Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@mackA159 u sandalu ma byt mensi, ale nase 1,5 lete dite ma obdobny. Problem mu to nedela zadny. Kdyby dcerka zakopavala, zpozornela bych, ale pokud to zvladne… Sandalky muze mit pak i na krouzky, tak je vyuzije i v zime. Ale tedy za mne jsou sandaly u takto malych deti otravne, padaji tam kaminky, neumi je vykopnout ven…
@Cuddy píše:
@mackA159 u sandalu ma byt mensi, ale nase 1,5 lete dite ma obdobny. Problem mu to nedela zadny. Kdyby dcerka zakopavala, zpozornela bych, ale pokud to zvladne… Sandalky muze mit pak i na krouzky, tak je vyuzije i v zime. Ale tedy za mne jsou sandaly u takto malych deti otravne, padaji tam kaminky, neumi je vykopnout ven…
Jelikož se dají hodně stáhnout tak nezakopava, ale je dost mrnava, plus ty velký boty…
vypadá to zvláštně
![]()
Tak do jednoho cm. Víc se dává u zimních. Uvidíš, jak jí v tom půjde chodit.
Beru taky klasický 1-1,5cm, pokud jde o sandály s uzavřenou špičkou. Teda u dětí do cca 3 let menší, protože by zakopávaly, ale později už normálně (to ale stačí nechat je v tom projít v obchodě a sama vidíš, jestli je to moc nebo ne) ![]()
Mě to přijde dost i pro našeho 2letého, proto zatím žádné nemá - vyzkoušeli jsme troje a buď nadměrek skoro nebyl nebo pak velký asi ten 1.5cm… Pokud to dceři problém nedělá, tak proč ne. Mé děti by takto velký nadměrek nezvládly, hlavně při běhu, by padali.
@mackA159 píše:
Jelikož se dají hodně stáhnout tak nezakopava, ale je dost mrnava, plus ty velký boty…vypadá to zvláštně
![]()
Na to, jak to vypadá, se vyprdni. Důležité je, aby se jí v tom dobře běhalo ![]()
V dětské obuvi mi prodavačka říkala, že nadměrek u sandálů je tak na prst. S otevřenou špičkou teda beru menší, o to mi zakopávají.
Představ si to k proporcím nohy - když dítěti s dejme tomu čtrnácticentimetrovou nohou dáš nadměrek 1,5 cm, je to jako ty by sis vzala boty s 2,5-3 cm nadměrkem. Dokázala bys v nich chodit? Já tedy ne.
Boty pak můžou být sebekvalitnější, ale dítě si je při chůzi bude přidržovat prsty, tj.bude v nich chodit špatně.
Dcera má 6 let, a takový nadměrek by nedala. Je to dost za mě na sandále. To beru do 1cm.
@vedma007 Ony ty sandály mají často utahovací pásek za patou, takže nadměrek může mít dítě větší vzadu, tam nijak nepřekáží. A není pak potřeba kupovat za sezonu dvoje sandály, jako se mi stalo před pár lety, kdy v dubnu jsem synovi kupovala 35 s nadměrkem a v srpnu musela koupit 37 ![]()
Diky všem, tak budu doufat že ji na léto ještě nožka povyroste ![]()
1,5 cm, v sandálcích a u tak malého dítěte je opravdu strašně moc. Ono se to nezdá, vypadá, že chodí „normálně“, ale může to chůzi ovlivňovat a zdravé to není. Záleží na tobě, jak moc to chceš řešit.
Schválně si spočítej, kolik % z její délky nohy těch 1,5 cm je a pak si spočítej, jak velký nadměrek by to byl u tvojí nohy. A posuď sama, jestli bys takové boty nosila.
Já kupuju barefoot a má nadměrek do 1 cm. 1,5 cm se mi taky zdá hodně. ![]()
To je straslive moc. Klidne mrkni na o cislo mensi.
Zakopavani neni smerodatne.
Dobre ráno, když kupujete sandálky, jak velký nadmerek vybíráte u sandálku s uzavřenou špicí? Mladší dceři - 1,5roku, z celoroček od března do května vyrostla noha o dvě čísla.
Šli jsme tedy pro celoroční a rovnou sandále. Akorát jsem vzala sandále i s nadmerkem 1,5cm, ale teď si říkám že to je asi moc co? Dají se stáhnout, jsou na suchace, ale má tam místo pro prst.
Jaký má být nadmerek?