Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem.
Holky, od kdy by si měly děti samy utírat zadek po velké?
Minulý týden dcera (skoro 5) přišla ze školky s tím, že má opruzený zadek. Měla. Paní učitelka (nová holčina 19 let) jí řekla, že už by si měla zadek utírat sama. Nepohoršuju se, jen jsem se zamyslela, jestli jsem u dcery v tomhle fakt něco nezanedbala. Doteď jí totiž s manželem utíráme prcku sami, pokud je doma a jde to, pořád umýváme ve sprše. Takže sama si vlastně zkusila utřít dupu až v té školce.
ahoj moji male jsou 4 a take me uz napadlo, ze by to mela zvladnout sama. Obcas na me vola,ze se utre sama, ale pak stejne vyzaduje pomoc. Dcera me sestrenice je o pul roku starsi a te uz to celkem jde. ![]()
Ahoj už je to dávno ,ale malý šel do školky ve 3 letech a zadek si musel umět utřít sám ,jinak by ho tam ani nevzali ,musel se oblíknout najíst a sám to zvládat na záchodě .Tak snažil se ,ale taky někdy měl neštěstí v trenkách
.V 5 letech je dost velká to by měla umět .
Jo, v pěti letech je už vážně „velká“
.. kup vlhčený toaletní papír na utírání zadečku (pokud jí to nepůjde normálním) a uvidíš, jakou bude mít radost, že zase zvládne něco sama
![]()
Náš mladý to umí sám, ale pro jistotu ho kontroluju!
Jo a má 3,5 r.
Ahoj,moje mama pracovala ve skolce, a segra asi do 6ti let utirala jeji dceri zadek a nase mama u toho vzdycky kecy,ze uz by to davno mela umet sama,ze oni ve skolce je k tomu vedly uz od 3 let.ze je velka atd…oni teda s nima chodily na zachod,ale jenom je kontrolovayi,deti si musely utirat prdelky samy. jenom nevim,jak to chodi ted ve skolkach,mama uci na zakladce.
Radú, v tomto věku bych řekla, že už má fakt načase. Určitě to bez problémů zvládne.
Helča je zatím samostatná jen po čurání, ale pomaličku už za naší asistence zkoušíme i po velké.
Maru to uměl asi ve 3,5 letech docela hezky, jen jsme kontrolovali. Potom jsem ale byla delší dobu v nemocnici, tak se to samozřejmě u babiček odnaučil. Potom chvíli odmítal, ale v 5 jsem si řekla, že fakt dost a chytil se na vlhčený toaleťák. Raději ale vždy překontroluji. ![]()
Ahoj, to už je sakra velká. Znám několik mamin, cokontrolují zadek ještě v 7 letech. To mi přijde na hlavu. ![]()
Holky, díky moc. Já jsem to prostě nějak vypustila a přišlo mi to nějak automatické. Zvyk.
. Prostě mi to tak nějak nedošlo, že už je na to sakra velká. Začnem přes víkend nacvičovat a zkoušet…
Mišuno - tak to máte dobrý
Já zatím ukecávám, ať se utře třemi papírky, no a potom ještě jeden a ještě… Největší prekérka byla, jak začal křičet, že má zahovňanou ruku ![]()
ahoj, my taky ještě pořádně neumíme.máme vlhčený toaletní papír, s normálním je to ještě horší.
Já jen nechápu proč každý druhý tu všude píše jako anonym ![]()
Ahojky ![]()
Taky jsme řešili u prvního syna kdy si má umět utírat zadek, když nastupoval do školky ve třech letech. Ve školce nás učitelka však uklidnila, že to stačí učit mezi čtvrtym a pátym rokem, ale klidně i dřív, když je šikovné.
Takže jakmile jsem si myslela, že už by to moh zvládnout tak jsem mu koupila (již v některých odpovědích uvedený) vlhčený toaletní papír. Během několika týdnů si utíral zadeček sám(ve 4 letech). Můj druhý syn to zvládl už ve třech letech, takže doopravdy jen záleží na šikovnosti dítěte. A jak se s tím porve ta naše nejmenší princeznička, které jsou dva, to je ještě ve hvězdách. ![]()
Pokud si dítě v pěti letech ještě občas pořádně neutře zadeček má na to nárok. Umět to 100% musí před nástupem do školy.
Na třídních schůzce(syn chodí do první třídy) nám učitelka popisovala událost z loňského roku. Prý za ní přišel druhák, jestli by mu nešla utřít zadek.To si myslím , že už je opravdu ostuda(hlavně pro jeho rodiče).
Ahoj,malá si od nějakých třech a půl utírá zadeček sama,ze začátku jsme jí kontrolovaly a ted už to dělá automaticky,chodí od třech a půl do školky,tam jim ho učitelka taky neutírá.
Ahoj jdu si pro radu.
Mám doma skoro čtyřleťáka, který v září nastupuje do školky, kde požadují, aby si děti utírali sami prcku na WC. Syna to zkouším učit už víc než měsíc, ale moc mu to nejde. Asi mám divné dítě, ale on si tam prostě nedosáhne
Ač jsme zkoušeli v sedě na záchodě i v předklonu ve stoje na nočníku-židličce, tak si špičkama prstíku sotva dosáhne ke konečníku. Takže i když si vezme vlhčený papír a utře, tak to má minimální efekt i přes opakované utření a já ho musím dočistit. Takže jak to vyřešit s tou školkou?
Díky za postřehy a rady ![]()