Samostatnost vašich dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28955
15.2.20 20:54

Tak to koukám, jaké má mezery :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4380
15.2.20 21:01

Umi vse ale čistim mu zuby ja, at je to preciznejsi a rozhodne ho poutam ja, at mam jistotu, ze to je spravne utazene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katchulina
15.2.20 21:06

Ano vše zvládá, ale již dlouho. Možná ba naopak, teď je to s tím úklidem horší, než v pěti letech, to byla více ochotnější. Jak viděla, že jdu utírat prach nebo třeba vařit, hned se ochotně přidala a hodně věcí zvládla úplně sama. Teď už tak ochotná není :lol:. Ale po sobě si uklidí, když chce a nemá jinou činnost, zvládne upéct jednoduchou hrnickovou bábovku. Jen na to musí mít náladu a chtít sama. Co se týče sebeobsluhu tu zvládá úplně sama(bez toho by snad nemohla ani do školy). Jen s mytim hlavy jí pomáhám, má husté dlouhé vlasy a smýt šampon je někdy fuška.

• Citovat
  • Upravit
9023
15.2.20 21:19
@Kaileee píše:
Umi vse ale čistim mu zuby ja, at je to preciznejsi a rozhodne ho poutam ja, at mam jistotu, ze to je spravne utazene

u zubů bych to nebrala jako něco co má dítě umět - už.
Od jedné dentální hygienistky jsem zaslechla informaci, že bychom měli dočišťovat až do 12 let.
Dcera je ve 3.třídě a dočišťujeme stále a plánuju co nejdýl, alespoň prudit aby čistila pořádně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106537
16.2.20 03:00
@Paní Vašnostová píše:
Ahoj, mám na Vás dotaz, co sami zvládají skoro osmileté děti. Jde mi např. o to, jestli si sami zvládnou udělat pití, namazat rohlík, vzít třeba jogurt, nebo jim vše nosíte až pod nos? :) utiraji se sami po velké? Zvládají se samostatně umýt? Pomáhají vám doma s nějakými pracemi? Jako třeba mytí nádobí, utreni prachu, vyluxovani? Zvládnou se sami usadit v autě do sedačky a připoutat se?
Díky za vaše odpovědi :palec:

dite neni moje, ale jsem s nim casto v kontaktu..ma vyvojovou poruchu, je dost pozadu, ale tohle vsechno zvladne. Jen nevim ty domaci prace, jestli po nem doma matka neco chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1163
16.2.20 03:03
@elot píše:
Docela by mně zajímalo, co zvládají vaše šestileté děti? Jakou práci třeba dělají nebo co zvládají úplně sami bez vaší pomoci? Přemýšlím nad tím potom co jsem si přečetla diskuzi o uklízení, kde jsem se dočetla co všechno šestiletý zvládají. Tak jestli ty moje děti zbytečně nešetřím :lol:

Ty jooo! Zeptej se radši, co dělaj dospělí puberťáci. Ty nevezmou ani vysavač, ani hadr do ruky, jsou drzí, věčně nemaj čas se doma ukázat a jsou občas na odstřel :pocitac: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.2.20 08:08

@Paní Vašnostová To co pises v podstate zvlada ani ne petileta.Jen teda ten rohlik potrebuje rozkrojit a u jogurtu povetsinou zapasi s vickem, takze ho potrebuje otevrit.
Doma deti nemaji vylozene stanovene povinnost (nechce se mi delat draba a furt kontrolovat a pripominat), ale vynesou odpadky, vyluxuju, vytrou si v pokojiku, pomahaji s varenim a kdyz na to prijde, samy i uvari (testoviny s kecupem, rybickovou pomazanku, babovku), na chate nanosi drevo nebo zaleji.
Pokud mas 7,5lety exemplar, co potrebuje obskakovat, zamyslela bych se nad tim, co je jen o ton, ze se mu nechce. Sestilety taky delal klidne pulhodinovou scenu, ze se sam neumi osprchovat. :roll: Jenze ja jsem matka sfina a cvicit ze sebou nenecham. Zuby teda precistujem, neb to flakaji, starsi vic. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.20 09:25

Díky za vaše odpovědi, holky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
16.2.20 09:59

@Svistice Hele, to by me zajimalo… uz asi stokrat jsem tu cetla, jak predskolni deti vynasi odpadky. A me to vrta hlavou. Fakt vase deti dosahnou na popelnici? Nase dexka teda ne, ani sestilety. Ten zvladne do popelnice vyhodit papir, ale uz by nezvladl zvednou viko tak, aby tam hodil cely pytel odpadku a nemusel se na tu popelnici cely povesit.
@Paní Vašnostová vicemene vse, co pises, zvladne muj 6lety i 4,5lety. Ten starsi si i rozkroji rohlik, mladsi jeste ne, ale umi krajet na platky treba cukety nebo zampiony. Kdyz mu byly tri, sam si z lednicky vytahl a skrabkou oskrabal mrkev. Samoobsluhu na toalete a pri oblekani beru jako samozrejmost, i osprchovat se kluci umi sami, kdyz je treba, ale vetsinou je koupu i s batoletem ja. Jen zuby jim docistuju vzdy. Co se tyka domacich povinnosti, tak chystaji na stul, uklizi si po sobe spinave nadobi, zapinaji mycku, uklizi si sve obleceni a hracky, udrzuji cisty pokojicek. Pomahaji s utiranim prachu a s peci o malou sestru (to nemaji jako povinnost, sami chteji) - pomahaji ji na nocnik, s jidlem, oblekanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.2.20 11:12

@Hoa Mai Mame ty ctvercove cerne a i kdyz je zakrslik, tak to zvladne. I si otevre tu vetsi hnedou na bioodpad. Holka zvladne taky jen pootevrit a strcit tam neco maleho.
Na stul pripravuji taky, odnasi po sobe nadobi. Pokud nadelaji, vyzaduju, aby si to po sobe sebrali/zametli/vysali/setreli z nejvetsiho.
Oba se vehementne hlasi obcas o myti nadobi, ale to odmitam, neb je pak potopa, v bojleru zadna voda a nadobi zrale na premyti.
Holka mi ted kraji varenou zeleninu na kousky do omacky. Povesi i pradlo na susak, ale to pak musim nenapadne prevesit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
16.2.20 11:58

Tak asi je rozdíl co zvládnou- když jim stojí maminka za zády as pak co zvládnou sami, že si udělají.. :mrgreen:
Unás třeba ted předškolák se sám oblečené i uloží věci, ale musím teda nad níms tátá a přitomínat.. Sám si dokáže vzít jogurt,, lžičku, uklidti pak, udělat si pití..
Starší okolo 8 roku sám dělal myčku, pyte s odpadky do popelnic, udělat si jednoduché jídlo- něco namastit,..
Ted byl nemocný sám doma dopoledne má 11 a i tak nechci, aby si vařil čaj i když umí, nebudu trnout v práci, ab y se tím neopačil, i když to umí, takže záleží na situaci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.2.20 12:33

@Janasas Ono v tomto veku to chce velmi rozlisovat, co je dite schopne zvladnout, co je ochotno zvladnout, pripadne v jake kvalite (at uz kvuli motorice nebo ze to priste odflakne).
Starsi dite umelo jako predskolak zavazat tkanicku, ale jelikoz je lempl, tak radeji chodi po skole s kalhotama na pul zerdi. Ale vim, ze to minimalne umel, jen se mu proste nechce.
Ale vse co bylo zmineno v uvodnim dotaze zdrave dite ve veku sedmi let proste zvladne. Ze bude mit obcas spinave trenky nebo ze se mu nechce, mzsi ae mu to zopakovat desetkrat ci s pohruzkou je vec jina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
16.2.20 13:03
@Paní Vašnostová píše:
Ahoj, mám na Vás dotaz, co sami zvládají skoro osmileté děti. Jde mi např. o to, jestli si sami zvládnou udělat pití, namazat rohlík, vzít třeba jogurt, nebo jim vše nosíte až pod nos? :) utiraji se sami po velké? Zvládají se samostatně umýt? Pomáhají vám doma s nějakými pracemi? Jako třeba mytí nádobí, utreni prachu, vyluxovani? Zvládnou se sami usadit v autě do sedačky a připoutat se?
Díky za vaše odpovědi :palec:

Čerstvě sedmiletý tohle všechno dávno dělá a zvládal to i jako mnohem mladší, tohle je divný dotaz, že by nějaká nová partnerka, co nesnáší chlapovy děti z předchozího vztahu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí