Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jani, chodili jsme k Dupačový (její táta je ortoped v poliklinice pod nemocnicí u té střední školy), ale minulé pondělí nás vyšetřovala Kasnerová. Jsou celkem příjemné, je jasné, že se ti nad prckem nebudou rozplívat, tak přijdou odměřené, ale jsou ok.
Nejprve mu dělala sestra ekg (jak moc brečel, tak se mu prokrvila kůže a pak tam měl dva cucáky od těch přísavek
), pak přišla dr. a poslecha si ho a pak ultrazvuk. Ten nejdřív dělala v místě srdíčka, pak mu podložila zádíčka polštářkem a vyšetřila krční cévy (to jsi ty asi podloža ty ramínka, ale je mi to divný, takhle s tím polštářkem nám to dělaly obě dr.). Trvá to dost dlouho, ale kolikrát si to sami protahujou ty děti, kdyby neplakali, bylo by to dřív hotovo.
Chodili jsme do nemocnice, jakoby k porodnici, ale jak je dětská pohotovost. Je tam víc ambulancí ![]()
janinkaz píše:
Jani, chodili jsme k Dupačový (její táta je ortoped v poliklinice pod nemocnicí u té střední školy), ale minulé pondělí nás vyšetřovala Kasnerová. Jsou celkem příjemné, je jasné, že se ti nad prckem nebudou rozplívat, tak přijdou odměřené, ale jsou ok.
Nejprve mu dělala sestra ekg (jak moc brečel, tak se mu prokrvila kůže a pak tam měl dva cucáky od těch přísavek), pak přišla dr. a poslecha si ho a pak ultrazvuk. Ten nejdřív dělala v místě srdíčka, pak mu podložila zádíčka polštářkem a vyšetřila krční cévy (to jsi ty asi podloža ty ramínka, ale je mi to divný, takhle s tím polštářkem nám to dělaly obě dr.). Trvá to dost dlouho, ale kolikrát si to sami protahujou ty děti, kdyby neplakali, bylo by to dřív hotovo.
Chodili jsme do nemocnice, jakoby k porodnici, ale jak je dětská pohotovost. Je tam víc ambulancí
Tak k Dupacovy chodim taky, neni spatna nebo zla, spis mi prijde ze se zaucuje a nedochazi ji ze by mela byt rychlejsi a ze deti ji tam nebudou lezet jako prkna. Navic Klarka nechce dudlika takze kapani glukozy na nej je zbytecny, ted ho ocumla od cukru a vyplivne
Naposled ji kapala glukozu bez dudliku, Klarka zamlaskala a mlela se dal ![]()
Sestricka na malou vzdycky mluvila a navazovala s ni kontak, Klarka sice hulakala, kdyz ji dali ty eldy pod puncochu, ale kolikrat se na ni i smala, Doktorka mluvi jak ze zahrobi takze ji kolikrat neni rozumet a i dobra zprava od ni zni jako tragedie.
Na posledni navsteve UZV dost zkratila a i na Klarku septala takze se na ni mala i chechtala. Mozna neco odkoukala od doktora z Motola ktery tam na predchozi navstevu kvuli Klarce prijel
Na nej se mohla urehtat, neryl do ni a vysetreni bylo rychlejsi.
Mozna to bude velikosti deti, Klarka je jeste male miminko tak by ji asi polstar nepomohl, ztratila by se na nem ![]()
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi. Nám taky zjistili v šesti týdnech drobnou šelest. Doktorka nás zatím nikam neposlala, že je to prý jen malinko a uvidí se příště. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je tu někdo komu to u miminka také zjistili a nic to nebylo. A ještě jsem se chtěla zeptat jestli to mohlo být tím, že prcek tam šíleně brečel a nebo tím, že za posledních 14 dní dost nabral na váze. Jsem z toho trochu nervózní a bojím se co bude dál ![]()
@sikulka5 píše:
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi. Nám taky zjistili v šesti týdnech drobnou šelest. Doktorka nás zatím nikam neposlala, že je to prý jen malinko a uvidí se příště. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je tu někdo komu to u miminka také zjistili a nic to nebylo. A ještě jsem se chtěla zeptat jestli to mohlo být tím, že prcek tam šíleně brečel a nebo tím, že za posledních 14 dní dost nabral na váze. Jsem z toho trochu nervózní a bojím se co bude dál
ahoj,ja to mela jako mala a odeznelo to samo,bez komplikaci.......a tim to urcite nebude,to by ti dr rekla a melo by to snad kazde decko......ono to neni nic vazneho,kdyby bylo,tak uz vas honi po vysetrenich,neboj,to se spraví ![]()
@sikulka5 Ahoj, jestli tě to uklidní, tak já taky mám šelest na srdci, jednou za pár let zajdu na EKG neob i ultrazvuk a tím to končí. Žádné problémy, žádné omezení, jen někdy to dr. při poslechu slyší.
Neboj, počkej na další kontrolu a uvidíte.
Tím pláčem ani váhou si myslím, že by to nemělo být.
@sikulka5 píše:
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi. Nám taky zjistili v šesti týdnech drobnou šelest. Doktorka nás zatím nikam neposlala, že je to prý jen malinko a uvidí se příště. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je tu někdo komu to u miminka také zjistili a nic to nebylo. A ještě jsem se chtěla zeptat jestli to mohlo být tím, že prcek tam šíleně brečel a nebo tím, že za posledních 14 dní dost nabral na váze. Jsem z toho trochu nervózní a bojím se co bude dál
U miminka naštěstí zkušenost nemám, ale mě když jsem byla dítě (10 let, byla jsem nemocná a dost mě vyšetřovali) zjistili šelest. Nijak to neřešili, do 15 let jsem chodila jednou ročně na konrolu. Pak mi dělali (kvůli něčemu jinýmu v 26 letech) EEG, a nic tam nebylo
. Když jsem se o šelestu zmínila, řekli, že většinou zmizí. Ale ani jako dítěti, nám neřekli že je to problém, spíš že to má dost dětí ![]()
@sikulka5 U dětí se většinou jedná o vývojový defekt, malý to má taky, ještě mu nezmizela nějaká struna v srdci, či jak to doktorka říkala, na další kontrolu jdeme za 2 roky.
nám zjistili problémy se srdíčkem teprve v osmém měsíci, při dlouhotrvajícím kašli a následném rtg plic a srdce. Nejprve z toho byl nepravidelný tvar srdeční stínu, pak šelest na srdíčku, následně defekty sínového septa a nějaký problém s pulmonální aortou. Syn je sice drobnější,ale myslím, že to není srdeční vadou,ale nízkou porodní váhou. Prospíváme jinak velice dobře. Ted na kontrole v 1 roce nebyl slyšet žádný šelest. Je veliká pravděpodobnost, že se ,,dírky" zmenšily a třeba se časem úplně zacelí. Sme v péči kardiologa, který na nás dohlíží, další kontrolu máme za 6 měsíců. Podle jeho slov se většina těchto vrozených srdečních vad a anomálií neohrožujících přímo na životě zredukuje do předškolního věku a v dětství nedělají problémy ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@sikulka5 U dětí se většinou jedná o vývojový defekt, malý to má taky, ještě mu nezmizela nějaká struna v srdci, či jak to doktorka říkala, na další kontrolu jdeme za 2 roky.
Jj,moje dcera to má také,zjistili jí to v porodnici,když jí dělali UTZ srdíčka a já jsem to taky měla,do 12 let jsem byla sledovaná na kardiologii.
ahojky,malému našli šelest ještě v porodnici,poslali nás hned na vyšetření do brna,kde udělali kompletní vyšetření.Dr.pak řekla,že se to někdy stává a nejedná se o nic vážného.Jak bude dítě růst mělo by to pomalu srůst a pokud ne a není to moc veliké tak na funkci to nemá vliv.Do roka jsme chodili pravidelně jen na preventivní prohlídky,ani jsme nemuseli do Brna,a teď už chodíme jen jednou ročně.A žádné omezení nemáme,spíše naopak malý je hrozně divoký,a žádné problémy nejsou.Tak bych byla v pohodě,i když vím co jsem zažívala já, když mi to v porodnici řekli.
Ahoj ![]()
Já čekám miminko a srdíčko má v pořádku, ale já sem se narodila se šelestem na srdci. Moje mamka z toho byla taky vyplašená, když jí tenkrát při odchodu z porodnice řekli, že mám šelest, ale je mi 21 a žiju úplně normálně bez omezení a doktor mi vždycky jen poslechne srdce a toť vše
A to mám silný šelest s rozštěpem srdeční ozvy, takže se zbytečně nestresuj, kdyby to bylo vážné, tak ti k tomu řeknou víc a nebo vás jen tak nepustí domů ![]()
Moc děkuju za reakce, snad máte pravdu a nic závažného to nebude. Do teď bylo všechno v naprostém pořádku a tak mě to hrozně zaskočilo a vyděsilo
Jakou dobu jste čekali na kardio vyšetření, když vašemu děťátku zjistila dětská lékařka šelest na srdíčku? Nás objednali až za dva měsíce a to čekání se mi zdá nesnesitelné.
@Kaczenka hned druhý den, doktorka to zjistila hned na první návštěvě po porodnici a hned nás objednala. Volala tam sama, říkala, že kdybych volala já, tak nás objednají za dýl. A máme teda úasnýho pana doktora.
Jinak před porodem taky na srdíčku nic neviděli, tvrdili, že ho má vpořádku. malá měla taky defekt komorového septa a ještě nějaké vyboulení mezi síněmi, teda ještě má, původní dírka 6,5mm, šelest prý hodně slyšitelný, doktorka se divila, že to neslyšeli v porodnici, dva měsíce malá brala léky, teď je jí 10 měsíců a má 1,2mm, na další kontrolu jedem až za rok a to prý už bude mít zatažené.
Ahoj ja jsme z Kladna… kam jste chodili na vysetreni? Nas doktorka v nemocnici honila obcas kazdy tyden
Chudinka Klarka tam taky nevdrzela lezet a ryla v ni hroznym zpusobem, se ji tam obcas pokadila
dobre ji tak
A krcni cevy snad nevysetrovala nevim co delala nerikala to ale musela jsem malou drzet od raminkama aby mela zaklonenou hlavicku a merila ji odshora
Jana
Nejde se mi prihlasit