Samostatnost vašich dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
elot
22.10.15 11:03

Samostatnost vašich dětí

Docela by mně zajímalo, co zvládají vaše šestileté děti? Jakou práci třeba dělají nebo co zvládají úplně sami bez vaší pomoci? Přemýšlím nad tím potom co jsem si přečetla diskuzi o uklízení, kde jsem se dočetla co všechno šestiletý zvládají. Tak jestli ty moje děti zbytečně nešetřím :lol:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81477
22.10.15 11:14

Práci žádnou. nebo co si přestavuješ?
když mu řeknu, sám se svleče, po urgenci složí oblečení a spodní prádlo dá do prádla, samostatně napustí vanu nebo pustí sprchu, umeje, usuší, obleče pyžamo. dokáže ráno připravit snídani - vyndat si mlíko z lednice, jogurt, otevřít si to, sníst a po urgenci i uklidit, dát do myčky.
vyklízí vcelku pravidelně myčku. uklidí společně se ségrou hračky v pokojíčku. semtam pověsí prádlo na sušák, vyluxuje, dokáže si sbalit na víkend oblečení do tašky, já to kontroluji a doplním.
zaváže si tkaničky, zapne zipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elot
22.10.15 11:21

@Lama Lama měla jsem na mysli, jestli když něco udělají, tak to nemusíte dodělávat. Ten můj tak luxuje ale pak to musím ještě dodělat. Nebo vyčistit zuby, kdybych to nechala jenom na něm tak to nemá pořádně i do umývat hoi musím. @JayLee dvouleťák taky umí uklidit hračky zhruba. Mně spíš zajímá ta samostatnost v čemkoliv.

• Citovat
  • Upravit
81477
22.10.15 11:27

Tak že bych si byla jistá, že něco dodělá správně, bez kontroly, to asi nedělá samostatně nic. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
22.10.15 11:29

@elot Můj šestileťák si sám od sebe ani nenazuje boty :lol:, ale on na to má diagnozu. Čtyřletá také neudělá nic, o co jí nepožádám. Takže pochybuju, že za dva roky se něco změní a něco pro ni bude tak samozřejmé, že jí to nebudu muset říkat. Možná se z pohodlnosti veze na vlně se synem a čeká, kdy si o co řeknu (a pak to náležitě okecává, takže se přiznám, že často si raději něco udělám sama, než abych se zase půl dne dohadovala o pětiminuté záležitosti), možná je na to ještě malá. Každopádně úkolování u nás bude asi ještě hodně dlouho probíhat. Samostatně se akorát ráno oba převléknou z pyžam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
22.10.15 11:35

Náš 6 letý od 4 let zvládne kde co.. ale to udělá, když se mu chce.. např. se mnou vaří, peče, pomáhá.. Pokud se bavíme o něčem co má jako povinnost, tak si uklízí po sobě- pokoj, oblečení, papíry do koše a jiný nepořádek, obsluhuje se při pití s podává si jednoduché jídla..
Na příkaz :mrgreen: povysává, něco přinese- např ho pošlu na zahrádku něco, sbíral jablka, atd.. když potřebuju pomoct, tak prostě něco pomůže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.10.15 11:37

Tak uklízet po sobě umí automaticky. Vynáší koš, popelnice máme ve dvoře. Sama si dělá domácí úkoly a připravuje věci do školy, já jen překontroluji. Sama si vybírá oblečení co si vezme na sebe. Automaticky po sobě umyje umyvadlo když si dočistí zuby.
Když přijdeme ze školy tak zvládá odo rutinu - 1.zout boty, svléct bundu, uklidit na místo. 2.umýt ruce 3.převléct 4.začít dělat úkoly nebo alespoň připravit, když se musí nejdřív na kroužek
Sama se vykoupe, umyje vlasy, usuší, vyčistí zuby, pověsí ručník, oblíkne pyžamo.

Občas jí člověk musí napomenout. Má poruchu pozornosti, tak se stane, že se v půlce úkolu zasekne.
Dneska kupříkladu místo čištění zub studovala jak funguje odpad :zed: Ale stává se jí to už čím dál míň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
22.10.15 11:40

@Netopirek jak přes kopírák u nás u kluka až na jednu věc. Vlasy si neumyje, to jako nemá rád ani od nás rodičů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elot
22.10.15 11:43

@Netopirek sama i umeje hlavu 8o tak to je šikovná.

• Citovat
  • Upravit
81477
22.10.15 11:47

@Netopirek to se jen tak sebere, když vidí plnej koš a jde s tim do popelnice nebo jí řekneš?

hlavu si mejou naši taky sami, i čtyřletačka, ta to extra miluje, takže je to spíš na škodu. před každým koupáním musím opakovat, že hlavu ne, jak zapomenu, už je umytá. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.10.15 11:48

@elot už od čtyř let, ale ona má vlasy max lehce pod lopatky a nikterak hustý. Kdyby měla vlasy nad zadek, tak by to asi nedávala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.10.15 11:52

@Lama Lama sama od sebe :lol: když je pytel plný tak ho svážu a dám do předsíně. Nevím jestli jí to baví a nebo jde jen o to, že sama jde tři patra po schodech dolů až na dvůr a zpět. A když náhodou chce odnést koš přítel tak se rozčiluje, že to je její práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.10.15 12:08

Jen abych nepsala či všechno umi. Tak ve všední den ji ráno musím honit. Jinak by to nestihla. Ted musela mit na ráno 1,5hod. aby to bylo bez řevu. Dneska jsem ji to zkrátila o 15 min tak do porodu to snad zvládne do hodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.10.15 12:29
@elot píše:
Docela by mně zajímalo, co zvládají vaše šestileté děti? Jakou práci třeba dělají nebo co zvládají úplně sami bez vaší pomoci? Přemýšlím nad tím potom co jsem si přečetla diskuzi o uklízení, kde jsem se dočetla co všechno šestiletý zvládají. Tak jestli ty moje děti zbytečně nešetřím :lol:

běžný úklid - pokojíček - hračky, vysávání, do toho čistil morčata - protože je chtěl on, jinak sem tam mytí nádobí, chození s odpadem, sem tam krátká cesta do obchodu pro zapomenuté drobnosti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
22.10.15 17:29

Dík holky, zase jsem se ujistila, že mám doma naprosto nemožný hovádko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí