Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chodim uz roky pravidelne na sono. taky samej hrb. nalez nikdy nebyl.
Ted resim podobny problem, ale ja jsem porad ve fazi tehotenstvi - kojeni. Zaklad je jit na utz, vedet, ze je vse jak ma byt a prsa prohmatavat klidne i kazdy den a mapovat, co je pro me fyziologicke a co ne. Ty hrbolky jsou desne, ja mam jedno prso vic hrbolate nez druhe, takze nemam ani jak porovnavat
Ted jsem byla na utz a zkousim to. urcite se snazim moc nemackat dlouho a nehrotit to, proste vklidu to prohmatat a dalsi den znova. Ale co si budem, poznam houby a az se po porodu naliji netusim, co tam pak poznam. V tom prsu je toho moc, uzliny i atd. Treba me matou uzliny, ty jsou na dotek takove vic tuhe a matouci. drzim pesti
Zatím jsem nebyla ani těhotná, natož abych kojila, ale hrbolků mám plno, někdy i bolestivé. Trpím cystickou mastopatie, či tak nějak.
Každopádně pro svůj klid zajdi na vyšetření k lékaři. ![]()
@vbu jj, obecně uzliny jsou všude, tato je ne tvrdá, ale tužší, jak píšeš a teď nevím, jestli tam byla. Při lehčím ohmatani ji necítím, jen když fakt víc zatlacim… To budou nekonečné 3 týdny do sona ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
Samovysetreni prsou, má se dělat každý měsíc, pro mě stresující záležitost
Mám asi čtyřky, kojila jsem první dítě rok a půl, druhé skoro dva. Už je to ale pět let zpět. Sono prsou 3 roky zpět.
Samovysetreni je pro mě děs. Všude samý hrbol a uzlina. Když krouzkuji od podpaží lehce, tak ok, když ale zatlacim, cítím všude nějaké hrbolky. Už mě od toho tlačení bolí celé prso. Kousek od podpaží, kde začíná prsní žláza, mám uzlin nejvíce. Jedna se mi zdá trochu tvrdší. Takový zuzel. Víceméně je mám všude na tomto místě, ale tato mě nějak štve. Je to jak ztvrdla zvejkacka, polohousenka. Neboli. Cítím ji jen když stojím a ruku mám za hlavou. Když si lehnu, necítím nic a struktura je jen vlnkata jako celé okolí.
Jak prosím vás poznáte podezřelý útvar? Bylo by to jasně zřetelně a rozdilne od okolní struktury?
Další chybou asi taky je, že mám zrovna MSa nepockala jsem a teď mě to něco štve.
Jsem objednaná na sono, ale jdu až za tři týdny. Máte take hrbolata prsa, byl by nádor úplně zřetelný na dotek a úplně jiný než uzliny okolo?
Mám hodně velká prsa a mamoložka mi řekla, ať samovyšetřování neřeším, že cysty atd mám hluboko a stejně bych to neobsáhla, takže chodím pravidelně na kontroly a jinak nic ![]()
@Anonymní píše:
@lilith1 takže taky hodně hrbolata, uzlinova, uzlikova?
Jojo přesně.
Zeptám se - dotaz možná trošku mimo, ale v podstatě to souvisí.
Podstoupila jsem stimulaci před a během IVF a před tím i stimulaci před inseminaci (3×).
Rakovina prsů mě děsí, ač nemáme v rodině nikoho s takovým problémem. Nicméně jsem si říkala, že si jednou ročně dojdu na kontrolu jako samoplátce.
Je mi 33 a nyní jsem těhotná (23.tt). Má smysl chodit teď nebo je lepší až po porodu?
Nebo raději až bych přestala kojit?
Samovyšetření si dělám, ale přece jen bych raději i názor odborníka. Za těch pár kaček ten klid stojí ![]()
Děkuji
Rachel
(edit:překlep)
@Anonymní píše:
Ahoj,
Mám asi čtyřky, kojila jsem první dítě rok a půl, druhé skoro dva. Už je to ale pět let zpět. Sono prsou 3 roky zpět.
Samovysetreni je pro mě děs. Všude samý hrbol a uzlina. Když krouzkuji od podpaží lehce, tak ok, když ale zatlacim, cítím všude nějaké hrbolky. Už mě od toho tlačení bolí celé prso. Kousek od podpaží, kde začíná prsní žláza, mám uzlin nejvíce. Jedna se mi zdá trochu tvrdší. Takový zuzel. Víceméně je mám všude na tomto místě, ale tato mě nějak štve. Je to jak ztvrdla zvejkacka, polohousenka. Neboli. Cítím ji jen když stojím a ruku mám za hlavou. Když si lehnu, necítím nic a struktura je jen vlnkata jako celé okolí.
Jak prosím vás poznáte podezřelý útvar? Bylo by to jasně zřetelně a rozdilne od okolní struktury?
Další chybou asi taky je, že mám zrovna MSa nepockala jsem a teď mě to něco štve.
Jsem objednaná na sono, ale jdu až za tři týdny. Máte take hrbolata prsa, byl by nádor úplně zřetelný na dotek a úplně jiný než uzliny okolo?
Byla jsem na Loono školení a ty prsa jsou hodně autentická…hrbolek, který byl nebezpečný byl jako kulička, hodně tvrdý, jak kdyby se tam dostal cizí předmět…, ale jak píšou holky hore, lepší je ujistit u lékaře. Mám prsa podobná a to mám jen béčka
@Stick toto je jako polotvrda guma, ani ne kulička, spíše podlouhlé… Jj na sono jsem se objednala jako samoplatce, za 3 týdny…
@Rachel_cz Ano, ma to smysl. Ja byla ted ve 28 tt. Ale chce to do dobreho mamologickeho centra, kde delaji fakt jen prsa. ne zadny utz typu u nas poliklinika okresni mesto, kde delaji prevenci prsou 1× tydne. Jezdim do Brna do centra, kde vali proste utz prsou nonstop a i kdyz kojim nebo jsem tehotna, nikdy je to nerozhodi…
@Anonymní píše:
@Stick toto je jako polotvrda guma, ani ne kulička, spíše podlouhlé… Jj na sono jsem se objednala jako samoplatce, za 3 týdny…
To vypada spis na nejakou uzlinu. Ta umi byt lehce ovalna a tvrdsi. pokud je to do 0.5 cm tipuju uzlinu. Staci si prohmatnout uzliny treba v trislech, je to podobne nebo mrknout na obrazek, kde se uzliny nachazi. Nejvic jsou hmatne v te casti jakoby horni cast prsu smerem k podpazi..
@vbu jj přesně tam, pod podpažím, jak začíná prsní žláza… Tam je to samý hrbolek, tak mezi nimi i tato…
@Anonymní píše:
@vbu jj přesně tam, pod podpažím, jak začíná prsní žláza… Tam je to samý hrbolek, tak mezi nimi i tato…
ja mam jednu ovalnejsi a tuzsi taky jsem si ted rikala co to je a dr nic nerikala a uzlina no.tak tezko rict. proto si nedelam iluze ze bych neco poznala kdyby se delo a bylo maly…:/
Ahoj,
a nepockala jsem a teď mě to něco štve.
Další chybou asi taky je, že mám zrovna MS