Nejde nám písmenko R

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
143
21.10.15 11:16

Nejde nám písmenko R

Milé maminky, nemáte některá nějaký fígl jak naučit šestiletého písmenko R? Jezdíme na logopedii, ale stále mu to nejde. Děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
186
21.10.15 11:32

Slovo „prdel“ zafunguje na všechny děti ;)
U nás jsme čekali, jestli se to upraví samo, nakonec nejlepší způsob byl přes klasické td td, a slova, která začínala nějakou zuboretní hláskou (t, d, p), naučil se tak i ř velmi rychle: takže troubil na trumpetu, sbíral trpké trnky, nejdřív všechno přes td, ale pak na to najednou přišel a šlo to. Chce to hlavně čas a nestresovat. My se s naším domluvili, že ho budeme opravovat, ale jakmile ho to bude moc prudit, že nám řekne a necháme toho. A pak za hodinku jsme mohli zase začít. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
21.10.15 11:34

Ségra taky chodila na logopedii a říkali ji, že když si vzpomene v průběhu dne tak má říkat(nahlas) TDTD co jak nejrychleji odhadem po 10-15ti sekundách. Nepřišlo to hned, ale po čase to R řekla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1021
21.10.15 11:42

Ja jsem se „r“ taky naucila pres „d“. Pamatuju si, ze jako prvni to ze me vylezlo pri slove „tdamvaj“. Jestli nemate od logopeda, mrknete na internet pro inspiraci na slovicka a vety, na kterych to muzete trenovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
21.10.15 11:50

My jsme meli od logopedky cvik - jazyk za zuby jako na R, ale delat „dzzzzz“. Nejpve dlouze, pak v kratka dz, dz, dz. Po chvili to zacne drncet.
Ondra rackuje uz pres dva roky a ani logopedka nedoufala, ze by to zvladl tak rychle. Stacila ctyri sezeni a trocha trenovani doma. Ted je zazit si to do reci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56277
21.10.15 11:53

@Lenka828282 dobrá logopedka by si s tím měla poradit. Co konkrétně mu nejde? Cvičíte spolu doma? U nás tohle byla záležitost několik týdnů, už si přesně ty cviky nepamatuju, ale tuším, že se taky jelo přes to tdtd.. Synovi bylo taky kolem 6 let a víceméně mu to naskočilo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
21.10.15 12:09

U nás se nejprve muselo na střihnutí uzdičky pod jazykem, lékaři váhali, ale logopedka to doporučila, šli jsme v 5letech původně bez R a Ř a pak trénovat a trénovat ohybání jazyka, artikulace, začínalo se eLkem a pokračovalo až do kDtka (krtek), zkrátka písmeno R nahrazovalo se písmenem D a pak to najednou šlo :think:

• Citovat
  • Upravit
46669
21.10.15 13:09

@ivik21, brouku, ty jsi taky všude :mavam:

Ale je fakt, že na cvičení s jazykem záleží. Dítě si zažije nějaký zlozvyk a má úplně dřevěný jazyk. Ondra tím začínal. Ještě než nám dala cvičení písmenek, cvičil s jazykem a i teď na začátku každého sezení rozvičují jazyk..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
21.10.15 15:55

Aktuálně cvičím s dcerou R (L máme úspěšně za sebou). Jednak to cvičíme před TD, DD, atd., jsou to různá slovní spojení, třeba Drak vylétl vysoko, Máma drobí do těsta drobky droždí. K tomu cvičíme R přes takové fouknutí. Přisát jazyk k patru (jako když chci udělat koníčka a mlasknout) tak, aby se natáhla uzdička, pusa otevřená do toho fouknout písmenko T. Děláme to dlouho, tak 2m a teprve včera se to dceři povedlo, no skákala jsem pomalu do stropu, protože taky mě nebaví pořád cvičit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
21.10.15 17:16

@KPKristy

Myslíš? Na to tu jsou větší machři :?

• Citovat
  • Upravit
46669
21.10.15 18:33
@ivik21 píše:
@KPKristyMyslíš? Na to tu jsou větší machři :?

Aleaspon jsi vsude, kde jsem ja! :lol: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
21.10.15 18:38
@KPKristy píše:
Aleaspon jsi vsude, kde jsem ja! :lol: :hug:

To už je lepší, teta :mrgreen: Náhodou do hádacích diskusí nechodím, tak aspoň poradím :P

• Citovat
  • Upravit
143
22.10.15 10:22

Vsem dekuji za rady. Kdyz jsme zacali chodit na logopedii myslela jsem ze R krasne umi, ale pani logopedka me vyvedla z omylu. Pry to r vyslovuje krkem takze vse spatne a zase od zacatku. Nyni po mesicich trenovani zadny pokrok a zase na zacatek trenovat jazyk a td. Tak to budem muset znova prezit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
22.10.15 11:16

Jasné, taky jsem nevěděla že jsou rozdíly ve výslovnosti např. L, to půjde uvidíš :hug:

• Citovat
  • Upravit
56277
23.10.15 07:33

@Lenka828282 to je něco jiného, snaží se tedy odstraňovat špatnou techniku výslovnosti, to je mnohem náročnější než naučit R dítě, které ho neumí vůbec. Holt to chce čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí