Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To je normální. Mně pomáhá zmizet nenápadně a pak dítě vhodně zabavit a rozptýlit- jdou s ním na zahradu, tam mu něco ukazují, vezmou ho do kočárku. A taky pravidelný kontakt. Asi nejlíp, když Tě nevidí odcházet. Ale večer už je to horší, to so mě bedlivě hlídá
![]()
U nás zase naopak, musíme se rozloučit, dát pusu a zamávat. Nedej bože se vypařit, do 20 minut to zjistí a je hysterák. Ale u nás moc hlídání pd prarodičů není.
Můj má separačku i když he s manželem, ale spíš je naštvanej… jinak se to paradoxně projevuje víc, když jsem doma, drží se mě jak klíště.
Zažije to asi každá máma, někdy to trvá déle, někdy krátce. Co mi pomohlo? Prostě jsem od dítěte neodcházela, když jsem potřebovala něco vyřídit, brala jsem ho s sebou. Dítě prostě v tomhle období potřebuje svoji největší jistotu, tak mu ji dávám.
@Aduš8 Jasně, ale někdy to prostě nejde. Doma si klidně nechám otevřené dveře od wc, ale u prarodičů ne a brát ho s sebou nechci
Večery pláče, i když by měl být jen s tatínkem, na kterého je jinak plně zvyklý. O noci nemluvě 😀
@Daisy86 já mám malou zvyklou být s tatínkem samotnou i třeba půlku dne už od jejího ukončeného 3.měsíce, kdy jsme se vrátila na malý úvazek do práce. A stejně, když se za mnou zavřou dveře, tak pláče, nechá se ale rozptýlit. Spíš je to ale tím, že má doma ještě tříletého bráchu. Je jí 13 měsíců. Když byl on v tomhle věku, tak jsem prostě byla pořád s ním. Důležité zařizoval manžel a když bylo potřeba, vzala jsem ho prostě s sebou, nebo šel manžel s námi a počkal s ním tu úplně nezbytnou dobu. Co bys dělala, kdybys prarodiče neměla? Já nemám v okolí vůbec nikoho, žiju v zahraničí a taky si poradíme. Jasně, že je to stres, vyřizovat něco s dětmi, ale netrvá to věčnost. Čím víc toho dítě ušetříš, tím dřív bude separační úzkost pryč, tedy většinou. A co sebzahchoda týká, klidně si ho u našich beru s sebou. Lepší, než ho nechat řvát za dveřmi.
Souhlas s @Aduš8 . Hlavně nelámat na sílu. Dítě si tě pak o to víc hlídá. Prostě mu tu blízkost dopřej. Někdy mám na záchodě obě dcery s sebou, a co
. Jinak tě uklidním, moje starší byla do 2 let jen se mnou, nemáme hlídání. Ve 2r3m nastoupila do školky a ani nefňukla, po 2 měsících tam na vlastní přání i spala. A chůva, co je ve školce říká, že ty domazlené děti jdou poznat, že jsou ve školce jistější.
@Aduš8 To já nerozporuji, jen jsem namítla, že se vždy najdou situace, kdy mít dítě s sebou není možné (vhodné, bezpečné) a myslela jsem především ty krátké odskoky. Těm delším se vyhýbáme, nebo se nějak zařídíme a vezmeme ho s sebou. Se synem jsem ve všední dny sama 10-11 hodin. Prarodiče nemáme přímo v místě, jsou v dojezdové vzdálenosti 30 minut, nejezdíme tam samozřejmě pořád, třeba 1× týdně. Pěkně si na ně zvykl a je s nimi rád, ale přesto, když mě vidí odcházet z místnosti, pláče. Na to se mi osvědčilo zmizet nenápadně, rodiče ho zaujmou zvířátky na zahradě, nepláče a užije si to. Absolutně si teda nedovedu představit situaci matek bez partnera a rodinného zázemí. Už ten pocit, že se něco stane a nemám kam bych strčila dítě.. fuj.
Malá měla to samé…pak se to nějak uklidnilo trvalo to dlouho, ale do teďka musím někdy utéct nenápadně, když ji nechávám s přítelem nebo je u tchyne
Hezkou noc všem
nemůžu spát a stále přemýšlím. Syn má rok a vždy když chci něco vyřídit a má ho někdo hlídat tak je malér. Hystericky pláče i když ho hlídají prarodiče. Říkala jsem si že to po chvíli přejde ale když ho měli před týdnem tak proplakal celou půl hodinu, pláčem se dusil a přestal až když jsem přišla.
Nezažil někdo něco podobného? Co vám pomohlo?