Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky
myslíte, že by pro mého 4měsíčního křiklouna byl vhodný šátek? Váži cca teď asi 7,5 kg, takže se pronese, každopádně sotva zvednu paty řve.
![]()
Myslíte, že by ho to uklidňovalo, nebo už je teď na to pozdě?
Jedna kamarádka mi to doporučovala, no nevím, co bych s ním na břiše či zádech udělala, ale aspoň by byl klid. Jo a tady po jídle mi v autosedačce blinká, když si ji dám na stůl, takže aby v šátku pořád neblil a já nevyhodila peníze ![]()
Děkuju za rady
Jitka
Ahoj,
na naše prtě zabíral jenom šátek. Podle mě to vyhozené peníze určitě nebudou, můžeš ho v šátku nosit doma i venku, budeš mít volné ruce.
Mimísovi stačí že je blízko u mamky a má rozhled z výšky.
pa,
maya
Já jsem si šátek pořídila, když bylo malé 6 měsíců. Do té doby byla moc hodná a potom právě chtěla pořád jen nosit. Moc si ho chválím, malá je spokojená, že je u mě a já mám volné ruce. Využiju ho doma i venku. Teď je malé 11 měsíců, nedávno byla nemocná a chtěla být nepřetržitě u mě v náručí a to bych bez šátku asi vůbec nezvládla.
Ahoj Horajda
Já myslím, že by to šátek mohl vyřešit. Jen se připrav na to, že se může stát, že se miminku zezačátku v šátku nebude líbit - stává se to, když ho tam nedáváš hned od narození, ale právě třeba v těch 3-4 měsících. Ale brzo to přejde. (U starších dětí, který začnou šátkovat třeba až v půl roce už se to zas neděje). Šátek je fakt k nezaplacení ve spoustě situací. Když se ho naučíš dobře vázat (to chce taky trošku trénink), tak tě nebudou bolet záda ani když poneseš těžší dítě. Přeju hodně štěstí ![]()
Ahoj, podívejse na www.vbavlnce.cz, tam šátky i půjčují, takže se dá vyzkoušet, jak to s mrňousem zvládnete. Jinak já šátek mám a používám od asi 2měsíců doteď k veliké spokojenosti ![]()
eronika a Anežka (14?5měsíce)
nové téma v diskuzi
Zdravím všechny šátkonosičky,
plánuju svoje miminko taky nosit v šátku, ale chtěla bych se zeptat, jak je na tom nošení v šátku s bezpečností v MHD. vozíte děti v šátku i v autobuse??? není to moc nebezpečné? co si o tom myslíte..
Pro mě by to bylo určité řešení situace, protože do města jezdím raději autobusem než autem, ale v autobusech většinou nebudu mít šanci se s kočárkem dostat… co vy na to???
Napadlo mě jen, určitě si pokaždé sednout a třeba v protisměru.....
díky za reakce
Hanele
s šátkem v buse jsem jezdila, vždy jsem se snažila si sednout, bylo to v pohodě, nehoda žádná
Myslim, ze satek je na cestovani MHD jedinecna vec, protoze nemusis nikoho prosit, at ti pomuze s kocarkem, vsude se vejdes a podobne. V Praze mne vzdycky nekdo pustil sednout, i kdyz nekdy to byly skoro sedmdesatilete babicky. Ale sedla jsem si radsi pokazde. Ja pouzivam pouze satek, kocarek nevlastnime a nemuzu si to vynachvalit!
Bara a Helenka 5 mesicu
Ahoj, ja svoju malu v MHD nosim vylucne v satke. Vzdy si
nem proti smeru jazdy. Malej sa jazda v autobuse neskutocne paci, lebo ma stale na co pozerat.
Ja s tym mam len dobre skusenosti, nemusis nikoho ziadat aby ti pomahal s kocikom a podobne.
Ahoj,
jen bych ještě zdůraznila, co už tu padlo - že je skutečně lepší šátek nejdřív vyzkoušet… Buď na těch stránkách, co doporučuje Zagy, nebo od někoho, kdo ho již používá.
Neudělala jsem s šátkem dobrou zkušenost, naši prdelku jsem do něj snažila usoukat od mala, ale nedala si říct. Jenom úplně poprvé v něm usnula, jenže asi na čtvrt hodiny, pak se probudila s řevem a musela ven.
Všechny další pokusy selhaly, dala jsem jí pak i pauzu a zkoušela to znovu a znovu, povolala jsem si i kámošku „zkušenou nosičku“, ale ani ta s ní nic nezmohla.
Nakonec jsem litovala, protože jsem měla Vatanai a byl fakt drahej, naštěstí se mi ho podařilo pak prodat, sice pod cenou, ale přece.
tak ahojda a ať vám jdou šátky líp než nám
Šátek v MHD je naprosto super, právě kvůli nastupování a vystupování. Nebezpečné jsou batohy lidí, hlavcně větších školáků, kteří se pořádně nedrží; když je bus trochu plnější, tak si sedám, i kdybych měla někomu říct, ať mi uvolní místo.
Eva
Ahoj,
já šátkuji také asi nod 3 týdnů malé a supr. Brečí ale vždy, když ji tam dávam, ale jen chvilenku a pak je spokojená. To blinkání - no, u nás je to někdy děs. Jsme blinkací a když má suprblinkací období, poblinká šátek (a sebe a maminku, popř. ty okolo
) klidně i 8× (rekord). Dobré je nedávat tam prcka hned po kojení, jenže to někdy nejde, že? Kor, když jako já kojíte po 2 hodinách. Ale i tak bych neměnila. Kočárk moc nepoužíváme, klidně bych i jezdila kočárkem, ale malá ho bojkotuje, potvůrka.
Hanka
Ja si ho v MHD taky nemuzu vynachvalit. Presne, jak rikaji ostatni. V Praze se mi ale casto stava, ze lidi nepusti sednout. Vetsinou v metru ¨spi" .
Ja mela naopak velke stesti. Vitek byl urvanek. Ale ve chvili, kdy uz jen citil, ze ho skladam do satku, tak usinal a byl klid. Zboznoval to. Ale taky zvracel, kdyz jsem ho do satku davala. Nastesti pokayde jen jednou a pocitali jsme s tim a cekali s plinou.
Stale ho nosim, ale cim dal min. V kocarku pohodlne odvezu nakup. Ale na zadech se s nim jinak chodi super. Vzdycky se lidi divi, ze ho jeste nosim, ze uz musi byt tezky, ale jak jsou ty deti pevne rovne u tela, neni to zas tak citit.
Meli jsme satek porad i v kocarku jako podlozku, prikryvku i stinidlo v lete. A jak se Vitanovi v kocarku nelibilo, sup do satku.
Kamaradky syn taky moc nechce byt v satku. Ale tady bych videla problem u ni. Ona je porad takova nervozni a nesva a vytahuje ho. Takze malemu se nelibi ani v satku, kocarku ani v postylce.
Hlavne je dobre zajit si na kurz vazani. I kdyz jsem videla jednu mladou pani a kdyby ta me ucila, asi vazat nebudu. Hlavne jsem s ni pak jela metrem a ona me obdivovala, ze jeste nosim dite v satku:-) A to bylo Vitkovi takoyzch 14m a nemel ani 10kg.
JitkaT: určitě doporučuju, výtečná věc; jestli máš možnost, zajdi na nějaký kurs nošení, tam si vyzkoušíš i jaká ti nejlépe sedne délka a hlavně budeš mít jistotu, že vážeš správně. Je to ohromná úleva jak pro záda, tak že najednou má člověk celé dvě ruce k použití ![]()