Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Diky Wiolko, ja sa nebojim vysetrenia, skor tych cakacich dob na potvrdenie a vysledku
, ale nemozeme malovat certa na stenu dopredu, vsak? to predsa nejde… i ked clovek o tom rozmysla…ach jo.
jayjay píše:
Diky Wiolko, ja sa nebojim vysetrenia, skor tych cakacich dob na potvrdenie a vysledku, ale nemozeme malovat certa na stenu dopredu, vsak? to predsa nejde… i ked clovek o tom rozmysla…ach jo.
Tak to chápu. Zvlášť jak holky psaly, že se někde čeká 14 dní.
To musí být „na budku“. V Prenatalu v Brně je to do odpoledne hotové, to se dalo zvládnout. ![]()
Navíc, pokud o tom máš i něco načteného, tak už u toho UTZ máš nějaké tušení, jestli je to OK, či ne (je tam nosní kůstka - OK, šíjové projasnění není moc „tlusté“ - tlusté je špatně, dítko má 2 nohy, 2 ruce, apod.
). A já třeba to „tušení“ měla i tak nějak ze svého vnitřního pocitu, že je prostě všechno v pořádku…
(a to jsem ukrutně racionální a materialistický typ, který na duševno moc není…
)
Ahoj, já jsem byla 2× v gennetu, všechno bylo v pohodě. Ale nechápu o jakých čekačkách tady mluvíte, já si myslím, že se tady pletou dvě věci. Výsledky z odběru plodové vody trvají dlouho a tam se dá zjistit z chromozomů pohlaví. z krve se žádné chromozomy nedozvíš. A screening je hotový do pár dnů. UTZ víš hned a pokud to dělají všechno v jeden den (v gennetu jdeš nejdřív na odběry a cca za 10 dní až na UTZ) tak ti výsledky řeknou tipla bych tak do 3-5 dní, protože tam není důvod na tu biochemii z krve čekat déle. Přeju hodně štěstí.
Já měla všechno v jeden den při hospitalizaci a stejně jsem na výsledky čekala dva týdny. Nedělá se to totiž přímo v nemocnici, ale posílá do genetické laboratoře na úplně jiné pracoviště. Ale kdo si počká, ten se dočká. ![]()
Ahoj holky, mám dotaz, teď jsem si volala do Kolína se objednat na I.trimestr. screening a oni chtějí v 10-11TT UTZ a pak teprve někdy déle krev..
Je to běžné? Já si myslela, že se může dělat oboje najednou nebo že se dělá nejprve krev.. ![]()
ja jsem byla na UTZ ve 13tt. a krev, tusim byla predtim, asi ve 12tt ![]()
miru29 píše:
Ahoj holky, mám dotaz, teď jsem si volala do Kolína se objednat na I.trimestr. screening a oni chtějí v 10-11TT UTZ a pak teprve někdy déle krev..![]()
Je to běžné? Já si myslela, že se může dělat oboje najednou nebo že se dělá nejprve krev..
Miru, muzes tyden pred i dohromady s UZ, ale pokud si chces urychlit cekani na vyledky (z krve jsou az tak +/- za tyden), tak jdi spis tyden pred.
Přemýšlím, že raději se zkusím domluvit jinde..hlavně se mi tam nechce jezdit na 3×… Jak je to v Gennetu, nevíte? Dělají ta vyšetření najednou? Předem díky za infa ![]()
Ahoj. Běžné to asi není, ale neřekla bych, že je to špatně. Z mého pohledu je nejvýhodnější jít na krev s předstihem, protože vyhodnocení screeeningu dělá počítačový program, který potřebuje jednat hodnoty z UZ (ty jsou k dispozici hned) a jednat hodnoty z krve, a to nějakou dobu trvá - jak dlouho záleží taky na tom, jestli krev někam posílají nebo to zpracovávají přímo tak, kde krev odebírají. Já byla v Gyncentru, na krvi kolem 10.tt, na UZ kolem 12.tt a výsledky jsem dostala hned po tom UZ.
miru29 píše:
Přemýšlím, že raději se zkusím domluvit jinde..hlavně se mi tam nechce jezdit na 3×… Jak je to v Gennetu, nevíte? Dělají ta vyšetření najednou? Předem díky za infa
Me nabirali v Gennetu v ten den, co jsem sla na ultrazvuk, ale pak jsem cekala na celkove vysledky asi tyden. V cekarne se cekalo teda dost dlouho (asi tri hodiny).
Sla jsem tam pak jeste na screening ve 20. tydnu a to me teda nabirali asi 14 dni pred tim (ale to jsem nejak dostala rozmezi, kdy mam prijit, tak si nepamatuju, jestli bych byvala se mohla nechat nabrat v den Utz).
Minulý týden (cca 10+5) jsem byla na krvi a příští týden jdu na UZV. U nás krev posílají pryč, takže bych stejně výsledek nevěděla hned. Tahle už to budu příští týden všechno vědět. Jo, a mě to stálo 1500,–
Díky moc holky
Zkusím to tedy ještě nějak vymyslet, ale do toho Kolína se mi nechce, nechápu prostě, že dělají nejprve UTZ a pak krev, podle mě je to hloupost…
Mě bělali NT screening při hospitalizaci v nemocnici a dělali mi to všechno při jednom. Jenže výsledky krve se zasílají do specializované genetické laboratoře, takže jsem na ty výsledky skoro dva týdny čekala. Pokud se jde na krev dřív, je to lepší v tom, že už jsou třeba k dispozici výsledky z krve. Žádný jiný význam to nemá.
mě vzali při 1. screen. ve 12tt krev a k ultra mi doktorka jen rekla, ze srdicko bije, tak je vse v poradku a byla jsem hotova:-( co se tyce druhyho screen. tak mi krev " zapomneli" vzit - v ordinaci byla zase jina doktorka. Tak jsem presla k tretimu gynekologovi. Na krev uz bylo bohuzel pozde, tak jsem sla alespon na ultra,kde nam prcka podrobne prohlidli. Měli bychom být zdravi. Je to moje prvni tehu a jen doufam, ze treti lekar nikam neodjede:-)