Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedostávala jsem v jednom baru, mzda ale byla dostačující. Není to povinnost.
@radkka Povinnost to není, jen jsem nevěděla že to nefunguje, žiju v tom že to tak funguje ![]()
Záleží tedy spíš na mzdě, jestli je dostačující, což se mi v případě o kterém se jedná rozhodně nezdá…třeba jen můj dojem ![]()
V Čehách to není běžné jako v cizině. Jinak já dávám 10% běžně. Když je to,,bomba" (servis a jídlo chutná), tak dávám dvacet.
Někde jsem četla, že v USA se dává dýško kvůli tomu, že je to často servírky plat ![]()
@blabla123 Mzda je 13 000 kč,
pracovní doba po-pá,8 hodin denně.
Možná to je adekvátní, ale já jsem byla překvapená.
@Borůvka1990 píše:
V Čehách to není běžné jako v cizině. Jinak já dávám 10% běžně. Když je to,,bomba" (servis a jídlo chutná), tak dávám dvacet.
Někde jsem četla, že v USA se dává dýško kvůli tomu, že je to často servírky plat
Já myslím, že zakladatelce nešlo o to, jestli dostává dýška od zákazníků, ale že je pak nedostane od zaměstnavatele (že zaměstnavatel nedělí dýška z tržby mezi zaměstnance).
Moc nechápu jak to myslíš. Jakože si nesmíte nechávat dýžka od hostů? Přímo cash, ale shrábne je majitel? A nebo dyžka od hostů si nechávat smíš, ale nedostaneš nad rámec ještě z tržby?
Edit. pokud si nesmíte nechávat dýžka, která dá host přímo Vám při placení ( zaokrouhlování nahoru ), tak je to pěkná sprostárna. Zažila jsem takový podnik, kde z těchto peněz platil majitel elektřinu a obsluze dval 2.000 každý měsíc jakože ty dýžka. jenže oni ty 2.000 dostali od hostů ttřeba každé 2-3 dny, takže prasárna.
Příspěvek upraven 28.08.17 v 19:16
@Dovesilke píše:
@blabla123 Mzda je 13 000 kč,
pracovní doba po-pá,8 hodin denně.
Možná to je adekvátní, ale já jsem byla překvapená.
A v jak velkém městě?
@Mallorka píše:
@Dovesilke a to tam nejsi sama servirka nebo ano?
Ne jsou 2 /já jsem v kuchyni/,překvapilo mě že servírka na place nedostává, druhá je žena majitele a od ní slýchávám jaké že dostala zrovna dýško když vběhne do kuchyně a přitom vím že ta druhá nic nedostane, je mi to tam celé takové spíš trapné, divné, nebo je mi jí líto spíš…
@Šarlota4 píše:
Moc nechápu jak to myslíš. Jakože si nesmíte nechávat dýžka od hostů? Přímo cash, ale shrábne je majitel? A nebo dyžka od hostů si nechávat smíš, ale nedostaneš nad rámec ještě z tržby?Edit. pokud si nesmíte nechávat dýžka, která dá host přímo Vám při placení ( zaokrouhlování nahoru ), tak je to pěkná sprostárna. Zažila jsem takový podnik, kde z těchto peněz platil majitel elektřinu a obsluze dval 2.000 každý měsíc jakože ty dýžka. jenže oni ty 2.000 dostali od hostů ttřeba každé 2-3 dny, takže prasárna.
Právě nedostane ty dýška od hostů, které host nechává při placení…
Prostě měsíčně 13 000 kč…
Příspěvek upraven 28.08.17 v 19:25
@blabla123 píše:
A v jak velkém městě?
Malé město cca 12 500 obyvatel.
Za léta práce na place / za barem jsem se s tím nikdy nesetkala. Vedení nechalo vždy spropitné obsluze, podle mně to bývá ocenění servisu, spokojenosti apod, takže hodně záleží na obsluze, jaká dýška budou. To, že někde v cizině se dávají procenta z útraty je vedlejší, tady jsme v ČR ![]()
@zrcadlo píše:
Já myslím, že zakladatelce nešlo o to, jestli dostává dýška od zákazníků, ale že je pak nedostane od zaměstnavatele (že zaměstnavatel nedělí dýška z tržby mezi zaměstnance).
Aha, já to nepochopila ![]()
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jesti je běžné, že servírka/číšník nedostává „dýška“ z tržby.
Setkala jsem se s tím poprvé…