Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Za me to vypada na sestou nemoc. Nase nejmladsi mela v 7 mesicich neco podobneho (jen ta ryma a kasel mozna nesouvisely s 6. nemoci, proste soubeh viroz). V patek jsem s ni chtela poslat manzela k pediatre, sepsala jsem pro ni papir (jen jsem spletla datum, melo tam byt 28. 9.). Ale v patek najednou byla bez teplot, tak jsem si jen pockala na vyrazku. Vypadala jako ta z tvych fotek. Taky primarne na trupu. Takze u lekare jsme s 6. nemoci nebyli, ale podle me byla jasna.
Ted je i sezona 6. nemoci. Jen me trochu udivuje vek, ve kterem ji tvuj syn prodelal. Vetsinou byva do 3 let. Nase starsi holky ji neprodelaly a ani tehdy ji od nejmladsi nechytly. Bylo jim 7 let, 5 let a skoro 4 roky.
Příspěvek upraven 23.09.23 v 11:22
@swat píše:
Na 6. nemoc mi přijde už velký. Co spálová angína?
Souhlasim. Navic si rikam, ze mezi zacatkem teplot a nastupem vyrazky je moc kratka doba
@Anonymní píše:
@Janča6 v noci měl 38 a dnes zatím max 37,5
Aha, tak to asi sesta nebude. U ni se vyrazka objevi az po tom, co je dite bez teplot. Leda by teda mel tu teplotu z jine nemoci
A je fakt, ze je na sestou uz dost “stary”. Ale lekar nejsem.
U nás byla 6.nemoc ve dvou letech. Průběh byl - vysoká horečka zdánlivě bez příčiny, trvala asi 2 dny, pak spadla na normál a objevila se vyrážka na trupu. To je takové typické. Nic jiného, jako rýma a kašel, to neprovázelo.
My měli teda úplně jiný, vyloženě učebnicový průběh, takže jsem neměla pochybnost. Tohle mi jako 6. nemoc nepřijde.
Šestou nemoc nepoznám, ale stejnou vyrážkou u nás začínala pátá nemoc - tu může chytit kdokoli, u malých dětí je nejdříve červený motýlek v obličeji (neměl poslední dny červenější tvářičky?), u starších dětí a dospělých ten motýlek není. Pátá nemoc je i na rukách a nohách. Prý nesvědí, ale mně svědila, pomáhaly antihistaminika. Pokud je ta vyrážka hrubá, tak spála.
Syn(5,5roku) byl týden nemocný.
Rýma, kašel…od čtvrtka měl teploty(max.38,8).
Včera večer jsem si všimli pupínků- prioritně na trupu+ záda.
Vím, že nejste lékaři, ale zajímá mě…máte někdo zkušenost, co by to mohlo být?
Děkuji.