Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj jdu si pro radu.
Mám doma skoro čtyřleťáka, který v září nastupuje do školky, kde požadují, aby si děti utírali sami prcku na WC. Syna to zkouším učit už víc než měsíc, ale moc mu to nejde. Asi mám divné dítě, ale on si tam prostě nedosáhne
Ač jsme zkoušeli v sedě na záchodě i v předklonu ve stoje na nočníku-židličce, tak si špičkama prstíku sotva dosáhne ke konečníku. Takže i když si vezme vlhčený papír a utře, tak to má minimální efekt i přes opakované utření a já ho musím dočistit. Takže jak to vyřešit s tou školkou?
Díky za postřehy a rady ![]()
@HankaHK máš ještě měsíc, trénujte a výsledek se dostaví, nevím jak jsou třeba učitelky ve školce u vás ochotné, upozornila bych je na to a holt bych to třeba řešila tím že mu budu balit náhradní slipy by ho případně mohli převléknout
![]()
@myšák1187 zatím nevím jak jsou ochotné, v červnu byla seznamovací schůzka jen s ředitelkou. Náhradní oblečení ve skříňce je samozřejmost.
Spíš bych potřebovala radu jak trénovat
, aby si tam co nejlépe dosáhl, pod jakým úhlem, v jaké poloze ![]()
Trénovat, trénovat, trénovat. Mladší si utírá zadek tak, že sleze ze záchoda, vyšpulí řiťku, vytočí tělo a utře. Dosáhne bez potíží. Pokud by měl u toho sedět, nejspíš by to skončilo pádem do mísy. ![]()
@neumisa právě ve stoje to taky zkoušel a dosáhl ještě hůř nehledě na to, že v malém panelákovém WC se pak bouchal do hlavy o umyvadýlko Proti pádu do mísy má adaptér tak to snad nehrozí
Ale trénovat bude, i když čas se krátí ![]()
Holky, náš ctyřleťák nastupuje do školky. Do teď jsem to nějak neřešila, ale dneska jsme se tak nějak s mužem bavili, když na nás syn volal ze záchoda, že je hotový…od kdy by si vlastně mělo dítě samo utírat zadek? Syn si sám dojde na záchod, sám se vyčurá, pinďu si utre. U bobku jde taky na záchod sám, používá teda ještě dětské prkýnko, sám si ho dá, sedne si a když je hotový tak zavolá. Možná jsem to fakt zanedbala a měl by to už umět sám. Párkrát to zkoušel, ale samozřejmě se tak nějak pořádně nenatočí a pak to má kolikrát úplně všude.
V kolika to vaše děti zvládli samy? Já se ptala mamky na mě a ta si to vůbec nepamatuje.
Muj syn se prvni rok sam neutrel ve skolce, sam tam ani nekadil, nosil si to dom.
Od te doby, co si tam tak nejak konecne dosahli a zacalo jim vadit, ze je utira nekdo cizi.
Kluk od cca 5, holka ve skolce od cca 4, ale doma se rada jeste necha obcas utrit, kdyz ma mazlavejsu bobek a, chce mit jistitu, ze nebude mit carku na spodarach.
U nas ve skolce s utrenim zadku nemaji problem. Od kdy tam deti vedou aktivne k samostatnemu utirani nevim.
Dcera má čtyři a neumí to. Jde druhým rokem do školky. Ale myslím že se to řeší ve školce až u předškoláku. Já to zatím neřeším. Myslím že stačí od těch pěti let jak bude předškolák.
5letak jak kdy, na velkem zachode je trochu nejisty a rekne si, ve skolce to daval sam, meli male, mohl sedet pevneji. Ale jako obcas se mu to uplne nepovedlo…me prijde, ze teprve kolem 4-5 zacinaji mit proporce, aby si tam vubec dosahli.
Tys nechala svoji dceru, aby mela vlka!
. Asi mas moc hrube ruce a moc vychytralou dceru. Vsadim se, ze se nechala nosit do ctyr let. ![]()
Holky moc všem děkuji za reakce
Popravdě se mi trošku ulevilo, protože jsem fakt vůbec nevěděla ![]()
Od toho cca 4 roku to tak nějak zvládl, ale ne úplně perfektně. Takže pokud musel ve školce na záchod a zrovna neřekl učitelce o pomoc (což většinou neřekl), tak přišel s flíčkem na trenkách. Ale většinou si to nosil domů.
Od tri, nehoda ojedinela. Ale holka dela takovy srnci bobky, takze neni prakticky jak co uspinit
5 let mi teda prijde dost ![]()