Sezdané vs. nesezdané páry

854
20.10.25 16:01

Sezdané vs. nesezdané páry

Velmi často se zde diskutuje jeslti svatba ano, čo ne, co jsou výhody a nevýhody. Tady je velmi povedený článek o dopadech manželství, žití na hromádce a matrice. S přehlednou tabulkou na konci…a institut manželství z toho vychází velmi dobře!
 https://www.denik.cz/…ke-deti.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3165
20.10.25 16:07

Protože ten článek je napsaný velmi nevyváženě, plete dohromady žití na hromádce a neuvedení otce do rodného listu, zveličuje výhody (viz Povinnost vzájemného výživného mezi manžely, které se -často- jednoduše zbavíš rozvodem) a úplně vynechává nevýhody manželství. :potlesk: navic, i u neuvedení do rodného listu zapomíná na to, jaké typy otců nejsou uvedeni (ti v exekuci…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23212
20.10.25 16:14

My jsme s manželem byli za jedno, nejdřív svatba, pak děti. Známe se od 19 let, svatba byla, když mě bylo 23, manželovi 25..
První dcera se nám zadarila až za 2,5 roku..
A mezi přáteli to mám asi 50;50 že jsou svoji/nejsou. Svobodnou matku kámošku žádnou nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
20.10.25 16:24

Já třeba moc nechapu, proč se lidi, kteří spolu ziji už několik let, mají spolu dite nebo dokonce více děti a mají se i vzajemne radi, i když za ty roky prožili a překonali krom spousty dobrého třeba i dost toho zlého, nechtějí vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
20.10.25 16:26
@Semtex píše: Více

A zeptala ses nekoho takoveho nekdy? Co ti rekli oni? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
20.10.25 16:38

…A treba u dědění mohli minimálně zmínit, že manžel není neopominutelný dědic. Vem si, že ti umřel manžel, myslíš jak jsi v pohodě a ona najednou přijde exka se závětí :mrgreen: protože ona na rozdíl od tebe svatbu nechtěla, a tak se tehdy rozhodli to řešit takhle. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
20.10.25 16:41
@Yasmen píše: Více

No těch dotčených holek se neptam (radši) a kluci vetsinou na to řeknou něco ve stylu, že to prostě momentálně není na pořadu dne :lol: tak jsem se toho moc nedozvedela a už se neptam. Ale třeba takhle pod plastikem internetové anonymity někdo prozradí víc? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102860
20.10.25 16:42

A proc jo, co tak svetoborneho ziskaji? Akorát vdovský důchod a ne každý ma chut myslet zrovna na smrt partnera.
U nich mi naopak prijde celkem pochopitelné, ze nemaji potrebu se brát, možná tak s pribyvajicimi lety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
20.10.25 16:45

@Yasmen a ze par takových páru fakt znám. Často kolem třicítky, spolecne bydleni, vztah několik let, maly dite… a svatba furt nic. Oba z mého pohledu skveli krasni mladi lidé, samozřejmě nějaké problémy tam tu a tam byly, no ale kde by nebyly, ale nakonec to vždycky urovnali a jedou dal. Tak ale proč se proste nevezmou? A to jedni z nich tu svatbu už začínali dokonce pomalu planovat, ale zase z toho nějak seslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
20.10.25 16:46
@j.a.n.i1 píše: Více

Tak už přinejmenším kvůli těm dětem a dalším praktickým věcem s tím spojeným, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
20.10.25 16:55

Promiň, ale to je fakt zastaralý názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14949
20.10.25 17:01
@ibis píše: Více

A proč si to myslis? Ty právní věci se zase tak moc neposunuly dopředu, aby se dalo říct, ze je z pohledu zákonu jedno, zda rodice ditete jsou nebo nejsou sezdani. Ano, někde se bere v úvahu tzv. rodinná domácnost, ale ani tenhle institut nepokryje tolik, co manželství. Ale nejde jen o rodiče děti, snad ještě neprijemnejsi situace mohou nastat, když jsou dva partneři bez děti, ziji spolu a něco závažného se stane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
20.10.25 17:13

Ale ono v souvislosti s detmi se manzelstvim prece vubec nic nezmění, tedy krom vdovského důchodu… (sirotčí je automaticky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32261
20.10.25 17:21

Jsem svobodna matka 3 deti.

Primarni duvod byl asi ten, ze fakt nemam rada svatby ani celkove zadne ceremonie, vadi mi vsechen ten humbuk okolo. Cemuz by se dalo vyhnout, ale rodiny mely proti neklasicke svatbe milion vyhrad, byly kolem toho neustale vymeny nazoru, ja to prece kvuli nim musim vydrzet, co by tomu rekli lidi, temer az vydirani (jak bych jim neco tak strasneho mohla udelat, jestli to udelam, at uz za nimi nechodim - teda muzsti v rodine v tom byli nevinne, abych jim nekrivdila). Nechtely respektovat svatbu ve 4 a za rodinny rozkol mi to nestalo, tak jsem se nevdala vubec a radsi si poridila deti :jazyk:.

A ted se tremi detmi by to uz asi bylo vsem jedno, ale uz to nejak nepotrebuji, vetsinu mame poresenou, jedina nevyhoda mi prijde ten zdravotni stav, a to je aktualne mala motivace. Leda ze nas jednou zkusi dokopat ty deti ;), to leda.

Prijmeni bych si beztak nechala svoje, to jsem nikdy menit nechtela. A po svatbe jsem nikdy neprahla, ja to mam uzavrene v sobe, ze mam toho praveho naporad, a nejak to nepotrebuju sdelovat svetu ani oficializovat. :think: A ty vyhody plynouci z manzelstvi mi prijdou proste male. Asi jsem na snatek moc svobodomyslna :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
20.10.25 17:26

Myslím to hlavně tak, že v dnešní době, kdy je více manželství rozvedených a ještě více rodin slepovaných, je ta praktičnost tak trochu mimo. A kvůli příjmení to už taky moc neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí