Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci začít pořádně estivilovat, až se nám zlepší rýma, ale zase přemejšlím(a snad to není další výmluva), že Rafánekpomalinku dozrává do separační úzkosti. Zatím žádná trága, na záchod si dojít můžu, ale když se vracím, už mě vyhlíží na chodbě.
Tak jestli mu estivilování nezpůsobí nějaké trauma - ale v žádné příručce se o tom nepíše, tak doufám, že ne.
Bonusově mi můžete poradit, jak Estivilovat dítě stojící v postýlce. Nechat padnout, nebo při každé návštěvě pokládat.
Já bych začala rovnou, dřív než to dojde právě do té „záchod-fáze“…
Estivilla sice nemám naštudovaného z knížek, ale z vlastní zkušenosti - stojící dítě jsem vždycky položila, pohladila, řekla „dobrou noc“ a něco jako „je čas spinkat a my jsme vedle“, a odešla.
Pudlo já si myslím, že právě když to chytneš v téhle fázi, tak že se to možná ani nerozjede, protože ho máš naučit usínat samého a tím pádem se k tobě neupne, no ne?? Jo a s tím stáním, Eliška taky stojí já jí položím pohladím a jdu a ona se stejně postaví a i v knížce píšou položit jednou a jít i když se zase postaví. Eliška ječi jak tragéd a pak když už nemůže stat tak si sedne a rozdýchává to. Buď usne nebo se zase postaví. Jinak ona mi tam skáče v té postýlce a zuři. ![]()
no já pokládám při každé návštěvě jednou (a když odcházím, obvykle je již na 4), jedinkrát jsem ho našla padléího obráceně (teďka má kvuli rýmě zvýšený podhlavník , takže hlavou dolu, chudák), ještě nespal ale byl by tak asi usnul (jáý tam šla něco dát).
ale fakt si myslím, že by dokázal slézt, normálně ve dne to přece umí bravurně. a usnul teďka taky bez dudlu… ikdyž na jak dlouhol uvidíme
separačka se prý vychovat nedá a nemá se to dělat, je to přirozené nechci ho trápit. ale sedět u něj dokud neusne a pak celou nco, kdyby se probudil, to fakt ne
Ahoj Pudlo,
my jsme trenovali samostatně usínání tak od 4 měsíců, ne teda uplne ortodoxně, ale měli jsme několik krizí a zrovna to období, kdy si začal v postýlce stoupat, bylo uplně nejhorší, já bych asi chvíli počkala, nez si bude umet pěkně lehnout.Ted to bude jinak asi docela psycho.
Chtěla bych se vás zeptat, v jakém věku to tak u vás začalo, tohleto vztekání před spaním?
Dotaz jak dělaný pro nás
, i když je Markétka mladší, začíná se u ní projevovat lehce separační úzkost. Ještě asi před dvěma měsíci spinkala tak krááásně. Sama usla v postýlce, spala celou noc do 6 a po mlíčku ještě vytuhla, někdy i do 8.30. Ale teď? Usíná jedině když je s ní někdo u postýlky a drží ju přikurtovanou, aby se neotáčela a neklekala na kolínka
, taky potřebuje dudlík
. A v noci, kdykoliv se trochu vzbudí a nemá v pusině dudlík, tak plače. Takže takhle v noci dudel podávám třeba 8×
. Pudli, vím, že ty jsi to tady taky jednu dobu řešila (dokonce ses uchylovala k náplasti
). Vím, že se tu i řešilo, jak dudlík odnaučit. Ale už to nemůžu najít. Mohl by mi sem někdo hodit odkaz? Díky moc.
Já bych do toho nešla, v jiné literatuře píší, že nejvetší trest pro dítě je zbavení přítomnosti rodičů a ještě v sep.úz......chudák. I když tam má člověk chodit co 10min. tak podle mne dítě nemá vůbec představu o časua hlavně neví proč ho trestáš. Taky mne dostala věta že se dítě „naschvál“ pozvrací!! Nevím, nejsem lékař ale myslím, že žaludek ovládá hladké svalstvo a tak nejde vůli ovlivnit.
My s usínáním problém nemáme, ale budí me se v noci. Zahájila jsem odvykačku od prsu, ale né tak drasticky, nevezmu mu hned prso, přítomnost matky a vidět matku.
Nejdřív jsem mu dala prso co 4hodiny, jakmile jsme to zvládli, tak prodlužujem na 8. S tím že ho vezmu k sobě a hladím. Až to zvládnem tak ho nechám v postýlce a budu jen hladit a nakonec až budu pouze na něj mluvit.
Je to ta delší cesta ale snad to zvládnem.
Vám držíme palce!
LeníkDOMO píše:
Já bych do toho nešla, v jiné literatuře píší, že nejvetší trest pro dítě je zbavení přítomnosti rodičů a ještě v sep.úz......chudák. I když tam má člověk chodit co 10min. tak podle mne dítě nemá vůbec představu o časua hlavně neví proč ho trestáš. Taky mne dostala věta že se dítě „naschvál“ pozvrací!! Nevím, nejsem lékař ale myslím, že žaludek ovládá hladké svalstvo a tak nejde vůli ovlivnit.
My s usínáním problém nemáme, ale budí me se v noci. Zahájila jsem odvykačku od prsu, ale né tak drasticky, nevezmu mu hned prso, přítomnost matky a vidět matku.
Nejdřív jsem mu dala prso co 4hodiny, jakmile jsme to zvládli, tak prodlužujem na 8. S tím že ho vezmu k sobě a hladím. Až to zvládnem tak ho nechám v postýlce a budu jen hladit a nakonec až budu pouze na něj mluvit.
Je to ta delší cesta ale snad to zvládnem.
Vám držíme palce!
Závidím, udělala bych cokoli aby usnula, jenže když sní zůstanu a hladím jí tak řve jak tur, noční jídlo jsme už odbourali. Když jí chci pochovat tak se vzpírá nechce, v postýlce když jí hladím nechce, tak co mám dělat ![]()
Je, to je mi líto. Neporadím, zkusila bych odvést pozornost, jestli je to před spaním, tak dát kaši do flašky - malý u toho usne, hračka co ve tmě svítí. Některé děti si řvaním „vybíjí baterky“..........
Pudlo - já začala estivillovat taky v Tobíkovo 8 měsících, kdy v noci pil i 10×, což jsem nedávala. Důležitý bylo přestěhování do jiné místnosti, než spíme my. Už to udělalo hodně. A pak to trvalo cca 4 dny, než se naučil spát skoro celou noc, kojila jsem 2×, což jsem byla ochotná i tolerovat. Oproti deseti kojením fakt úleva. Separačku měl takovou lehčí, je celkově hodně mazlík a dost žárlí, ale tenkrát to proběhlo celkem v pohodě a ani jsem si to nějak nespojovala. Tobík si v té době teda ještě nestoupal (myslím), ale sedal a na všechny 4 taky vylezl. Takže jsem ho vždycky položila, pohladila, řekla „kouzelnou“ formulku a odešla. Šlo to fakt dobře, takže jsem tam musela třeba 3×, 4× a pak usnul. Po 4 dnech jak když utne a spal, jak jsem ho položila a řekla formulku.
Jo a taky mám špatnou zkušenost se změnou režimu. Takhle nám to fungovalo dobře měsíc a pak jsme třeba děti dali k naší babís na jednu noc a všechno bylo v háji a rovnal se zas třeba pár dní. Tak bacha na to, jestli plánujete nějakou dovolenou v dohledný době nebo podobný akce.
Toť moje zkušenost, přeju hodně zdaru! ![]()
Hlásím, že se všichni zúčastnění vyspali! Eliška se vzbudila na deset minut v půl dvánácte a na deset minut v půl druhé. Když zjistila, že maminka prostě nepříjde, tak se na to vykašlala a spala do rána do půl sedmé! Mamka, říkala, že si to klidně ještě dnes zopakuje. Prý hodně udělal spací pytel ve kterém spala dnes poprvé. ![]()
rebeku supre
u nas naopak
rafanek predvedl chovani jak vysite na estivila
kdyz jsem tam byla nerval, jak jsem dosla ke dverim, spustil, kldine ty 3 minuty vydrzel, postavil se…
dokud jsem u nej ale stala, tak byl v klidu …tak si myslim, ze ho snad nic fyzickeho trapit nemohlo - musela jsem se k nemu vratit pokazde asi 3-5×
usnul az kdyz jsem u nej zsutala dyl a hladila ho - a to se opakovalo cca po hodine a pul… jsem mrtvola
opravdu nechtel byt sam
jenze co mam asi delat?
on uz s nama v pokoji nespi dobu - to bych si asi musela jit lehnout k nemu do pokojicku a bejt tam nekolik mesicu, nez ho to prejde?
mam hruzu z dnesni noci
To je těžké… holt se musíš rozhodnout tak nebo tak, a u toho vydržet - přesně tak to bylo u nás, když jsem u ní seděla, usnula okamžitě, jinak řev. V noci totéž. Vydržela jsem takhle uspávat skoro půl roku, jeden čas jsem si ji brala do postele, ale pak už to bylo na palici - tak jsem zahájila Estivilla a za 2 dny klid.
Nejtěžší je to rozhodnutí (aspoň pro mne bylo)… jak se jednou rozhodneš a odhodláš, půjde to. A je-li aspoň trochu podpora tatínka, hodně to pomůže.