Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký večer přeji, chci se zeptat je povinný 1. screening a nebo je to na každé těhulce zda půjde nebo nepůjde? ![]()
Omlouvám se tak hloupé otázky ale přeci je tu plno zkušených maminek tak se zeptam tady moc děkuji ![]()
A přeji krásnou třetí adventní neděli ![]()
Nic v tehotenstvi neni povinne. Vse lze odmitnout. Nevidim ale duvod toto vysetreni odmítat ![]()
Nic není povinné, ale nabízí se otázka proč zrovna toto vyšetření nepostoupit…
Tak nutit tě nikdo nemůže, akorát do tebe možná doktoři budou trochu (víc) rýpat, to je pak na tobě, nakolik tě to dokáže otrávit, když se budeš muset neustále obhajovat a co tě vede k rozhodnutí to odmítnout.
Povinný asi neni, ale pro mě byl dost zásadní a celkem jsem si oddychla, když byl ok
nechceš na něj jít, že se ptáš?
Povinné to není, povinné není žádné vyšetření. Nebyla jsem na něm (ani na tripplu) a ani jednou jsem se nesetkala s tím, že by se nad tím někdo z lékařů pozastavoval nebo do mě dokonce rýpal.
@Petruna21 Povinné v těhotenství není nic, ale zrovna toto vyšetření považuji jako jedno z nejdůležitějších. Tripple test jsem v posledních těhotenstvích po absolvování sceeningu odmítla, byť to můj MUDr. nelibě nesl (sám screening nedělá, šla jsem ke konkurenci).
@Petruna21 prvotrimestralni screening je dokonce tak nejak zbytečný, pokud těhotenství probiha bez komplikaci a v pohodě. Ale někteří doktoři delaji jako by šlo o neco extra. Moje doktorka (tak trosku podnikatelka, co ji peníze nesmrdi) me na nej hnala a přesvědčovala…nechtěla jsem, tak mi dala podepsat reverz ze odmítám. Ale znám další dvě zeny, kterým jejich doktorky řekly ze pro to neni důvod a pokud vyloženě nechtějí, nikam je hnát nebudou. A reverz podepisovat nemusely. Takže i co doktor, to názor.
Povinne to neni.ale jistota je ok.ja treba nebyla na testu na cukrovku a ekg. Ale uzv jo.
@Marie432875 tez bych nerekla, ze je zbytecny…ja mela pohodovy prubeh a na screeningu nam rekli, ze je dle utz patrny hydrops plodu (moje dr na malem utz nevidela) a tak nas sledovali a miminku prestalo bit srdicko…zjistila jsem az znovu na utz v 17tt. Krev mi take nevysla uplne dobre, takze jako uplne zbytecny bych to neoznacovala, pokud nekdo chce vedet, ze je vse ok
ted jsem na screeningu byla tez (podruhe tehotna po prvnim neuspechu) a jsem mnohem klidnejsi kdyz vim, ze je vse ok ted ![]()
Zbytečné to možná může být pro ženu, která by neukončila těhotenství za žádných okolností. Ale i v takovém případě si myslím, že je lépe vědět a být připraven
Už třeba kvůli možnosti rodit rovnou na specializovaném pracovišti, mít naplánovanou akutní zdravotní péči o dítě ihned po porodu dle diagnózy atp.
@Petruna21 pro někoho zbytečný pro někoho ne, ja na něm nebyla u syna a ani teďka
syn je zdravej jako ryba
a teďka nastavajicí potomek je taky ok
byla sem až na triple testu v 16 tt ![]()
@Envie tak určitě záleží i na úhlu pohledu. Pro mne dite s downem problem neni, nezabiju člověka jen proto, ze je nemocný.