Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, nemáte některá nějaký fígl jak naučit šestiletého písmenko R? Jezdíme na logopedii, ale stále mu to nejde. Děkuji za rady
Slovo „prdel“ zafunguje na všechny děti ![]()
U nás jsme čekali, jestli se to upraví samo, nakonec nejlepší způsob byl přes klasické td td, a slova, která začínala nějakou zuboretní hláskou (t, d, p), naučil se tak i ř velmi rychle: takže troubil na trumpetu, sbíral trpké trnky, nejdřív všechno přes td, ale pak na to najednou přišel a šlo to. Chce to hlavně čas a nestresovat. My se s naším domluvili, že ho budeme opravovat, ale jakmile ho to bude moc prudit, že nám řekne a necháme toho. A pak za hodinku jsme mohli zase začít. Držím palce.
Ségra taky chodila na logopedii a říkali ji, že když si vzpomene v průběhu dne tak má říkat(nahlas) TDTD co jak nejrychleji odhadem po 10-15ti sekundách. Nepřišlo to hned, ale po čase to R řekla. ![]()
Ja jsem se „r“ taky naucila pres „d“. Pamatuju si, ze jako prvni to ze me vylezlo pri slove „tdamvaj“. Jestli nemate od logopeda, mrknete na internet pro inspiraci na slovicka a vety, na kterych to muzete trenovat.
My jsme meli od logopedky cvik - jazyk za zuby jako na R, ale delat „dzzzzz“. Nejpve dlouze, pak v kratka dz, dz, dz. Po chvili to zacne drncet.
Ondra rackuje uz pres dva roky a ani logopedka nedoufala, ze by to zvladl tak rychle. Stacila ctyri sezeni a trocha trenovani doma. Ted je zazit si to do reci…
@Lenka828282 dobrá logopedka by si s tím měla poradit. Co konkrétně mu nejde? Cvičíte spolu doma? U nás tohle byla záležitost několik týdnů, už si přesně ty cviky nepamatuju, ale tuším, že se taky jelo přes to tdtd.. Synovi bylo taky kolem 6 let a víceméně mu to naskočilo samo.
U nás se nejprve muselo na střihnutí uzdičky pod jazykem, lékaři váhali, ale logopedka to doporučila, šli jsme v 5letech původně bez R a Ř a pak trénovat a trénovat ohybání jazyka, artikulace, začínalo se eLkem a pokračovalo až do kDtka (krtek), zkrátka písmeno R nahrazovalo se písmenem D a pak to najednou šlo ![]()
@ivik21, brouku, ty jsi taky všude ![]()
Ale je fakt, že na cvičení s jazykem záleží. Dítě si zažije nějaký zlozvyk a má úplně dřevěný jazyk. Ondra tím začínal. Ještě než nám dala cvičení písmenek, cvičil s jazykem a i teď na začátku každého sezení rozvičují jazyk..
Aktuálně cvičím s dcerou R (L máme úspěšně za sebou). Jednak to cvičíme před TD, DD, atd., jsou to různá slovní spojení, třeba Drak vylétl vysoko, Máma drobí do těsta drobky droždí. K tomu cvičíme R přes takové fouknutí. Přisát jazyk k patru (jako když chci udělat koníčka a mlasknout) tak, aby se natáhla uzdička, pusa otevřená do toho fouknout písmenko T. Děláme to dlouho, tak 2m a teprve včera se to dceři povedlo, no skákala jsem pomalu do stropu, protože taky mě nebaví pořád cvičit..
@KPKristy píše:
Aleaspon jsi vsude, kde jsem ja!![]()
To už je lepší, teta
Náhodou do hádacích diskusí nechodím, tak aspoň poradím ![]()
Vsem dekuji za rady. Kdyz jsme zacali chodit na logopedii myslela jsem ze R krasne umi, ale pani logopedka me vyvedla z omylu. Pry to r vyslovuje krkem takze vse spatne a zase od zacatku. Nyni po mesicich trenovani zadny pokrok a zase na zacatek trenovat jazyk a td. Tak to budem muset znova prezit ![]()
Jasné, taky jsem nevěděla že jsou rozdíly ve výslovnosti např. L, to půjde uvidíš ![]()
@Lenka828282 to je něco jiného, snaží se tedy odstraňovat špatnou techniku výslovnosti, to je mnohem náročnější než naučit R dítě, které ho neumí vůbec. Holt to chce čas