Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím mamči!
Zajímaly by mě vaše zkušenosti z výletů s dětmi tak kolem jednoho roku.
Chystáme se totiž na pár dní vlakem do Českého ráje. Kočár s sebou brát samozřejmě budeme. Ubytování by mělo být v chatce v kempu.
Ale mám dilema, jestli tahat kočár i na ty denní výšlapy na hrady a zámky.
Malý váží skoro deset kilo a tak se obávám, že to bude náročné mít ho téměř celý den v šátku. Navíc pokud bude vedro, tak se spotíme asi oba dva, nebo spíše čtyři (s mužem bychom se střídali). V kočárku by se asi pohodlněji vyspal, ale nevím, jaké tam budou podmínky a kudy vedou ty turistické stezky, jestli by bylo reálné tahat s sebou kočár.
Budu ráda, pokud mi napíšete své zkušenosti.
Taky mám dotaz na šátkařky. Uvazujete děti i na záda? Párkrát jsem to zkoušela, ale dala to zabrat ho tam jednak uvázat, ale taky jsem se bála, aby nespadl, protože se přece jenom už moc vrtí.
Ještě jednou předem díky!
Ahoj, mam skoro 7m stareho syna. Za mesic letime na par dni do Lotysska. Budeme bydlet na trech mistech behem 10ti dnu. Pouzivame satek i kocar. Kocarek se bude hodit na prevoz tasek nebo na spani mimca, kdyz si budem chtit taky odpocinout a navic v satku se opravdu potime. Uvaz na zadech je skvely. Vitek vazi pres osm kg. Nosim ho i v kapse, ale to spis do mesta v rychlosti. Tak po hodce by me uz zada bolela. Mame ale dudlikove miminko a kdyz jdu sama, radsi ho mam vpredu. Kdyz je nas vic a nekdo mu muze dudlik podat, dam ho radsi na zada a nic necitim. Kdyz si ho uvazu spatne, tlaci me popruhy. Asi bych na tvem miste mimco zacala na ty zada zvykat a jestli mas pocit, ze vypadava, mozna mu davas malo satku pod zadecek? Hezkou dovcu.
Ahoj Aluso,
v Českém ráji jsme byli na dovolené loni (ještě bez mimča). Cesty jsou dobré, ale je tam hodně převýšení a občas schody, takže nic pro kočárek
. Záleží samozřejmě na tom, kam konkrétně se vydáte.
Možná byste mohli jezdit po trasách, které jsou značené jako cyklostezky, kterých je tam vcelku hustá síť a jsou dobře udržované
. My jsme jezdili na kole a občas jsme někoho s kočárkem potkali. Stejně, ale myslím, že šátek je do této oblasti vhodnější.
Petta
Ahoj Aluso, já mám 14měsíčního synka a od narození ho nosím v šátku (kočár jsme ani nepořizovali). Před měsícem jsme si koupili golfky kvůli dovolené na Šumavě, protože synek váží skoro 12 kg. Naposledy jsme tam byli loni na podzim, kdy měl 9 kg a to se dalo, protože jsme se s manželem střídali. Letos jsme ale šli do těch golfek, protože mám po porodu sestoupenou poševní stěnu a nemám nosit nic moc těžkého delší dobu. Bylo to s golfkami v pohodě, ale je fakt, že je člověk limitovaný, kam může jít a kam ne. Také jsme si vybírali trasy, které byly zároveň i pro cyklisty, takže se tam bez problémů dalo jet. Když jsme se ale rozhodli jet navštívit nějaký zámek (pár dní nám pršelo), stejně jsem musela vzít šátek. Jsem už prostě z šátku zhýčkaná a nejsem zvyklá se omezovat, takže mám raději šátek než kočár. Tudíž doporučuji šátek
.
Ahojky Siamino, muzu se zeptat, kde jste byli na te Sumave? Chceme tam jet v zari s prckem, bude mu 9 mesicu a tak bych rada nekam, kde se da jezdit s kocarem. Nemas nakej tip?
Diky Romca
Romčo , my jezdíme do penzionu kousek od Kašperských Hor. Výlety jsme dělali na Modravu, k Turnerově chatě (vyrazili jsme z Antýglu podél Vydry), na slať u Borové Lady… V podstatě si stačí koupit nějakou dobrou mapu (třeba od Klubu českých turistů) a můžete vyrazit všude tam, kde jsou trasy vyznačené jako cyklostezky, pokud tam není nějaké dramatické převýšení
.
Pokud máš problém s propocováním prcka na delších tůrách a jste hodně chodiví, doporučuju krosnu Kid comfort Deuter. Stojí přes 6000 tis. ale narozdíl od většiny krosniček v ní může mrně spát aniž by se bimbalo a hroutilo ze strany na stranu. Má jako výhodu i stříšku a pláštěnku což je k nedocenění v horách při náhlých zvratech počasí. A je velmi šetrná i k nosiči
. Střídám dle situace šátek a tuhle krosnu a teď co jsem znovu těhule, tak se vracím i ke kočárku.
Bludička + Kamča 24 měs. + Škvrček 13+3tt
Pokud se bojis, ze ti mimi nesedi na zadech dobre, zkus treba trochu jiny uvaz - nevim, jestli mas na zadech pod zadeckem uzel nebo kriz - pokud kriz, daji se ty pruhy trochu roztahnout jako u krize s kapsou na brise, takze ti vlastne sedi v kapse a pres to jeste povytahnes vys ty pruhy od krize. My tak zatim nenosime, ale videla jsem to u kamaradky a vypada to o dost stabilneji. Snad je to srozumitelne, treba ti to pomuze. Hezkou dovolenou!
Kaa
Siamina - vy jste si opravdu vůbec nepořídili kočárek? A jak jste chodili na takové ty časté procházky? Všechno v šátku? A vůbec vám nechyběl?
Bludička - chodíte s krosničkou často? My jsme hodně chodiví (zatím děti nemáme) a tak jsme už různé nosítka „lustrovali.“ Ale mám strach, že to bude hrozná dřina a že tedy spíš budeme s mrňousem sedět doma než někam chodit. Jak je to u vás? Nejste udření jako koně? Přece jen 10kg dítě se musí pronést. Ona by tedy klidně stačila polovina. Kolikrát mám co dělat, abych unesla celou tu trasu sebe, natož někoho dalšího.
Když používáte šátek, nebolí vás záda? Nebo jak dlouho v něm může dítě být? A používáte ho i v létě, když se člověk hodně potí? A úvaz na záda si děláte samy, nebo je k tomu potřeba pomocná osoba? Díky. Jsem hrozně zvědavá, šátky se mi líbí, ale neznám nikoho, kdo by ho měl, tak se ptám tady. Abych si ho když tak pořídila nebo nechala pořídit.
Neffy , já už jako těhu věděla, že kočár opravdu NE. Příšerně mě odpuzovala vidina cestování s ním v MHD; bylo mi vždy líto chudinek mamin, které musely někoho prosit, aby jim s ním pomohl, případně ho vláčely samy a jaště se pak koukaly na otrávené obličeje cestujících, kteří jim dost často dávali najevo, jak s kočárem strašně překáží
. To samé u jakýchkoli schodů… Takže jsem kočár nechtěla. Ale můj snaživý tatík (no jo, první vnouče
) si to nenechal vysvětlit, moje protesty vůbec neposlouchal a koupil nám kočár za 20 000,– Kč
A jak to dopadlo? Synek v něm jel přesně 3× s hysterickým záchvatem a já byla naprosto na mrtvici. Měla jsem také problémy s tím věčným snášením kočáru ze schodů - ač nejsem žádný drobek, vléci kočár, který i s malým měl ke 20 kilům, mi fakt dělalo problémy. Samozřejmě jsme nakonec skončili u šátku a kočár jsme prodali. Naprosto mi to vyhovovalo. Byli jsme venku téměř denně a běžně i třeba na pětihodinových procházkách. Miláček vždy tak do 5 minut poté, co jsme vyrazili, usnul, takže jsem mohla absolvovat i různé kulturní akce typu výstav a přednášek
. Na šátek zkrátka nedám dopustit a až bude druhé mimi, nemám co řešit. A doufám, že i příbuzenstvo se poučilo a nebude to na nás s kočárkem zkoušet
.
Ještě pro Neffy : Synka jsem nosila úplně bez problémů do cca 9 kil, pak už to začalo být trochu náročnější. Teď má skoro 12 kg a na túru bych s ním už nešla, ale třeba tříhodinovou procházku zvládám v pohodě. Používám úvaz dopředu - kříž s kapsou. Pokud je šátek správně uvázaný, tzn. dost pevně, záda mě nebolí. Kamarádka používá úvaz na záda a váže si ho sama. Jde opravdu jen o cvik, který člověk po pár uvázáních získá.
Ahoj holky!
Díky za reakce.
Na krosničku za 6.000,– fakt nemám.
Kaa - Díky za tip na úvaz. Vyzkouším.
Ahoj, já zatím používám výhradně šátek, protože dcerka ještě nesedí, ale jsme rodinka hodně chodivá, dříve lozivá
a protože Deuter také není naše „příjmová skupina“ zvolili jsme - po zkušenostech přátel - krosnu SALEWA KOALA. Cenově ji najdeš na netu od 3-4tis, doporučuji vyzkoušet v jakémkoliv outdoorovém obchodě a já ji nakonec objednala na www.detskydum.cz (zde je nejlevnější, teda podle mě, možná jste někdo objevili levněji, ale dost jsem se tomu věnovala, tak myslím, že ne)
. Je kompletně přestavitelná (malá žena, velký muž ocení
…), pohodlná pro dítě i nosiče /zkoušela jsem na výletě dvě hodiny s testovacím miminem/, spící dítě v ní také nebimbá ze strany na stranu a pokud to mám zhodnotit z hlediska batohu - salewa je v outdooru dobrou značkou… Toť můj tip a prosím, aby se do mě nikdo nepouštěl ve zlém, je to jen můj názor do diskuze.
Jinak kočár používám též, mám terenní tříkolku, protože bydlíme za městem a vše má svá pro i proti…
Děkuji a přeji krásnou dovolenou!
Bára
Neffy, chodíme hodně často, ta krosnička je na nošení slušnější než spousta batohů, takže myslím, že by s ní člověk v pohodě unosil i 20 kg, ale tak těžká zatím ve svých dvou letech malá není
, dokonce jsem s ní zvládala v pohodě i jízdu na běžkách a ve srovnání s cenama kočárků ta cena není zlá
.
Bludička
Ještě k tomu šátku, ten je fajn, ale pro mne byl problém při chození po horách právě s propocováním dítěte durch a s ochranou před nepřízní počasí při úvazu na zádech, proto preferuju na dlouhé nošení v těžším terénu Deutera.