Šetření na jídle v ČR - cesta do pekel...
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Šetření na jídle v ČR - cesta do pekel...
Hodně kontroverzní téma. Ale zajímal by mě názor více lidí, jsem totiž zvědavá, kolik z vás bude mít na situaci stejný pohled jako já.
Nedávno jsem natrefila na jakýsi pořad v ČT, kde měl chlapec na starosti rodinný nákup. Za účasti kamer jezdil mezi regály a házel do košíku ty nejlevnější potraviny, nakonec byl pochválen, kolik ušetřil. Občas si přečtu zdejší diskuze o jídle a šetření /kuře na 100 způsobů/. Nemluvím o vyloženě sociálních případech, ale je mi smutno a špatně z toho, kam směřuje naše společnost. Že lidi vyhledávají v obchodech pouze ty nejlevnější potraviny, aby ušetřili. Potraviny, co se snad ani nemohou honosit označením „jídlo“. Plné éček, dochucovadel, aromat, nekvalitních náhražek. Mám pocit, že se takového jídla prodává čím dál víc… a postupně vytlačuje z regálů to kvalitnější. Typický Čech, když vidí v regálu vedle sebe např. dvě másla, sáhne po tom levnějším… mnoho lidí vůbec nečte složení. Jsme na špici výskytu rakoviny tlustého střeva a teď už myslím i nejvíce obézní národ v Evropě. Hodně lidí šetří na jídle, aby si mohli dovolit například dovolenou. Není lepší, kvalitněji se najíst a to zahraničí obětovat? Jak tuto otázku vidíte vy? Šetříte na jídle? Pokud ano, jak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nešetřím na jídle.. Raději jsem si odpustila cigarety, které k životu nepotřebuju, abychom vyšli lépe. Kupuju kvalitní šunku min. 80% masa. Čtu si složení a dost přemýšlím, jestli danou věc potřebuju nebo ne.. Už dva roky nejíme paštiky, protože se mi ze složení chtělo zvracet.
Na dovolené jsem byla naposledy, když jsem čekala syna, tj 2 roky zpátky.
K životu to nepotřebuju, jsem raději, že jsme si s chlapem splnili sen a přestěhovali se za lepším životem.
- Citovat
- Upravit
Většina lidí šetřit prostě musí, nebo spíš musí nakupovat levné potraviny, protože jim nic jiného nezbyde. A ti co chtí dovolenou tak samo, že šetří na jídle, protože na nájmu a jiných pravidelných výdajích se ušetřit nedá. Říká se, když chce někdo ušetřit, tak šetří na jídle
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na jídle šetřím, ale rozhodně se to neprojevuje na kvalitě (pokud tedy odhlédnu od toho, že bych mohla nakupovat od farmářů a ne v supermarketu). Spíš na množství - koupím, co sním, nic v podstatě nevyhazuji. Nekupuji zbytečnosti (sušenky jen tak domů, balené vody,…). A když jde o trvanlivé potraviny, často využívám akce. Kupuji většinou ověřené značky, takže etikety už ani číst nemusím. Jak je tam něco zbytečně přidaného, odpustím si to a zvolím „čistější“ variantu. Nepřipadám si, že bych tím nějak trpěla, vlastně mě to i dost baví. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jsem hlavne alergicka na to, kdyz nekdo se zapalenym cigarem vede debaty o tom, jak je to jidlo drahe a on si tu kvalitu opravdu nemuze dovolit.
- Citovat
- Upravit
Na jidle nesetrim. Ano, jidlo je velkou polozkou v nasem rozpoctu, ale i v zime kupujeme proste cerstve ovoce a zeleninu, ovesne vlocky atp. Nejsem vegetarian, vegan, ani nikdo posledlej zdravou stravou, jen me to zacalo vic chutnat. Ano, klidne si koupim i nudlovou polevku za par kc nebo instantni polevku, ale taky doma varime vyvary z kurecich kosti, kure porcuju na vic casti (prsa a odkrojky zamrazit, stehna opect, z kostry a kuzi kotel vyvaru se zeleninou) a celkove se snazime zaroven neprojist majlant ale zase nejist uplne blafy. Pecu domaci ovesne susenky s hnedym cukrem a orisky, jime treba smesi seminek na salaty, chleba kupuji zitny ale zase balicek mi vystaci na vic dni. Jsme zatim jen dva, takze se to jeste da, otazka je jak to bude az nas bude vic. Kazdopadne musim rict ze me casto desi kdyz vidim co vse jime a pijeme, napr fastfood jidlo, energeticke drinky co dnes piji i deti atd. Piju vodu z vodovodu takze zase napriklad na tomhle usetrime docela hodne penez. Jinak jak kdy, nekdy pecu domu kolace nebo jine pecivo, ale v dnesni dobe kdo vi co je i v tech surovinach… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pink Bird na jidle se setri i u nas doma, ale takovou tou stredni cestou- ty uplne nejlevnejsi potraviny nekupujeme. Jinak to bohuzel nejde, kdyz domacnost funguje z jednoho platu, s hypotekou a pubertalnim synackem ![]()
V zahranici.jsme nebyli uz. hodne dlouho…i kdyz setrime. Myslim si.ze.o. ovolene to eni, ale v mnoha rodinach se setri bud z opravdu. spatnych financnich duvodu, v jinych proto, ze rodice se touto formou snazi usetrit na potreby, krouzky deti ci jine vydaje v rodine.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pink Bird setrit na jidle jde i uplne jinym zpusobem nezli nakupovat nejlevnejsi smejdy
je to proste.
- Citovat
- Upravit
Na ničem jiném se nedá tolik ušetřit jako na jídle. Nájem platit musíš, na tom prostě neušetříš. Když rodina vychází tak tak, musí zůstat nějaká železná rezerva třeba na lékárnu. Co se týká dovolené - myslím si, že ti co tak moc šetří na jídle, tak ne určitě proto, aby jeli pak v létě na 3 týdny v moři. Většinou se jezdí po ČR anebo ke známým na chalupu…a já myslím, že společná dovolená je pro život rodiny také důležitá.
Je otázka - nejlevnější nemusí být nejhorší. Mně osobně spíš vadí to, když vidím rodinku tlouštíků, jak mají plný vozík točeňáku a nejlevnějších oplatek.Ze zeleniny mají v košíku tak maximálně mletou papriku v sáčku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na jidle nesetrim. Snazime se nakupovat a jist podle zasad clean eating. Ne dogmaticly, ale pomalu nenasilne nahrazujeme co jde. A vlastne si ani nemyslim, ze by to vychazelo nejak draz, kdyz nad tim clovek trosku premysli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše:
Na ničem jiném se nedá tolik ušetřit jako na jídle. Nájem platit musíš, na tom prostě neušetříš. Když rodina vychází tak tak, musí zůstat nějaká železná rezerva třeba na lékárnu. Co se týká dovolené - myslím si, že ti co tak moc šetří na jídle, tak ne určitě proto, aby jeli pak v létě na 3 týdny v moři. Většinou se jezdí po ČR anebo ke známým na chalupu…a já myslím, že společná dovolená je pro život rodiny také důležitá.
Je otázka - nejlevnější nemusí být nejhorší. Mně osobně spíš vadí to, když vidím rodinku tlouštíků, jak mají plný vozík točeňáku a nejlevnějších oplatek.Ze zeleniny mají v košíku tak maximálně mletou papriku v sáčku…
K čemu mletou papriku? Salám si vzali už dochucený a až si budou kupovat maso na gril, tak rovnou naložené ve vaničce, s přelepeným datem spotřeby a s nápisem „Albert ví, co je pro vás nejlepší!“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta no přece musí napaprikovat ten tlusťoučký bůček, co se jim válí ve vozíku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musím šetřit na jídle, abych zaplatila bydlení.
Ale i tak se snažím vařit kvalitně, i když by si dovedla představit mít víc masa.
Jen člověk musí dost přemýšlet u nakupování. Mám jednu podmínku a to je mít denně ovoce a zeleninu. Ale třeba vůbec nekupuji mléko a mléčné výrobky, nejsou podle mě nutné. Naštěstí toho plno dostávám, od sousedky jablka a hrušky, od mamky cukety, dýně, cibuli, česnek. Brambory si půjdu o víkendu nasbírat, za pomoc dostanu celý pytel. A kamarád rybář mě zásobuje rybami.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Malaga píše:
@Litta no přece musí napaprikovat ten tlusťoučký bůček, co se jim válí ve vozíku
Spíš na madle vozíku.
Dost legrace, ono to vtipné není. A hlavně se tyhle návyky zpravidla „dědí“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit