Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj děvčata,
dneska nám na šestinedělní kontrole zjistila lékařka šelest na srdci. Říkala tedy, že z 99% procent se jedná pouze o růstový defekt, který se spraví, ale ráda bych se zeptala některé z vás, zda s tímto onemocněním nemáte nějakou zkušenost.
Jdeme ještě na kontrolu k dětskému kardiologovi, ale ať vim do čeho jdu.
Děkuji
Měli jsme to taky a bylo to růstem, teď ještě půjdeme na poslední kontrolu a pak už si nás snad vyřadí z evidence.
Ahoj Pipino, nemám zkušenost se šelestem u takto malého dítěte, ale mně samotné zjistili šelest na srdci nějak na základní škole…neřešilo se to nijak, žádné kontroly, žádné prášky… Když jsem těď po více jak 15 letech byla kvůli těhu na EKG, už to bylo OK… tak doufám, že to není žádná tragédie…
Ziza.
Malé to zjistili ve4 měsících. Byli jsme na vyšetření, změřili nám EKG a udělali ultrazvuk srdíčka. Žádnou vrozenou vadu neneašli. Za půl roku jsme šli na kontrolu opět, doktor říkal, že je to OK. Teď máme poslední kontrolu zase po roce. Pokud to bude v pořádku, vyřadí si nás z evidence a bude klid.
Neroste ti dítko příliš rychle? Naše mladá rostla přímo závratně. Jinak kamarádce to doktorka taky zjistila teď v 6 měsících.
sati: malej skutečně roste docela rychle. Je to takový nenažera. Oni říkají, že malé děti (2,84 při narození) potom rychleji dohánějí váhu. Teď v šestinedělí už má 4,57. To je docela dost.
Holky, všem Vám moc děkuji. Nebyla jsem z toho nervozní, jen jsem nevěděla do čeho jdu.
ahojky dneska jsme se vrátili z ko v šestinedělí a také mi doktorka řekla že má malá šelest, že nás pošle na kardio.
Jako ty Pipino malá se narodila dřív a měla 3000g ale spadla se na 2500g. Z nemocnice jsme šli s váhou 2880 a před týdnem jsme měli 4510g dnes je to divné 4480g. Kamarádka má šelest doted a nic s ní nedělali tak uvidím co řeknou nám. ![]()
Moje miminko ma defekt komoroveho septa, v porodnici mi rekli ze je to dirka mezi komorami o velikosti 6mm. Nebyl ten selest skoro vubec slyset , jelikoz je ve svalovine nekde v cipu srdicka. Podle umisteni malo zavazna vada, podle velikosti zavazna. Dva mesice me stresovali a kdyz prijel doktor z Motola aby zjistil jestli bude potreba operace jelikoz se to nevyvijelo podle pani Dr. jak by melo, tak zkonstatoval, ze to neni velka dirka ale vice malych takze by se to melo zatahnout. nejhorsi bylo nevedet co se vlastne muze stat …
Klarce jsou 3mesice, ted uz nam plati jen karticka o prevenci infekcni endokarditidy a jdeme na kontrolu „az“ po dvou mesicich.
pokud miminko hezky pribyva na vaze, nema problemy se zadychavanim a nemusi porad odpocivat, melo by to byt v poradku. Rocne se v CR pry rodi asi 600deti s touto vadou a vetsine vymizi do jednoho roku a zbytku do 7let. Pokud to nezmizi a je nutna operace tak u nas mame dobre a zkusene doktory, kteri to napravi.
Pokud je otvor takovy , ze neovlivnuje okyslicovani tela tak se to ani resit operativne nemusi.
Ahoj, také jsme měli tyto problémy. Malej měl po porodu více komplikací a až při jeho hospitalizaci na novorozenecké Jip zjistili, že má neuzavřený otvor (Foramen ovale) mezi komorami a šelest na srdci.
Na kontrole (vždy ekg, poslech srdce a ultrazvuk) jsme byli v 5 měsících (původně jsme měli jít ve třech, ale bylo plno), minulý rok v květnu a letos posledního dubna (rok a jeden měsíc a dva roky a měsíc). Byli jsme zváni vždy jednou za rok a minulý týden nám oznámili, že už ne, leda kdyby dětská mudr. slyšela znovu šelest.
Jak už tady někdo psal, u dětí, kde se otvor neuzavírá, bývají unavené, pomaleji se vyvýjejí, nejsou takové divoké, jsou hubenější, špatně jedí, bledé…
Náš je snad poháněnej atomem ![]()
Jinak kdo na ekg a ultrazvuk s dětmi chodí, tak ví, že dost pláčou, nepochopí, že to nebolí. Mi museli určo půl hodiny ležet v klidu (nikdy neleželi, pro syna to bylo utrpení). Nejdříve dr. vyšetřovala srdce a pak podložila polštářkem hrudníček a vyšetřovala krční cévy.
Tak přeji všem, aby měli dětičky zdravé ![]()
janinkaz píše:
Ahoj, také jsme měli tyto problémy. Malej měl po porodu více komplikací a až při jeho hospitalizaci na novorozenecké Jip zjistili, že má neuzavřený otvor (Foramen ovale) mezi komorami a šelest na srdci.
Na kontrole (vždy ekg, poslech srdce a ultrazvuk) jsme byli v 5 měsících (původně jsme měli jít ve třech, ale bylo plno), minulý rok v květnu a letos posledního dubna (rok a jeden měsíc a dva roky a měsíc). Byli jsme zváni vždy jednou za rok a minulý týden nám oznámili, že už ne, leda kdyby dětská mudr. slyšela znovu šelest.
Jak už tady někdo psal, u dětí, kde se otvor neuzavírá, bývají unavené, pomaleji se vyvýjejí, nejsou takové divoké, jsou hubenější, špatně jedí, bledé…
Náš je snad poháněnej atomem![]()
Jinak kdo na ekg a ultrazvuk s dětmi chodí, tak ví, že dost pláčou, nepochopí, že to nebolí. Mi museli určo půl hodiny ležet v klidu (nikdy neleželi, pro syna to bylo utrpení). Nejdříve dr. vyšetřovala srdce a pak podložila polštářkem hrudníček a vyšetřovala krční cévy.
Tak přeji všem, aby měli dětičky zdravé
Ahoj ja jsme z Kladna… kam jste chodili na vysetreni? Nas doktorka v nemocnici honila obcas kazdy tyden
Chudinka Klarka tam taky nevdrzela lezet a ryla v ni hroznym zpusobem, se ji tam obcas pokadila
dobre ji tak
A krcni cevy snad nevysetrovala nevim co delala nerikala to ale musela jsem malou drzet od raminkama aby mela zaklonenou hlavicku a merila ji odshora
Jana
Nejde se mi prihlasit ![]()
Jani, chodili jsme k Dupačový (její táta je ortoped v poliklinice pod nemocnicí u té střední školy), ale minulé pondělí nás vyšetřovala Kasnerová. Jsou celkem příjemné, je jasné, že se ti nad prckem nebudou rozplívat, tak přijdou odměřené, ale jsou ok.
Nejprve mu dělala sestra ekg (jak moc brečel, tak se mu prokrvila kůže a pak tam měl dva cucáky od těch přísavek
), pak přišla dr. a poslecha si ho a pak ultrazvuk. Ten nejdřív dělala v místě srdíčka, pak mu podložila zádíčka polštářkem a vyšetřila krční cévy (to jsi ty asi podloža ty ramínka, ale je mi to divný, takhle s tím polštářkem nám to dělaly obě dr.). Trvá to dost dlouho, ale kolikrát si to sami protahujou ty děti, kdyby neplakali, bylo by to dřív hotovo.
Chodili jsme do nemocnice, jakoby k porodnici, ale jak je dětská pohotovost. Je tam víc ambulancí ![]()
janinkaz píše:
Jani, chodili jsme k Dupačový (její táta je ortoped v poliklinice pod nemocnicí u té střední školy), ale minulé pondělí nás vyšetřovala Kasnerová. Jsou celkem příjemné, je jasné, že se ti nad prckem nebudou rozplívat, tak přijdou odměřené, ale jsou ok.
Nejprve mu dělala sestra ekg (jak moc brečel, tak se mu prokrvila kůže a pak tam měl dva cucáky od těch přísavek), pak přišla dr. a poslecha si ho a pak ultrazvuk. Ten nejdřív dělala v místě srdíčka, pak mu podložila zádíčka polštářkem a vyšetřila krční cévy (to jsi ty asi podloža ty ramínka, ale je mi to divný, takhle s tím polštářkem nám to dělaly obě dr.). Trvá to dost dlouho, ale kolikrát si to sami protahujou ty děti, kdyby neplakali, bylo by to dřív hotovo.
Chodili jsme do nemocnice, jakoby k porodnici, ale jak je dětská pohotovost. Je tam víc ambulancí
Tak k Dupacovy chodim taky, neni spatna nebo zla, spis mi prijde ze se zaucuje a nedochazi ji ze by mela byt rychlejsi a ze deti ji tam nebudou lezet jako prkna. Navic Klarka nechce dudlika takze kapani glukozy na nej je zbytecny, ted ho ocumla od cukru a vyplivne
Naposled ji kapala glukozu bez dudliku, Klarka zamlaskala a mlela se dal ![]()
Sestricka na malou vzdycky mluvila a navazovala s ni kontak, Klarka sice hulakala, kdyz ji dali ty eldy pod puncochu, ale kolikrat se na ni i smala, Doktorka mluvi jak ze zahrobi takze ji kolikrat neni rozumet a i dobra zprava od ni zni jako tragedie.
Na posledni navsteve UZV dost zkratila a i na Klarku septala takze se na ni mala i chechtala. Mozna neco odkoukala od doktora z Motola ktery tam na predchozi navstevu kvuli Klarce prijel
Na nej se mohla urehtat, neryl do ni a vysetreni bylo rychlejsi.
Mozna to bude velikosti deti, Klarka je jeste male miminko tak by ji asi polstar nepomohl, ztratila by se na nem ![]()
Ahoj holky, oživuji tuto diskuzi. Nám taky zjistili v šesti týdnech drobnou šelest. Doktorka nás zatím nikam neposlala, že je to prý jen malinko a uvidí se příště. Tak jsem se chtěla zeptat jestli je tu někdo komu to u miminka také zjistili a nic to nebylo. A ještě jsem se chtěla zeptat jestli to mohlo být tím, že prcek tam šíleně brečel a nebo tím, že za posledních 14 dní dost nabral na váze. Jsem z toho trochu nervózní a bojím se co bude dál ![]()