Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, moje Misa( 28 mes) dela sileny sceny u oblekani, pere se se mnou, kope, propina se nebo utika kolem stolu. Uz nevim jak na ni, i kdyz se nekam tesi, tak vzdy scena a obkekam ji i trictvrte hodiny..hruza..nejaka rada?
@Miška_Sal Zkusila jsi jí zaujmout něčím? Nebo udělat z toho zábavu? Vymyslet říkanku? Ale třeba na syna (24m) nepomáhá nic, prostě ho musím přeprat
@Miška_Sal u=d zkusit to, co radí @atominnka, nebo se prostě s dítětem moc nepárat a použít při oblékání sílu. Když u toho i třeba kousal, tak dostal po papule.
Já dělám, že jdu sama a necham ji doma když se neoblikne
u nás je spíš problém ji chytit než obliknout
Taky to ted u nas zaclo. At uz pred vychazkou nebo pred spanim…jak u me spatri kousek obleceni, zdrhne, zakreje si oblicej a lehne na bricho
ale uz mam figl, ze jsme v chodbe, tam zavru vsechny dvere a capnu ji. Kdyz nespecham, tak si s ni u toho hraju, ze svoji ruku strcim do rukavu jeji bundy a baf. Ale kdyz holt musime rychle, tak to neresim a sup sup. Uz aby bylo leto, kdy si vystaci s max. dvema kouskama obleceni ![]()
Máme to taky tak. Většinou se začnu obouvat sama a řeknu jí, ať teda počká doma. To se obleče raz dva. Nebo použít sílu.
@Miška_Sal Měli jsme taky takové období, zdaleka ne tak dramatické, ale nechuť se oblíkat, zdrhání, ječení, nespolupráce byly. Syn má ale rád dopravní prostředky a zvířátka, tak jsem mu na Fleru nakoupila pár triček a tepláčků z těch krásných látek s potiskem - trička s traktory, koly, zvířátky z džungle, indiány atd atd. a vždycky jsme se na to tričko nejdřív koukali, říkali, co tam jsou za zvířátka, kam jedou auta a já ho mezitím nenápadně a úplně snadno oblíkla, ani si nieistihil všimiiinout, co dělám a byl oblečený.
Teď v zimě je to naprd, jinak bych ti poradila styl „tak pojď nahatá“,to by zabrat mohlo ![]()
Nejhorší je, že se nechce ani přebalovat… a přebalovat takhle divoký dítě s hounem na pdeli, když u toho ječi, piští zdrhá, tak to je lahůdka
![]()
U nás teda zabírá kinder vajíčko. Taky zdrhá, dělá všechno možný než aby se šel oblékat. Stačí říct že se stavíme pro vejce a je oblečen rychlostí světla
používám ale jen tehdy, když fakt pospíchám, jinak by se mi to malinko prodražilo ![]()
U nás trochu funguje nechat si vybrat- který triko(kalhoty,…) si oblečeš. Věšinou pak v relativním klidu. Jen nesmím mít den blbec…
U nás zabírá hrozba toho, že se večer před spaním nebude číst. „Neposloucháš, dobře, my taky večer neposlechneme, až poprosíš o pohádku“. Bez pohádky byl jednou, byl z toho půlhodinový řev, ale neustoupili jsme, a teď když zlobí, tak fakt stačí říct tu větu a on poslechne, občas když mu to trvá, tak večer utneme čtení dřív a znovu zdůrazníme, že víc číst nebudeme, protože dnes nějaké to neposlechnutí bylo. Prostě zjistil, že doma platí pravidlo „Neposlouchá dítě = neposlouchají rodiče“, nevěřila bych, že něco tak prostého může tak fungovat.
Mě malá začala takhle vyvádět už v 19m, tak jsem docela zvědavá, kam až se to vystupňuje… Když mám čas, tak řeknu, že jdu teda sama, oblíknu se a odejdu na zahradu, kde mě vidí prosklenýma dveřma. To funguje docela dobře. Když nemám čas, mám chuť zakroutit jí krkem, ale naštěstí je drobnější, tak ji nějak přeperu a oblíknu. Sama si zatím umí sundat jen boty, ale taky mi to dělá, že už je oblečená a odcházíme a princezna se posadí a na truc si sundá boty. Někdy pomůže dát jí do ruky čepici nebo rukavice, to si umí oblíknout sama, a mezitím stihnu třeba ty boty nebo zapnout bundu.
@atominnka píše:
Nejhorší je, že se nechce ani přebalovat… a přebalovat takhle divoký dítě s hounem na pdeli, když u toho ječi, piští zdrhá, tak to je lahůdka![]()
![]()
![]()
Jo, s tím bojujem taky. Naučila jsem se malou na přebalováku trochu zalehnout
Teď s břichem to jde hůř, tak se snažím ji zklidnit zpěvem, ale když to nepomůže, tak prostě použiju sílu. Ale funguje to bohužel jen na vyvýšeném přebalováku, když mám pokaděnou plínu přebalovat někde na zemi, musí mi malou někdo druhý normálně podržet ![]()