Šátky a nosítka - je to špatné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
69
29.11.11 01:41

Četla jsem Něžnou náruč a myslím, si že je to opravdu dobrá kniha. Spoustu rad jsme dodržovali. Myslím, že paní Kiedroňová byla v Sama doma a sama říkala, že nošení v tygříkovi může být pro dítko špatné (pro ty co nečetli, doporučovaná poloha pro odříhnutí novorozence), pokud se dítě uchopí nesprávně. Ad šátek a nosítka - takže stejně jako šátek, chce si to pořádně načíst co a jak a zkoušet a kontrolovat a pak to bude v pořádku. Vsadím se, že spousta rodičů nadšeně používá rady z publikace Něžná náruč, ale bohužel dítko nosí špatně. Nicméně to není chyba techniky popisované v knize, ale rodičů. Stejné je to s nosítky a šátky. Málo kdo třeba ví, že ergonomické nosítko má sice nosnost
15kg (myslím), ale pro takto velké dítě už je nehodné a s láskou je v nich nosí dál (myslím většinu ergonomických nosítek běžně prodávaných, ne ty speciálně šitých pro batolata). Při nošení je nutno se nejprve připravit a opravdu se trochu vzdělat a ne do toho skočit po hlavě a hřát se na srdci jen tím krásným pocitem kontaktu s dítkem. Důležité je dávat pozor na polohu kolen vůči zadečku a prosím když dítko usne nenechávat bezvládně klinbat zakloněnou hlavičku (to často vídám a nejraději bych matce vynadala, ostatně toto právě zmiňuje pani Kiedroňová v knize), pokud nelze přetáhnout lem, tam jim ji alespoň držte rukou, není to tak namáhavé.
Pěkně to má rozpracované již zmiňovaná Tragenschule. Dokonce byly provedeny i testy, kdy se zjišťoval vliv vertikálních úvazů na skoliozu a děti nošené v šátcích dopadaly lépe než nenošené. Pěkně a detailně to je popsáno na stránkách dydimosu. Jinak kolíbku nemám ráda. Vázala jsem jako začátečnice a pořád se divila proč má holčička tak chroptí…myslím, že vzhledem k poloze krku je to úvaz pro novorozence zcela nevhodný.
Musíš se nakonec rozhodnout sama, co je ti bližší a komu věřit, jednoznačná odpověď zatím není. Bohužel čím víc se o věci zajímáš, tím častěji narazíš na stejný problém. :pankac: Ostatně se říká: „Blažená nevědomost.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
29.11.11 10:45

Keren - proč by se nemohly s normálních ergonomických nosítkách přenášet i starší děti? Chápu, že na dlouhé každodenní nošení může být užší opěrka mezi nožičkami míň pohodlná, ale netuším, čím by to mohlo škodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
29.11.11 11:32

Veruska: protože to už neposkytuje dostatečnou oporu - stejně jako klokanka(řečeno s nadsázkou…), nemá dostatečno uoporu zad, jelikož je krátká zádová opěrka… Například Liliputi je extra malé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
29.11.11 12:09

Já vím, pokud bych chtěla nosit 3leťáka opravdu často a dlouho nebo měla dítě s malým svalovým tonem, taky mu pořídím velké nosítko. Ale je fakt nutné podpírat celé 3-4 leté dítě pokud ho 30 minut někam poponášíme? Podle mě na takhle staré děti už není tak vehementně potřeba uplatňovat zásady pro nevzpřímená miminka, proto bych to chtěla víc probrat… Pokud jde jen o pohodlí tak o tom žádná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
29.11.11 12:40

Veruska: já si myslím, že 30ti minutové nošení dítko přežije bez úhony. Navíc už ani takolik neplatí zásady jako zakulacená zádíčka atd… Protože ta páteř už je víc vyvinutá. Ono je to taky ale o nostosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
29.11.11 12:47

Ahoj, chtěla jsi vědět, zda nás od toho někdo odrazoval, tak ti dám odpověď, nechci, ale aby se někdo do mě pouštěl.
My jsme předčasně narození, o to by ani tak nešlo, ale má asymetrii. Takže máme zakázány veškerý klokánky a pod.
Důvod, špatné držení těla, vím řeknete, on má asymetrii tak tam je to jasný, ale boužel plno miminek, co není v péči neurologů se tam pak dostane okolo 3 měsíce, kvůli špatnému pasení a vy dopředu nevíte zda je v pořádku nebo ne.
Je to na zvážení, samozřejmě je to na tobě. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
29.11.11 13:32

I sebelepší věc, když se dá do ruky tupcům, může ublížit (myšleno obrazně!!!!). S nosítkama je to jako s x dalšíma věcma - když se zajímám a dobře je umím používat, můžou mi pěkně posloužit. ;)
Já jsem zastánce nosítek, už jen proto, že mi u dětí prostě chybí 4 trimestr. :lol: Ne, že bych chtěla být dýl těhotná, ale to dopečení se v nosítku dělá krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
29.11.11 13:40

Davdan: :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25089
29.11.11 13:43

N2žnou náruč jsem si koupila a pročítám. A zrovna tam je zmíněná klokanka, jako dobrá a hodně ortopedů ji nedoporučuje.
NEchtěla jsem tu knížku shodit, to bych si ji nekupovala. JEn prostě vidím, jak jsou všude neustálé dohady. Mám ještě jednu knížku, pak menší z porodnice a když si něco najdu a pak mi to řekne doktorka, tak mám 3 verze … to jsem chtěla říct. 20 odorníků 20 názorů a člověk si holt musí vybrat čemu bude věřit.
Něžou náruč ve volných chvilkách pročítám a snažím se jí řídti … ale co když to dělám podle mě dobře a kdyby mě někdo hlídal, tak najde mraky chyb???? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
29.11.11 13:44

Souhlasim se Saxanou, poponaseni starsimu ditku v nositku urcite neuskodi, ale my treba pouzivame satek na vylety a tam byla mala treba 2 - 3h, a to je asi jina.
Jinak Davdan, to s tím 4. trimestrem se mi moc libi, sice jsem ze zacatku nenosila, ale priste urcite budu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
29.11.11 14:16

davdan :palec:

Z ortopedického hlediska by asi bylo opravdu nejlepší, aby dítě leželo trvale na rovné podložce. a to se asi málokterému novorozenci bude líbit. Takže pokud ho nechci nechat řvát, budu ho muset nosit. Ať už na ruce nebo s nějakou pomůckou. Myslí, že ikdyž budu mít přečtenou Něžnou náruč i pozpátku, tak každý při delším nošení na ruce poleví, najde úlevovou pozici a pro dítě napolohované správně nebude. Proto myslím, že dítě správně umístěn do nosítka je na delší nošení vhodnější. A vzhledem k tomu, že dítě do cca 9ti měsíců, kdy dojde obvykle k samostatnému vspřímění správně do kolíbky snad ani vzhledem k jeho délce správně umístit nejde, tak mi pořád ten vertikál v šátku nebo nosítku s podsazeným zadkem přichází jako nejlepší. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25089
29.11.11 19:20

Nezbývá než souhlasit. Výstižně napsané :palec:

Alpaka píše:
davdan :palec:Z ortopedického hlediska by asi bylo opravdu nejlepší, aby dítě leželo trvale na rovné podložce. a to se asi málokterému novorozenci bude líbit. Takže pokud ho nechci nechat řvát, budu ho muset nosit. Ať už na ruce nebo s nějakou pomůckou. Myslí, že ikdyž budu mít přečtenou Něžnou náruč i pozpátku, tak každý při delším nošení na ruce poleví, najde úlevovou pozici a pro dítě napolohované správně nebude. Proto myslím, že dítě správně umístěn do nosítka je na delší nošení vhodnější. A vzhledem k tomu, že dítě do cca 9ti měsíců, kdy dojde obvykle k samostatnému vspřímění správně do kolíbky snad ani vzhledem k jeho délce správně umístit nejde, tak mi pořád ten vertikál v šátku nebo nosítku s podsazeným zadkem přichází jako nejlepší. :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
30.11.11 09:20

Já myslím, že to k ničemu nevede. Já jsem zastánce všeho s mírou. Pokud nebudu mít dítě spučené v šátku nebo nosítku 9 hodin v kuse, ale budu střídat kočárek, ležení něikde na podložce, postýlku, šátek/nosítko a třeba na chvilku i tu zatracovanou klokanku, tak si myslím, že to miminko to ve zdraví přežije. Pokud ovšem nemá zatím nějakou skrytou vadu. Ale to mu pak můžu ublížit čímkoliv.
A navíc, my tu pořád řešíme vhodnost nošení, ale třeba dlouhodobé odkládání mimina do autosedačky je podle mě ještě větší problém.
Takže dělějme to, co vyhovuje nám a miminku, snažme se zapojovat cit i rozum a bude to v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
30.11.11 09:35

Já nasměruju na stránky německého Didymosu (www.didymos.de), sekce Meinungen/Fotos - Experten
Stojí to za přečtení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
30.11.11 22:27

Alviolo,
ano, odkladani do autosedacky maleho miminka je taky spatne, souhlas. Jak jsme tu uz psali, kazdy si musi sam pro sebe rici, co se mu libi a podle toho jednat. Dulezity je asi zvolit si cestu, ale nebat se na sve rozhodnuti podivat kriticky. Ja osobne bych se v tomto pripade heslem vseho s mirou neridila, problem je v tom, ze nikdo nevi, kde ta mira je. Tak trochu mi v mysli vytanula Nohavicova teorie alkoholickeho kopce
 http://www.youtube.com/watch?…

Cappy, cetla jsem stranky ceskeho didymosu, ale nemecky to nedam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí