Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím maminky a sama nevím, co od diskuze čekám.. ono i ten nadpis působí asi jako stěžování si, ale prosím, zkuste mě pochopit. Ano, na mateřskou jsem šla dobrovolně, dítě miluji a jsem ráda, že ho nemusím dávat do jeslí apod. ale.. Máme dvouleté dítě a jsem s ním téměř celé dny sama, manžel pracuje převážně noční, tzn. večer se tu sama nudím a přes den tak do 2-3 spí a pak jde už v 8 do práce. Kámošky nic moc družba, kolegyně z práce zapomněly (už jsem jinde prostě asi), s rodinou se vidíme tak jednou týdně. Tak nějak jsem nečekala takovou změnu ve svém životě. Jsem společenská, v práci jsem byla zvyklá celý den mezi lidmi, večer jsme šli s kámoškama nebo partnerem někam na pizzu apod. nebo jsem jezdila na kole atd. Pak se nám narodilo dítě a já trávila hodiny sama venku a tlačila kočár se spícím miminem… to se ještě dalo, ale teď zabavit dvouleté dítě a přežít celý den je peklo… navíc opravdu ztrácím kontakt s reálným světem… třeba dnes jsem si chtěla stáhnout film, ale já prostě nevím, který je dobrý… dřív jsem měla v zásobě plno filmů, co jsem nestihla v kině… a tak je to se vším. Mám prostě pocit, že každému stačí dát na fb fotky a to je veškerý soc. kontakt. Máte to taky tak? Takový život na „ostrově“? ![]()
@Renaku Asi ne tak drasticky, ale měla jsem to podobně. Hrabalo mi dost. Zachránila mě kamarádka, dohodila mi práci na dva dny v týdnu. Dítě šlo do školičky (aspoň si zvyklo), a já do práce. Finančně to teda bylo v počátku skoro vylej nalej, ale ten balzám na duši!!! Doporučuju taky zkusit zařídit. A držím palec.
Zrovna dneska jsem si mámě postěžovala, jak mi prostě chybí takové maličkosti, jak si sama zajít svobodně do obchodu.. Máma se na mě podívala.. říkám, bez toho, abych musela dopředu zjistovat, kdo má čas na hlídání, jestli vůbec někdo má čas, popřípadě jít s 2 letým, který občas, když někde vlezu, tak během 2 minut vylezu ani nevím, jak, jak rychle mám vybrané, protože je buď v obchodě umrčený a nebo vše proléza atd..
Prostě svoboda, to je to co chybí mě.. Když chci k lékaři první zjištuji, jestli má manžel čas na hlídání, popřípadě, dkyž jsem někde objednané a hlídání padne, tak i objednaná věc padá, pokud tam dítě fakt nemůže atd..
Prostě jít si kde člověk chce a hlavně v klidu a ne, aby buď mrčelo dítě a nebo chlap, kde jsem tak dlouho byla ![]()
No ja jsem na tom celkem podobne, a navic i bez facebooku
ale ja spis pozoruje, ze synovi chybi spolecnost a deti.. taky mu jsou dva.. chodime na prochazky ale jak jdem okolo skolky tak hned chce jit tam, jak nekde vidi deti hned leti za nima.. ale kdyz s nim jdu mezi deti tak on se s nima chce kamaradit a oni vetsinou moc nemam zajem
ted jsme byli na jedny akci a bylo tam piskoviste a malej tam jen klecel u nakych vetsich kluku a ty si tam neco staveli, on jen klecel a koukam nic nedelal a ten jeden ho furt odstrkoval aby sel dal.. takze ja bych potrebovala kamaradku s ditetem abysme byli spokojeny oba ![]()
Ahoj, taky nejsem na mateřské uplně happy ![]()
myslím že takových tu bude určo víc ![]()
na kole přece můžeš jezdit s dítkem ne? kor takhle velkým ![]()
co já bych za to dala kdyb mě tohle bavilo ![]()
já sem jezdila na koni, tak to mám jako po ptákách ![]()
manžel moc nezvládá malého, je to hrozný mamánek,
bydlí s náma tchýně, ale pro tu je hlídání snad trest,
takže čekám až děti odrostou a nebudou mě tolik potřebovat
a snad se ještě někdy svezu ![]()
kdyby ses nudila klidně písni sz. ráda pokecám ![]()
Já asi ještě jako „nemamina“ tuhle tvoji situaci nepochopím.
Ale vím, že moje sestra to má podobně. Učí malou (neteř-2,5 roků) na nočník, aby mohla v září do školky, a aby mohla už i do práce. Už ji sonduje u mně v kanclu
Zároveň taky potřebuje aktivity nebo společnost (její chlap je půl dne v práci na stavbě).
Btw, znám situaci, kdy jí kolikrát hlídám malou, když potřebuje k zubaři, doktorovi, na úřad apod. V tu chvíli jsme asi obě rády, že mně můj šéf pustí, ale já ty hodiny pak musím naddělat:-D:-D Njn, sestra je sestra… Žádná z jejích kamarádek „čas nemá“ i když nejsou zaměstnané nebo mají taky prcka a o dost většího…
Příspěvek upraven 07.06.16 v 22:53
@Janasas přesně jak píšeš. Jsem plně závislá na tom, zda je manžel doma, abych mohla na blbou gyndu, případně skočit sama do obchodu, nebo sama se psem…nikdo jiný „nehlídá“
Moje máma na mě nechápavě hledí a přímo mi i řekla, že ona by se dávno zbláznila na takové mateřské, kde by měla každý den vymýšlet program na celý den a ještě všechno zvládat. Ona s náma chodila ke kámoškám a k ségře, všichni měli věkově podobě děti, takže se střídaly a já si to i pamatuju, že u nás věčně někdo na hraní byl nebo my někde. Já takové kámošky nemám bohužel a jak to tak vidím, tak asi málokdo. Nevím, co tak lidi odcizilo.
@hedabedna Na kole jsem jezdila doteď i s dítětem, ale už jsem ve 4. měsíci a nějak to nedávám s tím závažím vzadu… pořád doufám, že s druhým už to bude lepší, že se zabaví spolu a prosím aspoň tuhle iluzi mi nevymluvte
![]()
@Renaku já u prvního dítěte to měla tak, že jsme bydlela na bytovce, kde jsem jenom chodila po venku, sem tam potkala někoho, známá chodila jednou za 14 dní- dřív čas taky neměla a myslela jsme, žte mě fakt odvezou do blázince
ne jako fakt.. HOdně dělá, že ta maminka má ks obě někoho..
Moje máma to taky nechápala, tak jsem ji řekla, tak si představ, že třeba rok di doma a nebo chodíš po vesnici jenom se psem- s kterým si nepovyprávíš, a celý den si sama, sem tam potkáš znánou a večer ti přijde manžel, který se nají, prohodíte pár slov a jde se spát ![]()
Pak jme šli na rodinný dům, kde v okolí bylo hromady maminek, hromady dětí, já mohla vylézt i na zahradu s batoletem a fakt to bylo o něčem jiném- to bych fakt řekla, že byla dovolená.. Dítě nenáročné, stíhala jsem, a ještě jsem měla kolem sebe ženské na kávu…
Teď mám dvě a hlídání se zmenšilo, babička dvě nezvládá, takže sama jsem nebyla- malý má 2,5, asi dva dny po 4 h, kdy jel manžel k tchýni…
Holky, taky se k vám přidávám..jsem na rodičáku s dvou letým synem, ještě k tomu fakt umíněném a uřvaném..ráno vstane, řve..jdeme ven, řve, jdeme na nákup řve..prostě celý den jen přemýšlím jak ho zabavit, aby neřval. Na hřiště chodíme, ale on je samotář..vezme si lopatku a kyblíček a jde za mnou. Chlap je taky v práci a když je doma, tak se věnuje domácímu kutění. Takže někdy je to fakt napalici
Ale mám ho moc ráda, někdy si užijeme spolu legraci, ale s dítětem si asi moc nepovykládám, taky mi chybí k sobě rovná osoba, se kterou bych mohla poklábosit. V práci nás bylo hodně ženských, tak jsem se v sobě našla, ale teď mi ti lidé opravdu chybí..
U nás právě když jdu ráno na nějaké hřiště, tak tam nikdo není, já prostě nevím, co ty matky ráno s těma děckama dělají. Já bych doma už úplně zblbla. Dítě je znuděné a venku se aspoň zabaví, jenže jak tam nikdo není, tak je to zábava na 10 minut, to mi je též k ničemu. Odpoledne už tam někdo je a navíc můžem jít i do školky na zahradu, kde vždycky nějaké děti jsou, ale ten den tak do těch 3 odpoledne je fakt strašný. Každý den vymýšlet něco co jí zabaví a já to přežiju, i když mě to už vůbec nebaví…
Kdybych toto věděla dříve, že budu mít dítě šťastné mezi dětmi, tak jdu na dvouletou mateřskou a třeba by to bylo pro obě lepší.
@Renaku ani nevíš, co bych za to někdy dala. Mám tři děti, práci i přes všechny moje md. Neustále je u nás někdo z přátel, většinou i přes noc. Prostě frmol, srumec, děs. Teď jsme byli 14 dní na chalupě a za celou dobu jsme byli jen dvě noci sami. Uzivej si prcka a klidu, pak už se budeš celý život jen honit. Choďte do přírody, plavat, na kolo můžete i spolu…
@Renaku píše:
@hedabedna Na kole jsem jezdila doteď i s dítětem, ale už jsem ve 4. měsíci a nějak to nedávám s tím závažím vzadu… pořád doufám, že s druhým už to bude lepší, že se zabaví spolu a prosím aspoň tuhle iluzi mi nevymluvte![]()
ježiš marjá holka
ty si nikdy neslyšela jedno dítě žádný dítě???
já lituju že sem nezůstala u jendoho ![]()
samozdřejmě že je miluju oba, ale někdy večer sem zralá fakt na provaz ![]()
@Renaku píše:
U nás právě když jdu ráno na nějaké hřiště, tak tam nikdo není, já prostě nevím, co ty matky ráno s těma děckama dělají. Já bych doma už úplně zblbla. Dítě je znuděné a venku se aspoň zabaví, jenže jak tam nikdo není, tak je to zábava na 10 minut, to mi je též k ničemu. Odpoledne už tam někdo je a navíc můžem jít i do školky na zahradu, kde vždycky nějaké děti jsou, ale ten den tak do těch 3 odpoledne je fakt strašný. Každý den vymýšlet něco co jí zabaví a já to přežiju, i když mě to už vůbec nebaví…Kdybych toto věděla dříve, že budu mít dítě šťastné mezi dětmi, tak jdu na dvouletou mateřskou a třeba by to bylo pro obě lepší.
já ti povím, já odvezu starší do školky a pak šup k plotně, takže u nás dopolední vycházkování nehrozí ![]()
Holky, taky se k vam hlasim! Deti mam dve, 2,5 roku a pul roku. Hlidani nemame absolutne zadne takze v praxi to znamena, ze uz jsem 2,5 roku proste nebyla ani chvili sama bez ditete nebo sama jen s manzelem. Je to na palici, vsude taham dite-deti sebou, veskere doktory, urady, nakupy jsem omezila na minimum. Kdyz to jde, hlida tu chvilku manzel a ja chvatam chvatam, aby zas byla rychle u nich. Navic bydlime na vesnici, vsude jezdime, vse daleko. Strasne mi chybi byt chvili sama, jit treba jen nakoupit a byt jen se svymi myslenkami, misto toho porad jen nekoho hlidam, okrikuju a utesuju. Svet se mi smrsknul na neustaly kolotoc, porad nekoho prebaluju, prevlekam, krmim, kojim, myju, nocnikuju, kocarkuju… samozrejme svoje deti miluju, ale je to proste zahul. Kamaradky nejake mam, ale obvykle jsem uplne hotova z toho, ze se nekam trmacim s dvema malymi detmi, pak jsem porad ve strehu, takze si stejne ani nepokecame.
A celkove si pripadam, ze ziju uplne jinem svete nez driv, temer vsechny me myslenky jsou soustredeny na deti, na to aby vse bylo ok a klapalo a na vic nezbyva cas ani energie.