Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
prosím, máte nějaký tip, na místa v ČR, kde jsou dobře upravené a pro kočárek sjízdné turistické stezky?
A jak dlouho vydží mimi v šátku, když se vydáme na túru, kam se prostě s kočárkem nedá? Můžeme se podniknout s šátkem celodenní výlet (samozřejmě s přestávkami na protažení tělíčka)?
Díky Jana
Ahoj Jani!
Můžu Ti poradit jen s tím šátkem, záleží hodně na tom, jak je mimi staré. Pokud je úplně malé, kdy ještě prospí většinu dne, tak by to neměl být problém, ale u větších dětí, které už např. lezou a ještě nechodí to nemusí být zrovna uskutečnitelné. Ledaže bys ho nechala polozit po zemi… Náš malej je dost živej, má 10 měsíců a taky se chystáme na celodenní túru, ale mám z toho docela strach, aby vydržel. Ale zas si říkám, když to nezkusím, tak to nezjistím. Začínáme postupně od kratších túr po delší, aby si zvyknul a pochopil, že venku po zemi lozit nemůže. Asi jsem Ti moc neporadila, ale aspoň svůj názor jsem napsala.
Ahoj P ![]()
Ahojda,
vloni v lete jsme vyrazili s desetimesicni holcenkou do Krkonos na hory, dost jsme resili, jak to udelame s chozenim a pak jsme se rozhodli, ze to jednou risknem a ze pujdem se satkem na celodenni turu a ze to mene narocne odchodime s kocarkem.
Prvni den jsme vyrazili na Cernou Horu s kocarem a byla to dost hruza - kocar jsme prakticky neustale nosili a i kdyz se to nasi male libilo, tak to bylo hodne narocne, takze jsme se dalsi den rozhodli riskovat a vyrazili jsme na celodenni turu se satkem - uvaz kapsa. Puvodni plan byl takovy, ze ja budu nosit batuzek s jidlem a pitim a plinkama a nahradnim oblecenim pro malou a tatka bude nosit malou - mela v te dobe 11,5 kg. Nakonec jsem ji nosila prevazne ja - proste protoze to pro me bylo pohodlnejsi nez nosit ten batuzek - tatka si ji bral jen kdyz jsem si chtela odpocinout. Cely tyden jsme chodili lehci, i kdyz delsi tury (kolem 20 km) a bylo to bajecny!!!!
Potkali jsme i rodiny s krosnou a jedni rikali, ze maji doma satek a ze lituji, ze ho nevzali, bo dite v krosne ve spanku neni pevne a je treba ho vycpavat, aby sebou moc nemlatilo. Satek je prece jen na spani pevnejsi. Ale ma zase tu nevyhodu, ze nosic dite propoti - takze je treba prevlekat pri kazde pauze - vlhke veci jsme susili pripnute na batohu - a v pohode. Ale ty propoceny veci myslim vazne! To je jedina nevyhoda, mimco je treba prevlikat.
Nase mala v satku spinkala dve hodiny dopoledne a dve odpoledne a vlastne vubec nebrecela - zrejme se ji to taky libilo - na satek zvykla byla a to, ze je v nem skoro cely den bylo vitane ![]()
Takhle nejak to vypadalo:
http://rodina.cz/…um/photo.ASP?…
http://rodina.cz/…um/photo.ASP?…
Lesina
PS: Preju krasnou dovolenou - letos chceme vyrazit zase, ale uz se dvema detma a satkama ![]()
Holky díky,
dodaly jste mi odvahu to zkusit ![]()
Jen dodávám, že Matějovi bude v době dovolené devět měsíců. Máme ještě spoustu času ho na šátek pořádně zvyknout, zatím jsem ho nosila jen doma (nevešel se mi pod bundu), ale teď už budeme vyrážet i ven na delší procházky. Tak snad to bude ok. Doma je v šátku spokojený, tak snad problémy nebudou.
Moc díky a ráda si přečtu i zkušenosti dalších mamin s šátkem na túrách…
Jana+Matýsek
Ahoj Jano,
se šátkem zatím nemám žádné zkušenosti, takže hltám všechny ostatní příspěvky. Ohledně výletů s kočárkem Ti však můžu doporučit knížku S dětmi křížem krážem po Čechách od vydavatelství Fragment. Jsou tam tipy na padesát výletů a několik z nich je dle autora vhodných i pro kočárek (vždy jsou označeny symbolem kočárku). Akorát autor upozorňuje na to, že kočárkem se zde myslí běžný terénní kočárek, ne třeba golfky.
Přeju příjemné putování, taky se s mimčem chystáme.
Renata
Ahoj holky,
v létě se chystáme do Roháčů, mladšímu prckovi bude v té době taky 10 měsíců takže mě tahle diskuse taky zajímá. Šátek nemám, jen babyvak, ale v tom se dá taky nosit jako v kapse (aspoň podle letáku). Zatím malého nosím jako miminko, je nemocný a je to způsob jak utišit i ten největší pláč. Akorát ještě nevím jak to budeme dělat se starší treperendou, té bude 3,5 roku a chodit se jí zrovna nechce ![]()
K těm výletům s kočárkem - předloni jsme byli na výletě v Třeboni a s golfkama jsme obešli Svět. V lesních úsecích jsme teda museli často přenášet, ale dalo se to a byl to prima výlet.
Katka
ahojky,
mám dotaz co se týče nošení všátku. Zatím to zkouším, mám ho nový, ale chtěla bych ho víc využívat. Problém je, že když si dám kluka na břicho (úvaz kříž) tak se mi vytahuje oblečení, hlavně ve výstřihu.A taky se mi kluk (7 měsíců, 8kg) furt dost vyklání dozadu, musím ho pořád jednou rukou jistit - má to tak být? Mám to blbě uvázaný? nebo co nosíte - na sobě? Jiný uvaz jsem zatím nezkoušela, na záda se mi nepodařilo klučinu dostat ![]()
dík, Mich
ahojky,
mám dotaz co se týče nošení všátku. Zatím to zkouším, mám ho nový, ale chtěla bych ho víc využívat. Problém je, že když si dám kluka na břicho (úvaz kříž) tak se mi vytahuje oblečení, hlavně ve výstřihu.A taky se mi kluk (7 měsíců, 8kg) furt dost vyklání dozadu, musím ho pořád jednou rukou jistit - má to tak být? Mám to blbě uvázaný? nebo co nosíte - na sobě? Jiný uvaz jsem zatím nezkoušela, na záda se mi nepodařilo klučinu dostat ![]()
dík, Mich
Michi,
zkus spíš kříž s kapsou. Ta „kapsa“ drží dítě víc u tebe než jen samotný kříž.
Ulrika
Ahoj,
my cestujeme s prckem od jeho 8 tydnu a s terenim kocarkem jsme chodili po sumave (Kvilda) a v pohode. Prenaseli jsme pres koreny snad jen 2×. Se 7 mesicnim miminkem jsme byli na celodennim vylete v satku a v pohode. Cca od 10. mesice nosime v krosne, pokud ji planujete na takovyhle vylety, doporucuju koupit nejakou kvalitnejsi, aby v ni ditko mohlo i spinkat. Nej je asi deuter, ale to je opravdu dost penez, doporucuhu hooodne aktivnim rodicu, tam se to vyplati. My mame od firmy Hoco. Ze zacatku, kdyz Matej pres den vic spinkal, noslili jsme sebou i satek, v tom se vyspal lip, ale ted (rok a pul) uz nam vyhovuje krosna.
Babyvak je taky super, ale tam jsme nosili tak do pul roku, spis kvuli nosici - satek uvazes na obe ramena, babyvak ne
a to je potom na delsi trase o rameno…
V jiznich cechach (zminovana trebon) je to super, tak jsme meli krosnu a golfky (no neco mezi golfkama a sportakem) a uplne v pohode.
Ten tip na knihu je super, hned se po ni podivam. Cekame dalsi mimco, tak budeme kombinovat kocar, satek, pro starsiho prcka krosnu.
Martina
Ahoj,
my jsme byli poprvé na horách v létě s malou, když jí bylo 11 měsíců a vážila kolem 10 kg a na túry jsme chodili s kočárkem. Byli jsme na výše zmiňované Černé hoře - nahoru vás vyveze kabinová lanovka a pak se dá dolů buď po vrstevnici nebo přes Světlou horu k Malé Úpě nebo naopak až do Pece pod Sněžkou. Kromě několika kraťoučkých hodně drncavých úseků (mým manželem definovaným jako „zkratka“, mj. vyschlé koryto potoka
) jsme všechno v pohodě projeli terénním sporťákem (3kolka Teutonia Y2K). Malá většinu dne prospala (přičítali jsme to horskému vzduchu) nebo spokojeně koukala z kočárku. Při pauzách jsem ji s klidným srdcem nechala lézt po travičce (ještě nechodila) a zkoumat krásy národního parku zblízka
. A to nemluvím o tom, jak se „napásla“ borůvek přímo z keříků
. S krosnou jsme byli až rok na to, kdy chvílema chtěla ťapat a chvílema nosit (ovšem to už nosil jenom manžel, já bych se asi strhla).
Ať už se rozhodnete pro cokoliv, užijte si to!
Iva a Viktorka (31 m)
Zdravim. Celkem me zacaly bavit turisticke pochody. Nejsem extra sportovec, i kdyz bych se rada kondicne dopracovala k delsim vzdalenostem, jde aktualne spise o kratsi trasy 20-25km. Problem je, ze porad chodim sama (plus tedy dcerka v tom kocarku). Neni tu nahodou nekdo z Orlickoustecka, koho by podobne vypravy bavily take? ![]()