Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@vbu píše:
@Rachel_cz Ano, ma to smysl. Ja byla ted ve 28 tt. Ale chce to do dobreho mamologickeho centra, kde delaji fakt jen prsa. ne zadny utz typu u nas poliklinika okresni mesto, kde delaji prevenci prsou 1× tydne. Jezdim do Brna do centra, kde vali proste utz prsou nonstop a i kdyz kojim nebo jsem tehotna, nikdy je to nerozhodi…
Děkuji za zprávu. Zkusím tam zavolat, je to přímo mamo-centrum, tak snad to bude dobré.
Začni chodit na sono jako samoplatce každý rok.
Mam F, kdyz zatlacim taky mam jakoby hrboly, na sonu vzdy bez nalezu
@Anonymní píše:
Ahoj,
Samovysetreni prsou, má se dělat každý měsíc, pro mě stresující záležitost
Mám asi čtyřky, kojila jsem první dítě rok a půl, druhé skoro dva. Už je to ale pět let zpět. Sono prsou 3 roky zpět.
Samovysetreni je pro mě děs. Všude samý hrbol a uzlina. Když krouzkuji od podpaží lehce, tak ok, když ale zatlacim, cítím všude nějaké hrbolky. Už mě od toho tlačení bolí celé prso. Kousek od podpaží, kde začíná prsní žláza, mám uzlin nejvíce. Jedna se mi zdá trochu tvrdší. Takový zuzel. Víceméně je mám všude na tomto místě, ale tato mě nějak štve. Je to jak ztvrdla zvejkacka, polohousenka. Neboli. Cítím ji jen když stojím a ruku mám za hlavou. Když si lehnu, necítím nic a struktura je jen vlnkata jako celé okolí.
Jak prosím vás poznáte podezřelý útvar? Bylo by to jasně zřetelně a rozdilne od okolní struktury?
Další chybou asi taky je, že mám zrovna MSa nepockala jsem a teď mě to něco štve.
Jsem objednaná na sono, ale jdu až za tři týdny. Máte take hrbolata prsa, byl by nádor úplně zřetelný na dotek a úplně jiný než uzliny okolo?
Základem je provádět vyšetření jednou za měsíc a každý měsíc. Několik dní po skončení menstruace. Pokud se dělá denně, rozdílu si nevšimneš. Nejprve je potřeba si ty prsa „nahmatat“, abys věděla co kde je. Když se pak něco změní, tak to poznáš. A k podezrelemu útvaru, co sis teď našla.. Počkej na ultrazvuk, ale z vlastní zkušenosti.. Měla jsem zhoubný nádor a byl prostě „jiný“. Lehce pohyblivý, ale přišlo mi, jako by byl k něčemu přirostlý, jako by mi tahal za vnitřnosti. (nádor měl nakonec 7mm)
@PetiteFillette takže jsi poznala úplně odlišnou strukturu, něco úplně jiného než okolí…? Tvarově…?
Děkuji…
Holky a jak dlouho trvá takové vyšetření na Soňu? Já byla loni, mám prsa B a fakt v tom pravém „něco“ mám. Netuším či uzlinu, nebo co. Ale je to tam navíc. Tak jsem se právě loni objednala jako samoplatce a doktorka mladá, mě už ve dveřích zobrazila, co bych chtěla, že mám tri děti a prsa jsou prsa
nekojila jsem ani jedno. Nicméně její vyšetření trvalo asi 3 sekundy jedno prso…a to se ještě divala místo počítače na mě a mléka o těch dětech
tak by mě zajímalo, jak takové vyšetření má vypadat…
@Anonymní píše:
@PetiteFillette takže jsi poznala úplně odlišnou strukturu, něco úplně jiného než okolí…? Tvarově…?
Děkuji…
Ne, tvarově ne, ta struktura byla jiná. Ono se to těžko popisuje. Prostě normální struktury, co v prsou mám, jsou různé velké, ale všechny konzistencí stejné, oproti ostatní tkáni pohyblivé. Nádor byl tužší, pohybovat se s ním dalo, ale cítila jsem, že tomu pohybu něco brání.
Ono nejdůležitější u samovyšetření není odhalit jednorázově, že je některé místo jiné než ostatní, ale je to hlavně v té pravidelnosti, že najednou je tam něco jinak, oproti minulému vyšetření. Samozřejmě i ojedinělým samovyšetřením se dá odhalit, že je něco špatně, ale to si spíš myslím, že až větší útvary, protože to chce mít trochu v ruce, aby už člověk ty svoje prsa znal, aby našel něco malého.
@Anonymní píše:
Holky a jak dlouho trvá takové vyšetření na Soňu? Já byla loni, mám prsa B a fakt v tom pravém „něco“ mám. Netuším či uzlinu, nebo co. Ale je to tam navíc. Tak jsem se právě loni objednala jako samoplatce a doktorka mladá, mě už ve dveřích zobrazila, co bych chtěla, že mám tri děti a prsa jsou prsanekojila jsem ani jedno. Nicméně její vyšetření trvalo asi 3 sekundy jedno prso…a to se ještě divala místo počítače na mě a mléka o těch dětech
![]()
tak by mě zajímalo, jak takové vyšetření má vypadat…
V řádech minut jedno prso.
@vbu jj, poznat nejde nic. Ale vysloveně jako cizí předmět to není…