Státní fond rozvoje bydlení SFRB a hypotéka

7926
28.1.10 14:39

SFRB a hypo

Ahoj holky, mám dotaz, chtěli bysme si vzít půjčku 300 tis z FSRB a pak hypo, těch 3OO tis bysme dali jako základ tý hypo a chtěli bychom byt. Není mi ale jasné, jak se řeší u realitky to, že zatím nemám nic a chci nemovytost. Než dostanu tu půjčku ze SFRB to nějaký čas trvá, (a nikdo podle mě ani neví, jestli na mě dojde řada za 14 dní nebo 5 měsíců) a já mám dát třeba nějakou zálohu realitce jak??? A jak dlouho třeba počká??? Další dotaz je to, že na tu půjčku od SFRB mám rovnou napsat, na jakou nemovitost to chci, ale jak, když právě nevim, jestli realitka počká :nevim: …snad je to pochopitelný :oops: díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
28.1.10 14:49

Tak já můžu napsat jen svoji zkušenost se SFRB. Před 2,5 lety jsem „kupovali“ družstevní byt (převod členství) a mj si brali tuhle půjčku od SFRB. Nejen, že chtěli přesně vědět, na jakou nemovitost to chcem, ale chtěli mít přesně rozepsáno, kde vezmeme ty ostatní prostředky (my jsme měli něco svoje, něco stavebka, něco SFRB). A než nám ty peníze vyplatili (teda ne nám, oni je vyplatí buď notáři do úschovy nebo tomu, od koho kupuješ), tak chtěli mít potvrzené, že ten zbytek dostanem (tj z toho stavebka). Samotné vyřízení pak už bylo v pohodě, trvalo to asi měsíc (přesně si to fakt nepamatuju) a nemuseli jsme nikam chodit nic podepisovat - smlouva přišla poštou, my jsme podepsali, nechali ověřit podpisy a odeslali zpět, pak přišla poštou podepsaná smlouva od druhé strany, stejné to bylo s ručitelem. U hypotéky to možná bude jinak, my jsme neměli čím ručit, jen jsme měli jednoho ručitele (a dokonce stejného na tuhle půjčku i úvěr ze stavebka). Každopádně jestli můžu poradit, zjisti si dopředu (já byla osobně na SFRB), co všechno přesně potřebuješ (od něčeho stačí kopie, něco musí být originál atp) a jestli fond náhodou není už vyčerpaný (pak ty půjčky nedávají, dokud ve fondu peníze jsou, neznám nikoho, kdo by nedostal). Předpokládám, že peníze ve fondu budou, když je začátek roku. Když si tohle předem zjistíš, mělo by pak už být vyřízení rychlé. Jinak se taky může stát, že tam něco zapomeneš poslat (nebo to nebude stačit) a oni to po tobě budou chtít, takže se to celé protáhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
28.1.10 14:56

Teo, my jsme si brali hypotéku a půjčku ze SFRB teď na podzim, ale peníze na rezervační poplatek jsme měli v hotovosti. Vyřízení té půjčky od SFRB trvá tak 3 týdny od podání žádosti po přiznání peněz (přiznají to skoro každému bych řekla), ale bere se to už na konkrétní nemovitost a musíš doložit smlouvu o smlouvě budoucí kupní, výpisy z katastru atd., takže na to abys měla zálohu pro realitku to asi nebude použitelné. Jediné, co bylo dobré, že nám to banka započetla ne sice přímo do vlastních zdrojů, ale do jiných zdrojů a tím jsme dosáhli na 80% hypotéku s mnohem lepším úrokem než by byl u 100% hypo. Ale jak říkám měli jsme i něco v hotovosti - tak cca 150 tis. Na tu zálohu jedině že byste zkusili čerpat jinou půjčku - třeba spotřebitelský úvěr (nevím jaké jsou ale podmínky) nebo teď česká spořitelna nabízí půjčky na cokoliv docela vysoké - ovšem ty podmínky nejsou zas tak výhodné. Doufám, že jsem to napsala nějak srozumitelně :-)

• Citovat
  • Upravit
7926
28.1.10 15:02

Holky, děkuju, jasně, takže nejlíp na zálohu realitce splašit nějakou hotovost a pak čekat až přijdou peníze… No jen se bojim, aby (když teda někde splašim zálohu) byl ten zbytek doplacenej včas, protože realitka určitě bude chtít přesnej termín kdy to zacálujem. A já budu čekat na to sfrb a pak hypo… resp hypo vyřídí hned, ale to sfrb abych to použila k tý hypo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
28.1.10 15:13

Teo, to záleží co budete mít ve smlouvě, my jsme na to celé měli 2,5 měsíce. Tam už to pak nezáleží na realitce ale také na dohodě s prodávajícím. Každopádně hypotéka a úvěr ze SFRB se dá vyřizvat současně, v bance jim to jen řekneš, že počítáš ještě s těmito penězi - oni už jsou zvyklí. No a když bys viděla že to nestíháte vyřídit, tak se většinou dá dohodnout na posunutí termínů - my jsme posouvali a vše bylo OK - žádné peníze navíc to nestálo, když jsme dali včas vědět. Jinak předběžné vyjádření od SFRB jestli ti úvěr dají ti pošlou tak do týdne až 10 dnů od podání žádosti, takže docela rychlovka.

• Citovat
  • Upravit
398
28.1.10 21:24

Ahoj,my když jsme platili rezervační poplatek realitce,tak jsme si do smlouvy nechali dopsat,že když hypo nedostanem,tak nám poplatek vrátí,přece jenom jde o dost peněz,byla to,ale malá realitka,takže dohodnout se dalo,nevím jak to chodí u větších firem.My si mohli také říct na jak dlouho chceme rezervovat,aby jsme to stihli.
Kámoška dopadla špatně,dala poplatek,hypo nedostala a o peníze přišla,a to jenom proto,že měla špatně sepsanou smlouvu. :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
29.1.10 08:16

My jsme tohle řešili tak, že jsme se nejdřív bance zeptali na jakou výši hypotéky dosáhneme, tam nám to spočítali a pak jsme teprve volali, že chceme byt rezervovat. Takže takhle to taky jde :wink:

• Citovat
  • Upravit
7926
29.1.10 09:02

No my taky, manžel obíhá banky kolik nám daj hypo a pak se to případně zarezervuje. Ale je teď teda ta doba fakt pos… dřív ty hypo nebyly tak brutální, ale zatim co jsme se ptali, za 1,5 mega chtěli 30 let 12 tis měsíčně… :poblion: brutalita :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
29.1.10 09:09

Teo, to je docela dost. My máme 1.760.000,– na 20 let a splácíme 11600,– což není špatné.

• Citovat
  • Upravit
398
29.1.10 09:46

Teo je to fakt dost,my máme milion na 30 let,platíme 5000,–,zkus lišku,my taky nespořili a dali nám to,ale museli jsme mít 20 procent ze svého

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7926
29.1.10 09:51

Díky, holky, já se teda optám ješta jinde, ale manžel mi přijde toho už zkoušel dost, lišku teda nezkoušel. Je teď blbá doba a ty hypo jsou zpřísněný a větší :pocitac:
zrovna dnes jsem četla i na seznamu, že chtějí zvedat procenta i těm, co už hypo maj… náš stát je na :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
29.1.10 11:59

Teo, ještě ti poradím využít služeb hypotečního makléře, je to služba zadarmo (jsou placení od bank) a ten vám vyjede kolik byste měli splátky u které banky a kolik jsou další náklady atd. Kdybyste si brali překlenovací úvěr ze stavebka tak to není výhodnější než hypo. Apspoň to tak bylo teď na podzim. S tím makléřem - neplatíš ho ani kdyby ti nakonec úvěr nezprostředkovával - my jsme měli jen jednu konzultaci a pak už jsme si vše zařizovali sami. Je ale možné, že se ti postará o vše. Kdyžtak mrkni sem:
http://www.ahmcr.cz/uvod/
schůzku jsem si sjednala přes ten kontaktní formulář a do hodiny mi volali, fakt super :palec:

• Citovat
  • Upravit
7926
29.1.10 12:40

Mufino, díkes moc, to prubnem,vypadá to moc zajímavě a ušetří to spoustu běhání :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
29.1.10 13:36

no my taky nejdřív kontaktovali poradce,nic jsme neplatili,ale přišlo nám,že jeho nabídky jsou dost nevýhodné,takže jsme si nakonec také všechno zařídili sami,ale rozhodně nám pomohl se aspoň trochu zorientovat se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
29.1.10 15:29

Eldo, no on ten poradce asi najde jen nějaké tabulkové hodnoty, jak to vychází. Když pak jdeš zažádat do konkrétní banky, tak ta aby získala klienta se snaží třeba o lepší úrok atd. U nás to nejdřív vypadalo na 100% hypotéku s úrokem přes 6,3% a nakonec máme 80% s úrokem ani ne 4,9% - za to že jsme dlouhodobí klienti, za to jak už jsem dlouho v jednom zaměstnání atd. Pán v bance se fakt snažil :-) Ale rámcový přehled makléř udělá.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel