Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoooj maminy, potřebuju poradit. Na netu jsem si vyhlídla šátek zn. mamaway ring sling (baby sling maroko), zdá se mi na manipulaci dost jednoduchý a cenově velmi příznivý! Mají ho třeba tady http://www.spokojenec.cz/…-regata.html. Jen mi nejde do hlavy délka toho šátku, která je 200 cm, úvazy se na něm sice žádné nedělají, ani dělat nedají, ale i tak. Mám 175 cm a je mě kus baby, tak mám strach, aby se mi mimiško do něj vlezlo. Pokud máte některá zkušenost, budu moc ráda za info, děkuji ![]()
Délka je podle mě dostačující, jsem teda spíš štíhlá, ale do RS se vejdu i s těhotenským břichem, ročákem a ještě si ten visící cíp můžu o dítě omotat (takže dejme tomu krýt nožičky, aby na ně nefoukalo, nesvítilo slunko atd)
Mamaway mám už nějaký ten pátek, zpočátku jsem ho neuměla dotáhnout - člověk si musí fakt velmi pečlivě poskládat látku do kroužků, ale to není u mamaway, mám ještě RS storchenwiege, tam se mi to třeba taky překroutí, takže příprava je všude stejná.
Jako jedinou nevýhodu vidím ten sklad u kroužků, blbě se to rozkládá na rameni, aby váhu neslo fakt celé rameno a neměla jsi RS zařízlý do krku (ale tzv. nůžkový sklad dělá i didymos, někdo ho má rád, někdo ne)
Kroužky jsou umělohmotné a trošku menší jak u jiných RS, ale neprokluzují, drží, nedeformují se.
Materiál je naprosto nešátkový (nevím, zda jsi někdy držela v ruce kvalitní šátek na nošení), když mi to tehdy přivezli, tak jsem na to čuměla jak puk, látka je tenká, něco jako kanafas, hladký, okraje jsou zdvojené, aby ta tenká látka neřezala.
Nicméně, nosila jsem v tom až 13kg dítěte, těhotná - a ono to fungovalo
Když jsem rozložila na rameni, tak to neslo, nic neprokluzovalo, nepovolovalo a jako bonus je šátek velice příjemný v létě - je lehounký, vzdušný, oproti tomu storchovi (mám vzor leo), to je zkrátka šátek, jak je jinak znám.
Klidně mohu doporučit, na to, jak je levný, nešátkový, tak je poměr cena/výkon velice příznivý a nenáročné občasné nosičce vystačí klidně jako jediné „rychlonosidlo“ na krátké poponášky ![]()
Tak jsem si přečetla to, co jsem dá se říct očekávala-chtěla
. Moc díky za info! Ještě by mě zajímalo od kdy v něm můžu mimi nosit?
@mmaarrttiinnaaa píše:
Tak jsem si přečetla to, co jsem dá se říct očekávala-chtěla. Moc díky za info! Ještě by mě zajímalo od kdy v něm můžu mimi nosit?
od narození. ale jen na kolíbku. ta kolíbka je taková nestabilní, dítě se tam špatně umisťuje, při činnosti je třeba ho přidržovat. POkud bude mít dítě ěpatné kyčle, do kolíbky nesmí.
Na stojáka bych zrovna do RS dala dítě až když bude sedět. Je to přecijen jedna vrstva látky, je to lehce asymetrické, ikdyž se budeš snažit, tak je tendence tam dát jednu nohu výš než druhou, špatně se jistí hlava na spaní.
Nevím, jak ostatní, ale posle mě je RS fajn na poponášení staršího dítěte, takové to šup sem šup tam, když už třeba ťape, ale jen chvilky.
@Lama Lama píše:
Nevím, jak ostatní, ale posle mě je RS fajn na poponášení staršího dítěte, takové to šup sem šup tam, když už třeba ťape, ale jen chvilky.
Jo, tak to je pravda - malý mimino umístit neumím, kolíbky celkově nezvládám. Nejvíc jsme využili od cca 10m výš, sice ještě neseděl, ale zpevněný už byl - na dotažení se musí dát pozor, ale když máš dítě špatně dotažený, tak to zkrátka bude nepohodlné a ucítíš to. Ale je pravda, že zkrátka nejvíc jsem využila, když to bylo takové to nahoru-dolu u začínajícího chodce.
Hmmmm, děvčata díky moc za rady. Ale moc jste mě teda nepotěšily. Myslela jsem, že bych si s malou mohla v RS odskočit do obchodu, nebo se psem už dříve, třeba ve 2 měsících. Je mi jasné, že na žádné delší procházky to není. Ale na těch 20 minutek by mi to denně stačilo, ale potřebovala bych už od dřívějšího věku. Přeci jenom tahat kočár do schodů pokaždé, když půjdu do obchodu, nebo se psem by bylo náročné. Tak já se ještě zeptám holky, když jste v tom tak zkušené a předem moc díky za radu, nebo tip
. Jaký typ šátku by jste mi poradily, když bych chtěla nosit malou na kratší procházky už v co nejdřívějším věku? Pokud možno nějáký lehce vazatelný a cenově dostupný.
Jsou nosítka, mívají vložku pro novorozence, ale i tak většina mamin řiká, že to dítěti sedlo až tak 3-4m.
Já nosila v šátku od narození. Motání je třeba cvik, ale pak už je to bezvadné, já ani kočárem nejezdím. Na začáteek můžeš vybrat buď elastický nebo pevný. Elastik je pro začátečníka jednodušší, ale zase vydrží tak do 6-8kg dítěte, pak se začne prověšovat a zařezávat. Nešla bych do žádných levných šátků - věšinou jsou to obentlované metráže, to si rovnou můžeš koupit kanafas a ušít sama. Na tom ale dojede většina nosících - váže se to špatně, blbě dotahuje, tlačí, řeže. Pokud chceš ušetřit, kup kvalitní šátek z druhé ruky. Ten je zanošený měkoučký, váže se s ním o to líp. Až přestaneš nosit, prodáš o dvě tři stovky levněji a ztráta je minimální.
Vybírala bych ze značek - Nati, Girasol, Didymos, Zara, Storchenwiege. Na malé miminko i Vatanai nebo Sanami, ale na větší dítě už je hlavně Vatanai hodně tenký.
@mmaarrttiinnaaa jak píše Lama, šátek je od narození asi nejpřizpůsobivější, já nosila prvního v elastiku, koukala jsem na cenu, koupila dementní Medley a s nošením jsem málem přestala, i když to synovi vyhovovalo, protože to byla taková hadra, že by se za to mělo snad střílet ![]()
Druhorozeného jsem nosila od 11dnů v pevném šátku ve vertikálu, jak jsem psala, kolíbky neumím a než blbě napolohovaná kolíbka, tak radši správně napolohovaný vertikální úvaz. Šátky přímo na novoše jsem měla dva, jeden lněné indio jade od didymosu (limitka, ale zkrátka tenký šátek s příměsí lnu, z druhé ruky, hodně zanošený, krásně se s ním vázalo) a český vatanai, nepamatuju se teď název, zkrátka celý červený s drobným vzorem - je moc příjemný, ale víc pruží, tudíž když nedotáhneš, tak ti tam dítě ploncá, ale jinak je to ekonomičtější varianta, vatoše koupíš na MMB kolikrát za hubičku.
Na rychlé poponášky je faj haipa daipa vak, koupíš si ho přímo na míru, jen tam dítě frkneš, dá se tam pak jako starší dát i na stojáka jako do RS. Podle referencí mnohem lepší jak jiné vaky (od pechů a spol), ale i tak někomu nevyhovuje (vel M a L se celkem hojně vyskytuje po bazarech).
Pokud elastik, tak to chce kvalitu, takový standard, co jsem četla různé recenze, je Moby. Uvážeš na tělo, nenecháváš žádné mezery, elasticitou se vytáhne prostor pro dítě. Můžeš nosit jak v kolíbce, tak ve vertikálu. Ale opravdu ti vydrží tak do 6-8kg, moje děti měli 8kg v půlroce, takže pak tě čeká asi prodávání a koupení buď pevného šátku nebo ergonomického nosítka, které už většinou nejsou z levného kraje. Nicméně inevstice se podle mě celkem vyplatí, použité nosítko je pořád ještě prodejné za slušnou cenu (i když už pominuli doby, kdy se rok používaná manduka prodávala třeba jen o 300,– levněji jak nová
)
@Gladys můžu se zeptat do jakého věku, případné váhy dítěte jsi Mamaway používala? Rozhoduji se který RS vybrat. Díky
@Petulinaxx nedávno jsem v něm nesla dvouleťáka, protože jsem měla jen monokočár a mimino v něm zrovna spalo
Možná při té váze už nepatrně prokluzuje látka kroužky, ale fakt jen minimálně, šli jsme takto cca necelý 1km po zpevněné lesní cestě, mohli bychom klidně pokračovat. Kolik teď má kilo netuším, tak 14kg
Možná i víc
@Gladys Díky za odpověď.
Vybírám právě mezi Mamaway a Babylonii a nemůžu se rozhodnout ![]()