Šetřit, šetřit a zase šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@lucenka
Čím narušují spánek? Dle toho, co jsem našla, to dělají jen ty s „modrým světlem“. Jak jsem psala, už existují i varianty s jiným zabarvením, které žádné problémy nepůsobí.
Ale klidně si v ložnici nebo dětském pokoji nech klasiku. Tvoje volba, tvoje peníze.
Každý si může vybrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hellivete píše:
@lucenka Čím narušují spánek? Dle toho, co jsem našla, to dělají jen ty s „modrým světlem“. Jak jsem psala, už existují i varianty s jiným zabarvením, které žádné problémy nepůsobí.Ale klidně si v ložnici nebo dětském pokoji nech klasiku. Tvoje volba, tvoje peníze.Každý si může vybrat.
To zabarvení ale okem nevidis
a odstranit úplně nejde. A díky nařízení EU si za chvíli vybrat nebudu moct.
- Citovat
- Upravit
@lucenka píše:
Jenom je v nich rtuť a podobné chutovky. Takže je pak nevyhazuj do běžného odpadu jako většina lidí.
Pochopitelně, zářivky atd. odnášíme do Baumaxu, tam na to mají nádobu, stejně jako vybité baterie.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucenka píše:
To zabarvení ale okem nevidisa odstranit úplně nejde. A díky nařízení EU si za chvíli vybrat nebudu moct.
kdybys chtěla jít do důsledku, tak modré světlo obsahuje i barevné spektrum klasické wolframky, akorát v menší míře
Nicméně si myslím, že pokud se zvolí vhodné odstíny LED žárovek, pak je riziko narušení spánku minimální, obzvlášť pokud, jak píšeš, před spaním nekoukáte na tv, nepoužíváte mobil, notebook a pod.
Já tedy používám téměř vše z uvedeného (občas to prostě jinak bohužel nejde) a spánek mám v pořádku. Navíc mě těší i to vyúčtování za elektřinu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neila píše:
kdybys chtěla jít do důsledku, tak modré světlo obsahuje i barevné spektrum klasické wolframky, akorát v menší mířeNicméně si myslím, že pokud se zvolí vhodné odstíny LED žárovek, pak je riziko narušení spánku minimální, obzvlášť pokud, jak píšeš, před spaním nekoukáte na tv, nepoužíváte mobil, notebook a pod.
Já tedy používám téměř vše z uvedeného (občas to prostě jinak bohužel nejde) a spánek mám v pořádku. Navíc mě těší i to vyúčtování za elektřinu
No já si těch pár ušetřených korun nevsimnu, hlavně když si k tomu vezmu vstupní náklady. A klasická žárovka to modré světlo nemá.
- Citovat
- Upravit
A sice je hezký, že se dá to modrý světlo u ledek odrstanit, ale pak zase svítí divně http://www.novinky.cz/…akovinu.html zlatá obyčejná žárovka.
- Citovat
- Upravit
@mistakemm píše:
A co zrušit jedno auto? Dostane se manžel vlakem nebo autobusem do práce? Mohl by ti ho jeden den v týdnu nechat a ty sis mohla zařídit co je potřeba - dr., nákup atd.
To jsem si taky říkala, mít 2 auta v momentě, kdy jim půjčky sežerou třetinu příjmů je docela dost luxus, nemluvě o tom, že do aut je taky potřeba investovat, pravidelné servisy, gumy a plno dalších věcí, povinné ručení…
Hlavně co bych udělala, v momentě, kdy jim zbývají 3 tisíce měsíčně, tak bych určitě přitvrdila na životním pojištění chlapa, jako aby bylo fakt slušně vyřešené pro případ invalidity či smrti. Vzhledem k nízký příjmům by asi byla vhodná i její životní pojistka, protože i kdyby ona „vypadla“ tak chlap s nízký příjmem by byl nahraný. No, nezávidím, mít splátky hypotéky a po zaplacení chodu rodiny mít do plusu 3 tisíce, pokud se zrovna nemusí platit něco mimořádného (což např. u nás bývá každý měsíc), to bych v noci tedy nespala. A jedno dítě a druhé na cestě. Ufff.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucenka píše:
No já si těch pár ušetřených korun nevsimnu, hlavně když si k tomu vezmu vstupní náklady. A klasická žárovka to modré světlo nemá.
tak nevím, tady uvádějí v podstatě to, co jsem napsala, ale nevím do jaké míry je právě tenhle zdroj relevantní. Já to vyčetla na odborné diskuzi:
„Během večeře a po ní je vhodnější zdroj s co největším CRI (Colour rendering index), který nabídne staré dobré wolframové vlákno ve vakuové skleněné baňce. I klasická žárovka však vyzařuje modrou složku světla – toho je tu ale narozdíl od ostatních zdrojů jen minimum a lze je odstranit stmívačem“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A čo takto sa v šetrení posunúť ďalej ako preberať stále svetlo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ekira5 píše:
A čo takto sa v šetrení posunúť ďalej ako preberať stále svetlo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hodně se dá ušetřit i na mase, když se koupí od soukromníka nebo z „družstva“ buď celé prase nebo půlka. A pokud se vám to zdá moc, že by se to nesnědlo, tak se dá přece podělit s rodinou. My takhle měli prasátko (30kg) celý rok. Je fakt, že na mase moc neujížíme. Nebo se dá koupit u řezníka celá krabice (10 nebo 12 ks) kuřete v celku a doma si to člověk naporcuje sám. To je pak taky cenově znát než když se to kupuje po částech, který člověk zrovna chce vařit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@paduska píše:
Hodně se dá ušetřit i na mase, když se koupí od soukromníka nebo z „družstva“ buď celé prase nebo půlka. A pokud se vám to zdá moc, že by se to nesnědlo, tak se dá přece podělit s rodinou. My takhle měli prasátko (30kg) celý rok. Je fakt, že na mase moc neujížíme. Nebo se dá koupit u řezníka celá krabice (10 nebo 12 ks) kuřete v celku a doma si to člověk naporcuje sám. To je pak taky cenově znát než když se to kupuje po částech, který člověk zrovna chce vařit.
a můžu se zeptat, kolik to tak stojí z toho družstva? třeba půlka prasete? My jsme hodně masoví - hlavně manžel
my tedy nakupujeme maso zásadně na stravenky vždy u řezníka, takže máme plný mrazák cca za 400,– a vydrží to tak 2 měsíce - jenže ne každý má stravenky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zabatko píše:
To jsem si taky říkala, mít 2 auta v momentě, kdy jim půjčky sežerou třetinu příjmů je docela dost luxus, nemluvě o tom, že do aut je taky potřeba investovat, pravidelné servisy, gumy a plno dalších věcí, povinné ručení…
Hlavně co bych udělala, v momentě, kdy jim zbývají 3 tisíce měsíčně, tak bych určitě přitvrdila na životním pojištění chlapa, jako aby bylo fakt slušně vyřešené pro případ invalidity či smrti. Vzhledem k nízký příjmům by asi byla vhodná i její životní pojistka, protože i kdyby ona „vypadla“ tak chlap s nízký příjmem by byl nahraný. No, nezávidím, mít splátky hypotéky a po zaplacení chodu rodiny mít do plusu 3 tisíce, pokud se zrovna nemusí platit něco mimořádného (což např. u nás bývá každý měsíc), to bych v noci tedy nespala. A jedno dítě a druhé na cestě. Ufff.
jj, my jsme měli ještě minulý rok 2 auta, jedno jsme dali pryč a rázem máme ušetřených nějakých 20 000,–/ rok…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@januschka
No zjisti si kde v okolí chovají prasata. U nás nedávno byla vývěska, že právě budou prodávat a klidně to i zabijou a naporcujou. Myslím, že u nás bylo 42 kč/kg. Ale chce to s tím počítat a mít volný mrazák. My jsme měli zrovna plný mrazák králíků a ještě i prasete, takže jsem to nemohli využít.
Ale vím, že toho se dost využívá a i lidi v městech po této nabídce rádi šáhnou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit