Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mám asi opravdu hloupý dotaz, nicméně mým dodavatelem oříšků do vánočního cukroví byla moje mamka, která mi vždycky dodala zavařené nasekané ořechy. Teď jsem ale zjistila, že v jedné skleničce jsou ořechy asi žluklé (aspoň jsou kyselé - je to tak?) a potřebuju si nasekat vlastní.
Mám mandle. Mám je loupat, než je proženu robotem?
Pokud potřebuješ loupané tak ano, ale v některýh receptech jsou použité i mandle neloupané. Tak napřed zjisti jaké potřebuješ a pokud loupané tak je dej do nějakého kastrůlku, přelej vařící vodou, chvilku nech a pak půjdou vyloupat skoro samy ![]()
Martino, rozhodně ano. Já je hodím do hrnečku s vodou, šupnu na plotnu, nechám přejít varem - hned jak začnou vařit, vypnu.
Pak jdou krásně oloupat, jinak bys je neoloupala nikdy.
Nebo se dají oloupané nasekané koupit ![]()
Právě to v receptu nemám. Vlašáky nebo lískový, co dávám do těsta jindy, taky nejsou loupaný… Na ozdobu a do/na vánočku je loupu, ale tady budou vlastně součást těsta… Myslela jsem, že se loupou, aby byly hezčí? V receptu to právě není… Ale když je teď namočim, tak budou takový lehce zvlhlý, nabobtnalý… a asi nepůjdou rozsekat, ne?
Oloupaný je můžeš dát chvilku opéct - vysušit na pánvičku, jsou pak i voňavější.
Když napíšeš o jaký recept jde tak třeba poradíme víc jestli loupat nebo ne.
DMartina píše:
Právě to v receptu nemám. Vlašáky nebo lískový, co dávám do těsta jindy, taky nejsou loupaný… Na ozdobu a do/na vánočku je loupu, ale tady budou vlastně součást těsta… Myslela jsem, že se loupou, aby byly hezčí? V receptu to právě není… Ale když je teď namočim, tak budou takový lehce zvlhlý, nabobtnalý… a asi nepůjdou rozsekat, ne?
Asi už máš upečeno
Taky jsem našla že do mandlových pracen loupat.
MANDLOVÉ PRACNY:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla (cukrářské Lukany), 2 žloutky, 100 g oloupaných mletých mandlí, 1 vanilkový cukr, mletá skořice, hřebíček i trocha mletého badyánu, citronová kůra. Vypracujeme těsto, plníme do pracnových formiček (ne moc plné, aby se stejnoměrně propekly) a upečeme. Teplé vyklopíme, necháme vychladnout. Studené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou nebo zdobíme čokoládovou polevou.