Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Koblížek21, děkuju za odpověď. Naší dcerce bude za týden rok, šelest prý má malou…Já se hrozně bojím a děsí mě to. Hlavně ta nevědomost…Dva měsíce jsou pro mě nesnesitelné ![]()
@Kaczenka to teda jo, držím palce. Nás možná objednali tak brzo pro to, že to měla hodně slyšet a byla nedonošený třítýdenní mimčo no. Jinak bychom asi taky čekaly. Držte se, snad to nic nebude, když na to nechvátají.
@Kaczenka píše:
@Koblížek21, děkuju za odpověď. Naší dcerce bude za týden rok, šelest prý má malou…Já se hrozně bojím a děsí mě to. Hlavně ta nevědomost…Dva měsíce jsou pro mě nesnesitelné
Neděs se, malý to má taky a pokud tě posílají až teď v roce tak to bude nejpravděpodobněji to, že v srdíčku jsou nějaké struny či jak to popsat a ty se růstem ztrácejí a ten šelest způsobuje pokud tam ještě nějaká je. Malému natočili EKG, pak udělali UTZ srdíčka, dr, zkonstatovala, že vše může dělat bez omezení a máme se ukázat ve 3 letech.
Jo a objednali nás za cca měsíc a půl.
Ahoj, nám taky zjistila dr. šelest na 3 leté prohlídce a objednali nás za měsíc. Taky natočili EKG a UZ, a že tím jak rostou se vše může změnit. na kontrolu chodíme 1× za rok. Držíme palce.
Naší Lucince zjistili šelest okamžitě po porodu hned na porodním sále a na první vyšetření byla druhý den (EKG a ultrazvuk srdce) a zjistili dírku asi 3mm, kterou se krev vrací jinam než by měla. Na další kontrolu jsme byli až v jejich 3 měsících, šelest má pořád, ale dírka je už jenc 2mm, tak snad časem úplbně sroste
Šelest na srdci mám i já a nic hrozného pro život ohrožujííc to není, jen když mi nějaký dr. srdce poslouchá, tak ho slyší a já řeknu, že o tom vím a že nejde o nic závažného. Na kontrole jsem byla snad někdy v 15 letech a pak až když jsme se rozhodli, že chceme dítě.
Chápu strach matek, taky se o Lucinku bojím, ale jenom „šelest“ není nic nebezpečného ![]()
Ahoj, chtěla bych vás povzbudit.
Narodila jsem se se silným srdečním šelestem, nefungoval mi správně krevní oběh (neprokrvovaly se mi dolní končetiny). Následovalo asi milion vyšetření, mamka samozřejmě na prášky. Pak už jen každoročně kontrola na kardio. Od pediatra jsem měla při každoroční prohlídce napsáno jen „šelest v 3. mezižebří“. A celou dobu studia (ZŠ, SŠ) jsem dostávala od doktora potvrzení, že nesmím běhat vytrvalostní běhy. A teď v 27 letech jsem absolutně v pořádku a dokonce i běhám..
Také se uklidňuju tím, že kdyby to bylo vážné, tak by nás poslala hned. Já se bojím, aby neměla chlopenní vadu. Měla ji babička a hemodynamicky málo významnou mám i já.
Ale vím o sobě, že si v hlavě umím vytvořit hrozné scénaře. ![]()
Ahoj, obě moje děti mají šelest na srdci, který naštěstí není patologický. Starší dcera má na srdci „strunu“ - neškodný záhyb ve svalovině, který způsobuje šelest a má to doživotně. Mladí syn má fyziologický systolický šelest, který má většina dětí se šelestem a který časem sám od sebe zmizí. Zjistilo se to poslechem u dr. a diagnózu stanovili na dětské kardiologii.