nad poradny pokec, ale i toto muze byt cesta k uceni.
Ja se ted aktualne vratila ke studiu anglictiny, ale nekdy je to darda!
Mejte se
Andrea
No, ja jsem vejšku dělala ještě za svobodna a denní, takže asi moc neporadím. To, co teď bifluju, je něco navíc, aby mi v UK uznali členství v britské komoře účetních/auditorů. Vlastně o členství tak moc nejde, spíš o ten papír, že jsem prošla všema zkouškama. Pak se tím budu ohánět na trhu práce ![]()
Studium je plně v mé režii, 100% samostudium. Ale rozhodně se studuje líp, dokud nejsi mamča. Pak už čas ovládá vaše děťátko.
Obdivuju maminky, které se do VŠ pustily na mateřské. Já jsem nejradši celé dny doma, běhat na přednášky by se mi moc nechtělo.
Každopádně je hodně důležitá součinnost a podpora partnera a jeho pochopení pro vaši ambici se vzdělávat!
Držím pěsti!
Marki
P.S. Luccie, jakou fakultu studuješ?