Šetřit, šetřit a zase šetřit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
688
16.3.15 09:39

@lucenka
Čím narušují spánek? Dle toho, co jsem našla, to dělají jen ty s „modrým světlem“. Jak jsem psala, už existují i varianty s jiným zabarvením, které žádné problémy nepůsobí.

Ale klidně si v ložnici nebo dětském pokoji nech klasiku. Tvoje volba, tvoje peníze. :nevim: Každý si může vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.3.15 09:49
@hellivete píše:
@lucenka Čím narušují spánek? Dle toho, co jsem našla, to dělají jen ty s „modrým světlem“. Jak jsem psala, už existují i varianty s jiným zabarvením, které žádné problémy nepůsobí.Ale klidně si v ložnici nebo dětském pokoji nech klasiku. Tvoje volba, tvoje peníze. :nevim: Každý si může vybrat.

To zabarvení ale okem nevidis ;) a odstranit úplně nejde. A díky nařízení EU si za chvíli vybrat nebudu moct.

• Citovat
  • Upravit
5696
16.3.15 10:07
@lucenka píše:
Jenom je v nich rtuť a podobné chutovky. Takže je pak nevyhazuj do běžného odpadu jako většina lidí.

Pochopitelně, zářivky atd. odnášíme do Baumaxu, tam na to mají nádobu, stejně jako vybité baterie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.3.15 10:08
@lucenka píše:
To zabarvení ale okem nevidis ;) a odstranit úplně nejde. A díky nařízení EU si za chvíli vybrat nebudu moct.

kdybys chtěla jít do důsledku, tak modré světlo obsahuje i barevné spektrum klasické wolframky, akorát v menší míře ;) Nicméně si myslím, že pokud se zvolí vhodné odstíny LED žárovek, pak je riziko narušení spánku minimální, obzvlášť pokud, jak píšeš, před spaním nekoukáte na tv, nepoužíváte mobil, notebook a pod. ;) Já tedy používám téměř vše z uvedeného (občas to prostě jinak bohužel nejde) a spánek mám v pořádku. Navíc mě těší i to vyúčtování za elektřinu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.3.15 10:14
@neila píše:
kdybys chtěla jít do důsledku, tak modré světlo obsahuje i barevné spektrum klasické wolframky, akorát v menší míře ;) Nicméně si myslím, že pokud se zvolí vhodné odstíny LED žárovek, pak je riziko narušení spánku minimální, obzvlášť pokud, jak píšeš, před spaním nekoukáte na tv, nepoužíváte mobil, notebook a pod. ;) Já tedy používám téměř vše z uvedeného (občas to prostě jinak bohužel nejde) a spánek mám v pořádku. Navíc mě těší i to vyúčtování za elektřinu :pankac:

No já si těch pár ušetřených korun nevsimnu, hlavně když si k tomu vezmu vstupní náklady. A klasická žárovka to modré světlo nemá.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
16.3.15 10:17

A sice je hezký, že se dá to modrý světlo u ledek odrstanit, ale pak zase svítí divně http://www.novinky.cz/…akovinu.html zlatá obyčejná žárovka.

• Citovat
  • Upravit
5696
16.3.15 10:26
@mistakemm píše:
A co zrušit jedno auto? Dostane se manžel vlakem nebo autobusem do práce? Mohl by ti ho jeden den v týdnu nechat a ty sis mohla zařídit co je potřeba - dr., nákup atd.

To jsem si taky říkala, mít 2 auta v momentě, kdy jim půjčky sežerou třetinu příjmů je docela dost luxus, nemluvě o tom, že do aut je taky potřeba investovat, pravidelné servisy, gumy a plno dalších věcí, povinné ručení…
Hlavně co bych udělala, v momentě, kdy jim zbývají 3 tisíce měsíčně, tak bych určitě přitvrdila na životním pojištění chlapa, jako aby bylo fakt slušně vyřešené pro případ invalidity či smrti. Vzhledem k nízký příjmům by asi byla vhodná i její životní pojistka, protože i kdyby ona „vypadla“ tak chlap s nízký příjmem by byl nahraný. No, nezávidím, mít splátky hypotéky a po zaplacení chodu rodiny mít do plusu 3 tisíce, pokud se zrovna nemusí platit něco mimořádného (což např. u nás bývá každý měsíc), to bych v noci tedy nespala. A jedno dítě a druhé na cestě. Ufff.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.3.15 10:43
@lucenka píše:
No já si těch pár ušetřených korun nevsimnu, hlavně když si k tomu vezmu vstupní náklady. A klasická žárovka to modré světlo nemá.

tak nevím, tady uvádějí v podstatě to, co jsem napsala, ale nevím do jaké míry je právě tenhle zdroj relevantní. Já to vyčetla na odborné diskuzi:
„Během večeře a po ní je vhodnější zdroj s co největším CRI (Colour rendering index), který nabídne staré dobré wolframové vlákno ve vakuové skleněné baňce. I klasická žárovka však vyzařuje modrou složku světla – toho je tu ale narozdíl od ostatních zdrojů jen minimum a lze je odstranit stmívačem“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27853
16.3.15 16:54

A čo takto sa v šetrení posunúť ďalej ako preberať stále svetlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
16.3.15 16:56
@ekira5 píše:
A čo takto sa v šetrení posunúť ďalej ako preberať stále svetlo?
:lol: už mlčím
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27853
16.3.15 21:47
@neila píše: :lol: už mlčím

radšej nejaké iné nápady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
17.3.15 10:00

Hodně se dá ušetřit i na mase, když se koupí od soukromníka nebo z „družstva“ buď celé prase nebo půlka. A pokud se vám to zdá moc, že by se to nesnědlo, tak se dá přece podělit s rodinou. My takhle měli prasátko (30kg) celý rok. Je fakt, že na mase moc neujížíme. Nebo se dá koupit u řezníka celá krabice (10 nebo 12 ks) kuřete v celku a doma si to člověk naporcuje sám. To je pak taky cenově znát než když se to kupuje po částech, který člověk zrovna chce vařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3311
17.3.15 10:08
@paduska píše:
Hodně se dá ušetřit i na mase, když se koupí od soukromníka nebo z „družstva“ buď celé prase nebo půlka. A pokud se vám to zdá moc, že by se to nesnědlo, tak se dá přece podělit s rodinou. My takhle měli prasátko (30kg) celý rok. Je fakt, že na mase moc neujížíme. Nebo se dá koupit u řezníka celá krabice (10 nebo 12 ks) kuřete v celku a doma si to člověk naporcuje sám. To je pak taky cenově znát než když se to kupuje po částech, který člověk zrovna chce vařit.

a můžu se zeptat, kolik to tak stojí z toho družstva? třeba půlka prasete? My jsme hodně masoví - hlavně manžel :mrgreen: my tedy nakupujeme maso zásadně na stravenky vždy u řezníka, takže máme plný mrazák cca za 400,– a vydrží to tak 2 měsíce - jenže ne každý má stravenky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3311
17.3.15 10:09
@Zabatko píše:
To jsem si taky říkala, mít 2 auta v momentě, kdy jim půjčky sežerou třetinu příjmů je docela dost luxus, nemluvě o tom, že do aut je taky potřeba investovat, pravidelné servisy, gumy a plno dalších věcí, povinné ručení…
Hlavně co bych udělala, v momentě, kdy jim zbývají 3 tisíce měsíčně, tak bych určitě přitvrdila na životním pojištění chlapa, jako aby bylo fakt slušně vyřešené pro případ invalidity či smrti. Vzhledem k nízký příjmům by asi byla vhodná i její životní pojistka, protože i kdyby ona „vypadla“ tak chlap s nízký příjmem by byl nahraný. No, nezávidím, mít splátky hypotéky a po zaplacení chodu rodiny mít do plusu 3 tisíce, pokud se zrovna nemusí platit něco mimořádného (což např. u nás bývá každý měsíc), to bych v noci tedy nespala. A jedno dítě a druhé na cestě. Ufff.

jj, my jsme měli ještě minulý rok 2 auta, jedno jsme dali pryč a rázem máme ušetřených nějakých 20 000,–/ rok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
17.3.15 10:21

@januschka
No zjisti si kde v okolí chovají prasata. U nás nedávno byla vývěska, že právě budou prodávat a klidně to i zabijou a naporcujou. Myslím, že u nás bylo 42 kč/kg. Ale chce to s tím počítat a mít volný mrazák. My jsme měli zrovna plný mrazák králíků a ještě i prasete, takže jsem to nemohli využít.
Ale vím, že toho se dost využívá a i lidi v městech po této nabídce rádi šáhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat