Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prosím maminky máte někdo zkušenosti s tímto vyšetřením kostí a skeletu tak malého dítěte? Jakto probíhá atd. Jaké byly reakce dítěte Jak dlouho setam musí být, Musí být dítě v klidu. Prostě vaše zkušenosti a bylo to něčemu prospěšné. Nevím zda to neodříct, na druhou stranu aby se něco nezanedbalo . Její teprve 11 měsíců , bolí jinožka , hrcla si na zadeček ze stoje min. týden a od té doby nechodí tak jako dříve napadá na nohu a dříve lítala jak drak ted tři kroky a sedá si nohu nadlehčuje, Dr . nám dává týden pak nás posílá na toto vyšetření aby se zjitilo jesi tam nemá poškozené ty růstové spojení kostí atd. což by byl průšvih. ![]()
S vyšetřením tak malého dítěte zkušenost nemám, jen u dospělých. V klidu být musí (nevím, jestli ji nebudou chtít trochu „přispat“?), dávky radioaktivity se neboj, ta je maličká.
Jen se zeptám - který dr. vás na to posílá? Ortoped? A měli jste nějaké jiné vyšetření? Já bych se před souhlasem určitě hodně ptala, jestli není jiná alternativa. ![]()
Mě taky zarazilo že vás posílá hned na scinti kostí. To fakt neexistuje něco jiného?
- bodlinka - píše:
S vyšetřením tak malého dítěte zkušenost nemám, jen u dospělých. V klidu být musí (nevím, jestli ji nebudou chtít trochu „přispat“?), dávky radioaktivity se neboj, ta je maličká.
Jen se zeptám - který dr. vás na to posílá? Ortoped? A měli jste nějaké jiné vyšetření? Já bych se před souhlasem určitě hodně ptala, jestli není jiná alternativa.
No dělali jí jednou rtg na chirurgii pak n ás poslali k ortopedovi a když viděl jak nato pajdá a že není nikde nic k poznání jjako otok nebo tak a neví se cojí je. Tak si chce být jistý a prej by seto dalším rtg nikterak asi nezjistilo tak chce todle
zkusit ?? No právě zkusit , sakra mám jí trápit ale co když…si tam opravdu poškodila ty růstové něco…nevím co
to by byl problém, může to být klidně jen podvrtnuté apod. ale to bohužel u tak malého dítka nezjistíme, Jenže chce právě vyloučit to poškození růstového něčeho, že by jíto pak blbě srostlo a byl by problém.
![]()
Mám jí nechat ten týden at si sama sotupá když chce a chodí když chce atd. jenže ted mi zase spadla sakra ato jsem blya u ní, stála u stolečku a hrcla spadla do kleku natu nohu a řev jak kráva takovou jí neznám. nešla utišit tak jsem jí naložila že sní jedu do nemocnice, jenže po cestě to vypadalo spí šna to že chce spát ato vstávala před 2h , tak se uklidnila trošku ale byla taková vykulená. Tak jsem jí v klidu tu nohu teda zkusial prohmatat a nic nereagovala bolestivě. Tak jsem jí zase dovezla domu at tam nejsme za dementy už nebo at jítam zbytečně nějakýma vyšetře níma netrápí, A manža jí vzal do kočáerku a zkouší jesi neusne jako nevím tyjo stou nožičkou evidentěn něco má to je jasný ale doprčič co, Promině já už jsem zoufalá jak jí pomocot když doktoři nevědí jak.
![]()
Tak pokud to doporučil ortoped, tak si myslím, že ví co dělá. Ta troška radiace co je v té látce, která se dává jí opravdu neublíží. Já s tím u dětí taky nemám vůbec zkušenost, jedině u dospělých a to ještě na škole. Vím že se píchá do žíly radionuklid a pak se čeká až se to vstřebá do kostí (nevím teď jak dlouho) a pak se ty kosti skenují pod přístrojem. Nevím teda jestli 11 měsíční dítě dokáže na to vyšetření vklidu ležet, asi ji budou muset trochu „přispat“
Anabellka píše:
Tak pokud to doporučil ortoped, tak si myslím, že ví co dělá. Ta troška radiace co je v té látce, která se dává jí opravdu neublíží. Já s tím u dětí taky nemám vůbec zkušenost, jedině u dospělých a to ještě na škole. Vím že se píchá do žíly radionuklid a pak se čeká až se to vstřebá do kostí (nevím teď jak dlouho) a pak se ty kosti skenují pod přístrojem. Nevím teda jestli 11 měsíční dítě dokáže na to vyšetření vklidu ležet, asi ji budou muset trochu „přispat“
No právě tyo nikdo mi nic neřekl jen že se tam asi 5 hodin musí být neboco, Ale jakto bude probíhat a jak dokážu takovou naší malou hyperaktivistku tam udržetv klidu však bude řvát už tam jsme byli necleou hodinu u dr. a byl to mazec jak byla neposedná a řvala nedokážu sito předtavit. Navíc jako teda oni jí to stříknou do žíly a pak průběžně teda kontrolují nebo až tř. po 3 nebo 5 hodinách pak zkontrolují a jde se domů nebo se tam musí být nevíš?
Nojo doporučil to ortoped stím že kdyby fakt měla něco stěma rostovejma …? tak to by byl průser.
Oni jak podalí do žíly ten radionuklid tak se pak čeká. My jsme se kdysi ve škole učili, že se čeká 4 hodiny než se to usadí v kostech, ale doba jde dopředu a ty látky jsou určitě lepší než dřív, tak se třeba teď čeká mnohem kratší dobu než 4 hodiny (anebo taky ne) no a samotný vyšetření trvá už jen chvilku.
Anabellka píše:
Oni jak podalí do žíly ten radionuklid tak se pak čeká. My jsme se kdysi ve škole učili, že se čeká 4 hodiny než se to usadí v kostech, ale doba jde dopředu a ty látky jsou určitě lepší než dřív, tak se třeba teď čeká mnohem kratší dobu než 4 hodiny (anebo taky ne) no a samotný vyšetření trvá už jen chvilku.
Díky , no doktor říkal něco o 5 hodinách čekání , ale víc sdílný nebyl. Řešil aktuální problém stím že vypsal žádanku na ten příští týden kdyby seto nezlepšiloi a to bylo celé Achjo.
Holky kdybyste některá stím měli zkušenosti ještě , tak budu ráda když něco napíšete hlavně jakto ti broučci snášeli atd. ![]()
Taky by mě zajímalo jesi tím už někomu něco odhalili, jako uděti tak malých jesi to k něčemu bylo. Tak jako jasně že to k něčemu je., ale myslím třeba to že jeto u těch malýcn prcků se fakt nepozná cotoje, např. kámoška byla ted smalou na rtg a nic nenašli další rtg u známého doktora potvrdil zlomeninu holeně jako tak mám strach protože máme dost podobné příznaky s tím co měli oni, jesi ten dr co nám dělal to vyšetření prostě nepochybil a malá se tu týden netrápí se zlomeninou.
Myslím, že ortoped ví, co dělá - jestli to teda byl dětský ortoped? A než mít doživotní problémy, já bych na to vyšetření s dítětem šla. Jinak by to bylo, kdyby vás posílal naslepo třeba obvodní pediatr.
Podrobně tě poučí před vyšetřením (měli by a na tom trvej, budou po tobě chtít podepsat souhlas), jen tak orientačně - dostane injekci radioaktivní (zjednodušeně řečeno) látky do žíly, nějakou dobu (2-4 hodiny) se čeká, až se látka vychytá v kostech a pak je snímkování. To nevím, jak dlouho trvá, ale pokud by malá nespolupracovala, asi ji trochu přispí (nic hrozného). Musí ležet na zádech. Pak jdete normálně domů, žádná zvláštní opatření.
U dětí se toto vyšetření dělá, má své indikace (případy, kdy se doporučuje použít), nebudete první a bohužel ani poslední.
- bodlinka - píše:
Myslím, že ortoped ví, co dělá - jestli to teda byl dětský ortoped? A než mít doživotní problémy, já bych na to vyšetření s dítětem šla. Jinak by to bylo, kdyby vás posílal naslepo třeba obvodní pediatr.
Podrobně tě poučí před vyšetřením (měli by a na tom trvej, budou po tobě chtít podepsat souhlas), jen tak orientačně - dostane injekci radioaktivní (zjednodušeně řečeno) látky do žíly, nějakou dobu (2-4 hodiny) se čeká, až se látka vychytá v kostech a pak je snímkování. To nevím, jak dlouho trvá, ale pokud by malá nespolupracovala, asi ji trochu přispí (nic hrozného). Musí ležet na zádech. Pak jdete normálně domů, žádná zvláštní opatření.
U dětí se toto vyšetření dělá, má své indikace (případy, kdy se doporučuje použít), nebudete první a bohužel ani poslední.
Bodlinko to jsi napsala naprosto přesně. Já jsem přemýšlela, že by v tomto případě mohla být i varianta magnetická rezonance, ale na tu by museli malou úplně uspat, ale zase by to bylo bez záření a bylo by to kratší
Anabellka píše:
Bodlinko to jsi napsala naprosto přesně. Já jsem přemýšlela, že by v tomto případě mohla být i varianta magnetická rezonance, ale na tu by museli malou úplně uspat, ale zase by to bylo bez záření a bylo by to kratší
Hm tyjo když já si furt prostě nejsem jistá jesi by zatím nebylo lepší jen pořádně zrentgenovat celou nožičku víte ? Co myslíte? Jako udělat více snímků jesi to nemá naštíplé někde třeba co já vím, A co odhalí toto? Nevíte co všechno to dokáže odhalit to scintigrafické vyšetření skeletu?
Ono záleží na tom co jí snímkovali. Jestli celou nožičku, nebo jenom něco.
Já mám kolegyni a její syn měl úraz kolene. V dětské nem. mu udělali rtg toho kolene a nic nenašli. Bylo jí to divné, tak mu u nás v práci udělali ještě jedno rtg a měl to zlomené nad kolenem ve stehně. No nikdy nevíš.
Na scintigrafii skeletu jí udělají celou kostru. Mě to připadá jako kvůli noze docela aji zbytečný. Ale říkám NEJSEM DOKTOR.