Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se poptat na Sibiřské kočky. Samozřejmě jsem si projela spoustu článků na internetu, opravdu hodiny jsem procházela vše…ale zajímal by mě názor těch, co mají Sibiřanku doma. Máme v plánu pořídit si kotě od chovatelky.
Mám dceru, která je vedená na alergologii, vyšly ji všechny možné alergie, od psů, koček až po různé typy stromů, peří…Třeba u rodičů, ji pes ještě někdy před dvěma lety dělal zle. Opuchlé oči, vyrážka, kýchání.. dnes ji může oblizovat celou a vůbec nic. To samé kočky, jezdíme a zkoušíme kočičí kavárny. Když byla poprvé, kýchala a měla zarudlé oči. Dnes tam sedíme hodiny, chlupy lítají kolem,. mazlí se s nimi a nic. Proto uvažujeme o Sibiřské, o které je známo, že produkuje méně alergenů.
Prosím ti, kdo ji máte doma, jaké je máte povahy? Ničí hodně nábytek? Čůrají na truc, kam nemají, nebo když jim zavřete třeba dveře do místnosti, tak se Vám mstí? Když jdeme ráno do práce, vracíme se ze školy a práce od odpoledne, bude moc trpět celý den sama nebo Vám Sibiřanky den prospí a je jim „jedno“ že jste pryč? Každý odborný článek píše to samé, zajímají mě spíš vaše zkušenosti k domu.
Moc děkuji za názory
Sice máme jinou rasu kočky, ale tohle není až tak o rase, jako o konkrétní povaze kotěte. My máme ruskou modrou kočku, která dle typologie je spíše temperamentnější. Naše třeba ano, ale jsou v naší Facebookové skupině majitelé, jejichž kočka v životě neskákala na závěs nebo nedrápala koberec či gauč. Spousta věcí se dá kočku naučit. Ale počítej s tím, že kotě je vždy živější a částečně demoliční četa. S tím prostě musíš počítat. Neznám jediné kotě, které by něco nezničilo. Naše zlatíčko bylo nejtvrdohlavější a nejtemperamentnější z vrhu.
S tím jsme si ji domů vezli.
Škrábání nábytku nebo skákání po záclonách mi až tak nevadí. Jak píšete, dá se to naučit, pokoupit různý škrabadla, hračky, atd. Navíc, na hravé kotě se těšíme, moje holky taky, myslim, že co budou doma a ne ve škole, nedají s hraním kočce pokoj..Co bych nesnesla nebo se bála, že nebudu moc ovlivnit je to, že mi na truc bude čůrat všude po bytě. Z toho mám strach. Když je kočka nemocná a takto dává najevo, že něco není ok, tak to beru a chápu. Ale nějaké kočky jsou potvory, hodně dominantní, tak nevím, jaké jsou v tomto ty Sibiřskè.
Právě že kamarádka si pořídila briťáka s PP, a jako roční kotě ji začal čůrat. Třeba, když zavřela dveře do ložnice, vyčural se ji k nim. Ručník, který ležel v koupelce počůral atd. Byl zdravý, kastrovaný, řešila vše s veterinářem a ten říkal, že to evidentně dělá na truc, že má takovou povahu 🤷🏻♀️…
Tohle zalezi na povaze, nikoliv na plemeni.. sibiřskou kocicku mame a je spis jako pejsek, je na nas hodne fixovana a je rada s lidmi. Miluje deti. Ale taky umi delat bordel kdyz neni dostatecne vyblbnuta
jako treba prave skrabani nábytku i prez to ze ma vsude skrabadla a lita po celym byte.. je potreba se ji aspon chvily venovat za ten den.
Promiň, že jsem lehce mimo hlavní směr diskuze, ale co když se alergie projeví, rozvine? Co s kočičkou pak? Nebo bude dítě x let na lécích?
Rozvinout se alergie muze kdykoliv u kohokoliv, i u do doposud zdravého cloveka. Samozřejmě uvazujeme vsechno. A urcite by neskončila kocka nekde v utulku, ale spise u rodinnych prislusniku. Uz i na toho myslim, i kdyz je to hnusny. A urcite nebudu dceru dopovat leky, jen abych mela mazlicka. Proto zkousime už vic jak rok, jezdit do kocicich kavaren, spime u znamych, kde maji dve poulicni kocky,…snazim se pro to udelat vse a vse zvazit.
U koček se dost doporučuje pořídit si rovnou dvě - sourozence ze stejného vrhu. Zabaví se spolu, nejsou osamělé, nevisí tolik na majiteli a celkově to prý funguje dobře. Osobní zkušenost ale nemám.
@Mosie jj, nad tím uvažujeme také. Nebýváme třeba každý vikend pryc, nebo vice dnu. O vikendu jsem doma, holky taky, kdyz nepocitam nejaky vylet. Pres tyden jsem do 16hod v praci, deti ve skole, pak bychom byli ale a kocickou doma. Venovali bychom se ji. Je mi jasne, ze ve dvou by to snasely lepe. Myslite, ze i takto, kdyz pri hazime domu kolem 16hod by samotna kocicka doma v pohode vydrzela a moc netesknila?
@misul2207
Nevím, nejsem kočkař. Zeptala bych se přímo chovatelky, od které si kočičku budete brát. Nebo zašla na kočičí výstavu a pobavila se s chovateli tam. Ale co vím, tak problémové byly právě spíš kočky, které byly celý den doma samy. Na vašem místě bych si pořídila dvě. Ono se právě doporučuje pořídit si koťata ze stejného vrhu, protože spolu budou určitě vycházet. Když si pořídíte nejdřív jednu a potom druhou, může se stát, že se nespřátelí a máte problém.
U chovatelky uz mame domluvenou nezavaznou navstevu, s holkama. Ja bych dve kotata brala, ale… Celkem se toho bojim. Radeji bych jedno koťátko 😁
Ja mam ragdoll, v byte, prave kvuli povaze. Je cistotnej, jako kote se houpal na zaclonach, ale nenici vubec nic. Vetsinou chrape.
Znam pani, co ma 4 britsky kocky a jeden teda cura porad, i do postele kdyz tam spi. Tak byl chvili hlidan, nemohl byt nikde sam.
Jinak ja jsem taky alergik, obcas kychnu, ale ok. Jsem teda hodne na kraliky, to me hned tece z nosu a zachvat kychani.
@misul2207 To záleží spis na konkrétní povaze kocky. V rodině máme kočku mývalí o které se říká, ze je něžný obr. Tohle tedy je obr, ale vůbec ne něžný. Rad má jen jednu osobu, ostatní v lepším případě toleruje. Nechá se pohladit jen výjimečně, na dotěrne lidi je schopny zaútočit. Je tedy čistotný, mimo svůj záchod nikde necura, taky je vynalezavy, velmi aktivní a hodně si hraje.
@Alušáček a byl takovy od kotatka? Nebo i na navsteve u chovatelky? Nebo se takto projevil postupne, co s vami bydlel?