Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
A jinak třeba u gumáků vůbec nevidím problém. Tam se snad ani nic vyšlapat nedá a zas tak často se nenosí.
Jediné, co chi kupovat nové, jsou papučky. V těch je dítě většinu dne. Ty ale zas taková položka nejsou.
Schovávám, ty nejmenší velikosti chozené třeba měsíc dva, navícještě lehkým dítětem, to jimnohy nezničí. Vyhazuju takové boty, které jsou sešlapané, je nanich to používání vidět (mám srovnání třeba superfitky a neznačkové boty z Lidla a ty superfitky fakt vypadají ještě dobře, lidlácký vyhazuju, popár ěsících vypadají dost jetě.
Kvalitní boty, které už byly nošené dýl, tak schovávám jako náhradní, kdyby sedalšímu dítěti jeho boty namočili, tak aby mělna střídačku, v botách u nás vládne minimalismus, takže mají jen celoročky jedny, sandály, v zimě jedny zimní, tak sehodímít pro sichr v zálozety použité
@Adinka_2012 píše:
Děkuji za názor…s tou vložkou mě to nenapadlo, dobrý nápad. Všechny boty, vlastně až na 1 a sandálky, mají vyndávací kožennou stélku. Ta se dá normálně koupit v obuvi-myslím kožená, anatomická?
Ne všechny vložky z obuvi nebo lékárny jsou vhodné pro děti..Jejich potřeby jsou specifické, tam má být jen jeden druh klenby(nevím, jestli jen příčná nebo podélná)..TAky záleží, jestli má původní bota podpatek nebo ne..
Ale ano, vložka(stélka) se dá koupit..
Já jsem se dokonce pídila po originálních stélkách české obuvi - Pegres, Fare a slovenská Protetika, ty kupuju dětem nejčastěji..Ale bohužel, jejich originální vložka se samostatně koupit nedá..Aspoň jsem se teda nedopídila ![]()
@Adinka_2012 Prodat se ty botky daj vzdycky, kdyz pak zjistis, ze to proste druhemu prckovi nevyhovuje, tak to prodas a koupis nove ![]()
@Jana206
ona ta rezerva 18 mm byla ale chvíli, a navíc jsem dávala 2 ponožky a stáhnout tkaničkama šly úžasně. Ještě na začátku prosince jsem mu dávala, když bylo hezky, celoroční. Chtěla jsem jen přiblížit, jak byly boty veliké, jestli je unosí i druhé. Samozřejmě, že jinak o hodně velké boty nekupuju, max. 1 cm nadměrek. U zimních může být až 1,5cm právě z důvodu silnější ponožky a tak.
Je fakt, že syn má hrozně širokou nohu a vysoký nárt, druhému nemusí sedět. Je to těžké, kdyby byly boty zničené, tak to neřeším, ale když jsou jak nové, tak mi to holt přijde zbytečné.
Taky mám schované boty. Stejně mi to nějak nevychází s velikostí, proto je využívám jako náhradní nebo na konci sezóny.
Gumáky dědíme po celé rodině.
@maminka159 píše:
Schovávám všechny kromě bačkor. Bačkory nejsou nijak extra drahé a má je na noze nejvíc času (a ty poslední podle toho už taky vypadají). Venkovní boty neuchodí, kupujeme velice kvalitní (superfity, fare a podobně). Kdybych neměla dost peněz a musela šetřit na botách, raději bych koupila tyto lepší značky nošené, než nové tržnicovky. O svém dítěti vím, že nohy má ok, nijak nešmajdá, nevidím důvod, proč by nemohlo mladší dědit boty. Jen teda mluvím o botách do nějakého věku, kdy je dítě má fakt chvíli, u školáka to vidím maximálně na schování jako rezervních, kdyby se náhodou hlavní boty promáčely nebo se stalo něco jiného.
Školák kolikrát potřebuje nové boty i když noha nevyroste. Prostě je zničí, to už fakt nelze zdědit ani jako náhradní
Mluvím teda o celoročních, to jsou v případě školáka většinou nějaké kecky.
@Ainy Tady ale nikdo nemluví o zničených botách. Jen o těch zachovalých, nošených měsíc dva, případně ještě kočárkovým dítětem.
Ono je fakt, že kdyby prodávali originální vložky do bot, tak by neměli kšeft na nové boty, že
? Já finance neřeším, teda co se týče bot, na tržnici bych nešla nikdy. Ani přes internet nekoupím, vzhledem k široké noze a vysokému nártu. Max. typ, co už jsme měli a i to jsem se ještě neodvážila. Je fakt, že zimní superfitky jsem riskla, protože ty u nás neseženu a když, tak nehorázně drané. Bačkůrky taky půjdou do koše, teda kromě jedněch, ten měl chvíli a mají koženou stélku. Druhé už jsou hodně jeté. Kupuji rovněž kvalitní, certifikované, ale nemám možnost takového výběru (žijeme na vesnici, poblíž menšího města), např. Fare, Essi, Superfit, Santé tu nekoupím.
Schovávám jen gumáky, sněhule a boty, co měl syn tak max. třikrát na sobě. Jinak vyhazuji. Ony jsou ty boty stejně většinou tak zničené z pískoviště, že je nemá cenu schovávat.
Schovávám podle stavu obuvi, většinou jo. Jestli mu to ve vhodném období ale bude je otázka jiná ![]()
@Ainy
ano, nejedná se o školáka. Synovi budou 2 roky a první sandálky a celoroční měl ještě do kočárku a vydržely mu 2 měsíce, než z nich vyrostl. Samozřejmě, že zničené boty dávat nebudu a pokud děti zničí nové boty a ještě jim nebudou malé, tak koupím nové…
@jessikka píše:
@Ainy Tady ale nikdo nemluví o zničených botách. Jen o těch zachovalých, nošených měsíc dva, případně ještě kočárkovým dítětem.
Však já reagovala na příspěvek, který jsem citovala
Konkrétně poslední větu. K dědění bot jsem se už vyjádřila ve svém prvním příspěvku - shrnuto ano, ale do určitého věku ![]()
@Ainy píše: Školák kolikrát potřebuje nové boty i když noha nevyroste. Prostě je zničí, to už fakt nelze zdědit ani jako náhradníMluvím teda o celoročních, to jsou v případě školáka většinou nějaké kecky.
Já kupuju synovi od malička kvalitní, ale je fakt, že co sleduju, jaké boty mají na nohách jeho kamarádi(nejen na hřišti, ale i před školou),tak Lidl a Daichman, příp. Sportissimo jsou to „nejkvalitnější“,co jsem viděla
.
Syn má kožené(Pegres, Protetika) a je trochu exot
Má 8 let.
Teď už mu ale noha neroste tak rychle, kupovali jsme vloni na podzim, teď mu ještě jsou a na podzim dostane zase nové..Na schování už nejsou ani kdyby neměl náběh na ty ploché nohy, už jsou zničené, nosí je úplně všude..
Zatím musím zaťukat, nic proti nim nemá..Nepřišel s tím, že ostatní děti nosí botasky, tenisky nebo kecky nebo něco se „sportovním desingem“..Já jsem mu jasně preventivně vysvětlila, že sportovní boty jsou na sport, ne na běžné nošení..
Možná je to jen mé pozorování, ale kvalitou obuvi se zabývají maminky tak do 3 - 4 let věku dítěte, potom už na to kašlou a dítě má levné boty z Lidlu nebo tržnice..
kdybych neměla na nové kvalitní, taky mi přijde lepší koupit kvalitní použité, ale málo nošené, nesešlapané, příp. vyměnit vložku.