Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj maminky,
prosím o rady a zkušenosti.
Mám půjčený šátek a ptala jsem na něj naší dětské doktorky. Říkala, že to nerada vidí, že většina nosí ty miminka špatně, že je potřeba znát stavbu lidského těla.
A koupila jsem si Manducu nosítko - na to už jsem se jí neptala. Chci je používat, až bude málá mít tak 3-4 měsíce, ale chtěla bych se zeptat, co si myslíte o novorezenecké vložce. Zrazoval vás od ní někdo a měl k tomu reálné důvody?
Děkuji všem za příspěvky.
já se přiznám, že jsem hodně znejistěla poté, co jsem si přečetla knihu Něžná náruč rodičů o správné manipulaci s miminkem. Tam doporučují asi snad až do 8 nebo 9 měsíců nenosit vertikálně - čili na malé miminko jen do kolíbky, kvůli enormnímu zatížení páteře těžkou hlavičkou, kterou neunesou ještě dostatečně nezpevněné svaly - proto jsem pořídila vak, kde to miminko je k tobě bokem a schoulené v kolíbce. S tím že nosítko pořídíme později, ale vídám nosit maminky děti v šátcích úplně běžně v té vertikální pozici..
Ahoj, já v tom malého občas popnáším už tak od třech týdnů, asi tak jednou za týden až dva, třeba když potřebuju skočit pro jednu věc do večerky nebo tak. Hlavičku mívá opřenou o můj hrudník a spí, takže si nemyslím, že by mu to nějak moc zatěžovalo páteř, obzvlášť, když ho nenosím moc často. Stejně ho nechávám ve vertikální poloze odříhnout ![]()
myslím, že to tu jedna šátkařka vysvětlovala, v čr je tento názor, v jiných zemích se většinou doporučuje vertikal od narození… kolik odborníků tolik názorů
já mám v plánu mamducu zkusit až tak v měsíci, dvou a na ven možná až na jaře…
Limutka píše:
Ahoj, já v tom malého občas popnáším už tak od třech týdnů, asi tak jednou za týden až dva, třeba když potřebuju skočit pro jednu věc do večerky nebo tak. Hlavičku mívá opřenou o můj hrudník a spí, takže si nemyslím, že by mu to nějak moc zatěžovalo páteř, obzvlášť, když ho nenosím moc často. Stejně ho nechávám ve vertikální poloze odříhnout
jj i to odříhávání se podle té publikace dělá jinak…
Já babyvak mám, pro novoška super, ale tak od pěti-šesti kil se to na moc dlouho fakt nedalo, rameno z toho bolelo docela dost. Tak od dvou-tří měsíců používáme Manducu (bez novorozenecké vložky) a paráda. Babyvak bych už zpětně nekupovala, u dalšího mimi (někdy v budoucnu) spíš uvažuju o šátku, i když jsem se tomu docela bránila - tam se ta kolíbka dá myslím uvázat přes obě ramena, aspoň pokud jsem se dobře dívala (to by ale spíš věděla nějaká zkušená šátkařka).
Edit: teď jsem se dívala, že jsme Manducu kupovali v lednu, takže od čtyř měsíců ![]()
Příspěvek upraven 22.11.11 v 12:01
Anežka byla od mala dost blinkací, takže my jsme nosily ve vetrikálu hodně od mala, ale ne aby byla rovně, ale zádíčka měla zakulacená, nožičky pod bříškem, hlavu opřenou o mě…používala jsem novorozeneckou vložku až do těch cca 6kg a byla jsem spokojená. V šátku jsem ze začátku nosila taky a musím říct, že třeba kříž s kapsou uvnitř mi přišel mnohem jednodušší a „bezpečnější“, než ty kolíbky, u nich jsem si nikdy nebyla jistá, jestli je tam malá správně ![]()
co se týká toho odříhávání které se doporučuje v té knížce - na tygříky - tak já to začala na Kubovi praktikovat a je mu tak líp (například se mi aktivně ,místo krknutí, nezakousne do ramene a rychleji si odříhne
) ale jinak mě ta knížka docela dostala. Závěr byl takovej, že všechno dělám špatně ![]()
no tak co se týká vertikálného nošení, tak se o nás opravdu říká, že jsme kolíbkový národ - ovšem kolíbka je jedním z nějtěžších úvazů na napolohování dítěte. Je to paradox, protože začínající nosnice si s tím asi těžko sami poradí. I proto je lepší správně uvázaný vertikální úvaz, který páteř miminka nezatěžuje. Takto to učí německá Trageschule, kde je nošení asi přeci jen dál než u nás.
Neříkám, že Něžná náruč je špatná kniha, ale setkala jsem se i s maminkami, které raději nosily dítě v kolíbkách i přes zjištěnou vadu kyčlí, což se také nemá. Ono si to chce víc o nošení přečíst. Sama za sebe doporučuji pro začátečníky vertikál. Je to ale jen můj názor. Obě moje děti byly v kolébkách asi měsíc, pak už je to stejnak nebavilo ![]()
jo ten vak se pronese to je pravda, já nejsem dogmatik a uvidíme, když se bude malej rád nosit, tak třeba ve čtvrt roce, čtyřech měsících pořídíme manduku taky…ale rozhodně o tom nějak víc přemejšlim, jak to s tím nošením je.
no já mimi teprv čekám, ale po přečtení knížky jsem si řekla, že teda je to dost složitý a budu muset číst znovu a rovnou zkoušet, jinak to budu dělat blbě.
Mě manduka a jiná nosítka u malého miminka moc nesedí. Přijde mi, že se v tom i přes dotažení moc ploncají, přitom pro tu páteř je důležité, aby v tom dítě bylo pevně, obzvlášť dokud nedrží hlavu a aspoň trochu záda, což bývá až tak kolem půl roku.
Podle mě šátek je šátek, v dobře dotaženém vertikálním úvazu, kde je podsazený zadek, zakulacená páteř, tak se zatěžujue minimálně. Bohužel v tady je to nastavené tak, že buď se dítě cpe do kolíbky, je tam úplně nakřivo nebo se váže s pevným šátekm kříž s kapsou venku, že se tam dítě vloží až po navázání, přitom na tenhle úvaz je potřeba zkušenost, jak odhadnout navázání, aby tam dítě bylo fakt pevně.
Takže dávám za pravdu tvé dr, ano, často tam děti nejsou správně (už jsem viděla i v ergonomickém nosítku dítě nacpané čelem ven, uááá), taky nerada vidím blbě navázané dítě nebo miminečko v nedotaženém nosítku zhroucené na stranu. Ale jako řešení nevidím nenosit, ale nosit správně, zkouknout videa, případně se domluvit s nějakou nosnicí žijící poblíž, která má zkušenosti nebo rovnou zajít na nějakou prezentaci, kurz…
Souhlasím s doktorkou, že většina dětí je nošena špatně. O klukankách ani nemluvě. Ale bohužel i v šátcích - ve většině případů usezená jako v klokance- nohy visí, šátek nedotažený a dítě klimbá.
Jinak názor na vertikální nošení nesedících dětí je spousty. Musíš si sama vybrat.
Já nosila syna v kolíbce asi do 2,5m, pak už překážel, byl těžký a špatně se polohoval.
Dcera byla v kolíbce jen do 3 týdnů, pak jsem kvuli kyčlím konvertovala na vertikál.
Jinak do vertikálu se určitě napolohuje snáz, než do kolíbky
No já jsem fanynka „Něžné náruče rodičů“, ale nakonec jsem taky Manducu pořídila. Kupovali jsem ji teda až po třetím měcíci. Syn byl už hodně velký a narvat jej do šátku do kolíbky bych už nezvládla. A taky byl už takový pevnější. A stejně jsem nosila jenom občas a na chvíli. Třeba když jsme šli na krátkou procházku do lesa nebo když jsme uspávali ![]()
Je pravda, že si toho křehoučkého novorozenečka neumím moc v té vertikální poloze představit. Ale když ho v tom nebudeš takhle nosit několik hodin v kuse, tak to asi žádná hrůza není. Důležité je, aby to mimčo trávilo i nějký čas na podložce, kde má prostor, aby měl možnost rozvíjení motoriky.
Ähoj,
něžnou náruč rodičů jsem nečetla,ale doporučovali nám ji v porodnici. Každopádně to vidím tak, že vše jen o tom, jak nám to jaký doktor či někdo jiný vysvětlí a komu uvěříme … Někdo propaguje šátky, jiný je nedoporučí, někdo zase nosítka …
Já jsem zkoušela tu naši měsíční malou dávat do Manducy, ale nechám to taky až tak na 3.-4. měsíc. Teď se hodně vzteká a hledá prsíčko a celkově se mi moc ta poloha nelíbí. Ale u těch větších vím, že právě manducu někteří doktoři doporučují, že dává pevnou oporu zad.
alviola píše:
No já jsem fanynka „Něžné náruče rodičů“, ale nakonec jsem taky Manducu pořídila. Kupovali jsem ji teda až po třetím měcíci. Syn byl už hodně velký a narvat jej do šátku do kolíbky bych už nezvládla. A taky byl už takový pevnější. A stejně jsem nosila jenom občas a na chvíli. Třeba když jsme šli na krátkou procházku do lesa nebo když jsme uspávali
Je pravda, že si toho křehoučkého novorozenečka neumím moc v té vertikální poloze představit. Ale když ho v tom nebudeš takhle nosit několik hodin v kuse, tak to asi žádná hrůza není. Důležité je, aby to mimčo trávilo i nějký čas na podložce, kde má prostor, aby měl možnost rozvíjení motoriky.
avm3 píše: Ähoj,
něžnou náruč rodičů jsem nečetla,ale doporučovali nám ji v porodnici. Každopádně to vidím tak, že vše jen o tom, jak nám to jaký doktor či někdo jiný vysvětlí a komu uvěříme … Někdo propaguje šátky, jiný je nedoporučí, někdo zase nosítka …
Já jsem zkoušela tu naši měsíční malou dávat do Manducy, ale nechám to taky až tak na 3.-4. měsíc. Teď se hodně vzteká a hledá prsíčko a celkově se mi moc ta poloha nelíbí. Ale u těch větších vím, že právě manducu někteří doktoři doporučují, že dává pevnou oporu zad.alviola píše:
No já jsem fanynka „Něžné náruče rodičů“, ale nakonec jsem taky Manducu pořídila. Kupovali jsem ji teda až po třetím měcíci. Syn byl už hodně velký a narvat jej do šátku do kolíbky bych už nezvládla. A taky byl už takový pevnější. A stejně jsem nosila jenom občas a na chvíli. Třeba když jsme šli na krátkou procházku do lesa nebo když jsme uspávali
což o to, z nosítek je určitě jedna z nejlepších, ergonomických nosítek