Šance VŠ ekonomů najít práci

62
5.3.13 10:03

šance VŠ ekonomů najít práci

Ahoj,

manželovi zrušili v práci místo a měsíc hledá práci. Je VŠ, ekonom, 44 let, z Brna. Mám pocit, že v jeho oboru teď žádné zaměstnance nepoptávají, míst je strašně málo, v podstatě se nemá nač hlásit a pokud se přihlásí, ani mu neodpoví. Máte někdo zkušenosti, jak dlouho trvá dnes ekonomům najít si místo? Začínám míst obavy, že to bude běh na dlouhou trať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20557
5.3.13 10:10

Ekonomů je jako hub po dešti..bohužel..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
5.3.13 10:28

Jak rikas, je to beh na dlouhou trat. Ja kdysi hledala 5 mesicu (VS, praxe skoro 10 let, jiny obor).

Z vlastni zkusenosti vim, ze firmy kaslou na to, aby odpovidaly. S timto je potreba se nezalamovat. Doporucuji vsechny inzeraty, na ktere manzel odpovida, uchovavat. Nektere firmy to zkousi pres vice agentur, cimz si pak muzes myslet, ze odpovidas x firmam a ono ne.

Kdyz se mi nedarilo mesic dva, udelala jsem si znovu rozbor toho, co se nabizi a co bych opravdu chtela delat, vyslo mi, ze mozna by nebyla spatna i jina prace.

Manzelovi taky doporucuji, at se na pracaku popta, zda neni k dispozici nejaky rekvalifikacni kurz (samozrejme pro nej jako VS nejaky nemanualni). Je to vzdelani, ktere mu zaplati oni a do zivotopisu se to muze hodit. Mne to hlavne pomohlo v tom, ze jsem nesedela doma a nemyslela na kraviny, navic jsem tam potkala zajimave lidi.

Příspěvek upraven 05.03.13 v 10:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.13 10:28

Já myslím, že v dnešní době dělá problém najít práci většině lidí. :? My jsme s manželem oba VŠ, ne teda ekonomové, ale když manžel ztratil práci, novou se mu podařilo najít tak za půl roku a to jen díky známostem z předešlé práce. Vkládám anonymně, jsou to pro mě soukromé informace. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
8927
5.3.13 10:30

Ať nepropadá beznaději měsíc není tak dlouhá doba, má zkušenosti, to najde brzy. Má životopis na jobs.cz, je vedený u nějaké agentury (Robert Half má pěkná místa, určitě i v Brně)? Také teď hledám v tomhle oboru, bude to boj, ale snad něco najdu… narazila jsem na nějaká dobrá místa, ale byly v Brně ;) (jsem z Prahy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
5.3.13 10:35

@opickaa záleží jak kde. já hledala na malém městě několik měsíců a nic a ve velkém krajském městě jsem jako absolvent našla práci na druhý pokus, ale to bylo před několika lety. teď je to fakt bída :(

• Citovat
  • Upravit
1130
5.3.13 10:46

Přítel hledal nekolik měsíců a pak radeji začal podnikat. Dělal na vedoucího tradu a vubec nemohl nic sehnat, ono jde ješte o obor no:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
5.3.13 15:26

V tomto oboru je hledání práce obvykle o tom, že tě doporučí nějaký známý. Tak ať se poptá kamarádů.
Ono to teda dneska je o známých v každém oboru, ale někde víc a někde méně. Ekonom snad nijak jinak než přes kontakty najít práci nemůže :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.3.13 15:45

Zakladatelko, nenašel by manžel spíš uplatnění se svým středoškolským vzděláním? Vždyť dneska přece nejsou místa pro středo- a vysokoškoláky striktně oddělená a to, že on je v očích někoho „overeducated“ neznamená, že je neuplatnitelný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
5.3.13 17:08

Se svým středoškolským vzděláním by uplatnění nenašel, protože se tomu oboru nikdy nevěnoval a od jeho absolvování SŠ uplynulo více než 20 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
5.3.13 17:09

Tomu nerozumím, proč se domníváš, že zrovna ekonom si nemůže najít práci jinak než bez kontaktů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
5.3.13 19:08

@opickaa
Může, ale v tomhle oboru se obvykle hodně dá na společenské kontakty. Je důležité, jak si daný člověk vede ve společenském rozhovoru, i když s prací nesouvisí. A proto je dobré si během let ty kontakty udělat.
I proto v tomto oboru formy zaměstnace nepoptávají, většinou se stačí zeptat a někdo doporučí.
Ale v dnešní době to takhle chodí skoro všude, jen někde je to ještě zesílené specifiky pozice.
Musí mít nějaké známé, kteří dělají něco podobného, tak ať se ptá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927
9.3.13 17:43

@Sany80s Ty děláš v HR?

Ekonom je tak široký pojem (controling, účetní, fin. analytik atd.), že se domnívám, že kontaktů není třeba.

@opickaa na jobs.cz je toho v Brně spousta, záleží jaké má jazyky a co chce dělat…nedal muži nějaké kontakty personalista z poslední práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12900
9.3.13 18:15
@badela píše:
@Sany80s Ty děláš v HR?Ekonom je tak široký pojem (controling, účetní, fin. analytik atd.), že se domnívám, že kontaktů není třeba.

Nedělám v HR. Ale mám kontakty na hodně lidí s ekonomickým vzdělláním, uplatnili se opravdu na různých pozicích, ale co se s nimi bavím, tak je to opravdu hodně o kontaktech, pokud by práci měnili, tak zejména jen přes známé, které si v práci udělali (při různých jednáních a seminářích atd.).
Ale to o kontaktech dnes asi platí obecněji. Třeba u nás ve firmě se za poslední dobu(rok) vystřídalo cca 30 zaměstnanců(firma jich má dohromady zhruba 100) a z těch cca 30(nevím to úplně přesně, někteří byli pryč do dvou hodin) nebylo přes známé a kotakty sehnáno 8 a z těch 8 jich bylo 6 na ty nízké pozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8927
9.3.13 18:56

@Sany80s Hmmm, tak to je zajímavé, to koukám 8o… pracovní kontakty nemám po 5,5 letech na RD téměř žádné, tak to asi budu muset rozhodit info po starých známých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat