Šicí stroj Overlock X Coverlock

23966
4.8.15 10:20

Šicí stroj x overlock coverlock

Ahoj, zatím šiju jen ručně a je to dřina. Chtěla bych šicí stroj. Po prostudování hromadi diskuzí jsem zjistila, že existují coverloc a overlock a šicí stroj. Chápu jaký jsou mezi nimi rozdíli, ale nejsem si jistá co by se hodilo pro mě.
Takže jde převážně o.. skracování záclon, závěsů, kalhot, tepláků, šití monterek… prostě opravy všeho druhu. Ale zároveň bych ctěla i zkoušet něco ušít. Třeba látkové pleny, fusak na autosedačku atd.
A ještě by mě zajímalo, jaké máte skušenosti s těmi „levnějšími stoje“ - ikea, lidl atd…
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Billi
4.8.15 10:28

@Netopirek pro domácí šití jednoznačně šicí stroj. Na tom ušiješ všechno a i oblečení a fusak. Šila jsem 2 fusaky a oba na klasickém stroji.
Overlock a coverlock jsou super na šití oblečení, ale šicí stroj nenahradí.

• Citovat
  • Upravit
5730
4.8.15 10:29

Na zkracování a opravy je nejlepší šicí stroj. Já s ním i šiji - ne nijak pravidelně, ale občas mě to popadne a také to na to stačí. I když vím, že třeba s overlockem bych si ušetřila spoustu práce a možná (?) bych toho i ušila víc.
S těmi nejlevnějšími stroji zkušenosti nemám…kupovala jsem si takový, abych měla jistotu i pozáručního servisu. Což znamená, pokud se po 10 letech porouchá a budu ho chtít opravit, aby mi opravář neřekl, že je na to potřeba nějaký speciální díl, který se běžně nevyrábí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
4.8.15 10:32

Overlock ořezává a lemuje, v běžné domácnosti by se využil naprosto vzácně,
Coverlock vytváří složitý šev, kterým se např. lemují trička,
oba jedou tuším na tři špulky nití, navléct takový stroj je téměř umělecké dílo,

pro využití v běžné domácnosti můžu doporučit obyčejný šicí stroj, který umí rovný steh a entl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
4.8.15 10:38

@Netopirek pro vaše potřeby hlavně oprav potřebujete nejvíce klasický stroj, ten zvládne většinu operací, sešije, začistí, vyšije kn. dírku, přišije knoflík, zip…
overlock a coverloc)k je něco navíc, pro toho, kdo více šije a chce to mít začištěné profesionálně, na běžném šicím stroji se dá overlock nahradit overlockovým stehmě a coverloch dvojjehlou( není to tak profesionální, ale v rámci domácích oprav dostačující)
levný stroje z marketů většinou stačí do první poruchy, pak jsou na vyhození, problém je, že v Lidlu nebo Ikee neseženete žádný náhradní díl, oproti značkám, které se prodávají v klasických obchodech se šicími stroji, tam ND seženete a stroj vám opraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
4.8.15 10:38

@jajjina oba jedou na 3-5 špulek a 1-3 nitě. :mrgreen:

@Netopirek levný šicí stroj bych nekupovala. Spíš bych se zaměřila na kvalitní značku a vybrala ten nejjednodušší od ní. A to hlavně kvůli servisu.

• Citovat
  • Upravit
23966
4.8.15 10:42

Díky moc. Já jsem si myslela, že to tak nějak bude..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.10.15 01:40

overlock Singer?

Zdravím, a poprosím taky o radu…
Chápu ten rozdíl mezi stroji a overlocky…zvláště cizích značek, ale co říkáte na nabídku Lidl overlock Singer? Máte někdo zkušenost? Přece jenom mám stroj Singer 9let a zatím bez oprav. Loni jsem do lidlu dorazila po práci a byly vyprodané, letos jsem to stihla a od včera na něj koukám a jsem zklamaná, protože jsem očekávala průvodní CD nebo odkaz na jejich singer stránkách k videiim, bohužel nic…
youtube mi pomohlo navlíknout nitě… ale spoustu věcí bych ještě tak jako uvítala vidět. Nejsem švadlena jen samouk a proto mi v návodu různé výrazy nic neříkají… jestli ho nemám raději zase vrátit :( Díky moc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
10.10.15 08:45

https://www.emimino.cz/…idlu-140863/

zkus mrknout sem…
nakonec jsem si ho teda nepořídila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13861
10.10.15 09:32

@Jarisska a co bys potřebovala vědět? Tenhle z Lidlu sice nemám, mám jiný, ale třeba bych uměla poradit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
16.11.15 21:19

Děkuji moc za snahu, nakonec jsem se sním domluvila. Ještě by trošku chtělo doladit utažení niti, ale strávila jsem s tím utahováním pomalu dva dny :oops:
Jinak jsem zatím spokojena. Už jsem vyrobila dvě komplet sady do postýlky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
11.1.16 22:27
@Jarisska píše:
Zdravím, a poprosím taky o radu…
Chápu ten rozdíl mezi stroji a overlocky…zvláště cizích značek, ale co říkáte na nabídku Lidl overlock Singer? Máte někdo zkušenost? Přece jenom mám stroj Singer 9let a zatím bez oprav. Loni jsem do lidlu dorazila po práci a byly vyprodané, letos jsem to stihla a od včera na něj koukám a jsem zklamaná, protože jsem očekávala průvodní CD nebo odkaz na jejich singer stránkách k videiim, bohužel nic…
youtube mi pomohlo navlíknout nitě… ale spoustu věcí bych ještě tak jako uvítala vidět. Nejsem švadlena jen samouk a proto mi v návodu různé výrazy nic neříkají… jestli ho nemám raději zase vrátit :( Díky moc :think:

Ten overlock singer z lidlu mám už 3 roky a spokojenost. ušetří mi dost práce a vzhledově to vypadá lip. Nesouhlasim s tím, že při běžném sítí věci doma se nevyužije. Mám oba stroje postavené na stole (klasický janome a vedle overlock singer) a postupně siju na každém něco. líbí se mi že oreze a závisti okraje opravdu pěkně. Nevýhodou je velká spotřeba nití, ale ty velký spulky to jisti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
6.6.18 15:03

Jaký stroj vybrat...

Zdravím… pokud šijete zatím jen ručně, jednoznačně si pořiďte do začátku normální šicí stroj. Ten má entl. Teoreticky Vám může stačit i stroj po babičce zadarmo nebo z inzerátu za 500 kč a podobně. Pokud ale chcete radši modernější stroje (starý a nový má své pro a proti, největší pro u nových je skladnost), pak ty mívají i tzv. strečové stehy - tedy že stroj šije třeba pár stehů dopředu a jeden dozadu, čímž Vám nit nepraskne. Já mám třeba kufříkový asi 20 let starý JANOME, který již v té době měl strečový steh, ale i jakýsi „fejkový“ overlockový steh - ze kterého začištění vypadalo lépe než z běžného „entlu“ - tedy stehu zik-zak, abych byla přesnější. Staré stroje ale měly (některé) jen funkci entlu, dopředu a dozadu, a taky si s nimi člověk užil spoustu srandy :-) Jinak nekupujte zbytečně stroj dražší kvůli tomu, že má více stehů - nakonec použijete za život pouze steh rovný, entl, možná steh látací a pak je dobrý zmiňovaný strečový. Z funkcí pak plně postačí, když stroj umí zpátečku na zapošití, a poloautomatickou dírku a přišívání knoflíků. Což umí dnes i stroje z Tesca. Co je ale důležité a co sem asi moc lidí nenapsalo, je přítlak na patku. Je dobré, pokud zvolíte stroj, který „prošije více materiálů“, což znamená, že má štelovatelný přítlak (tedy nastavitelný) a tím pádem se jakoby látka splácne a líp se prošije. Můžete si pak spravit třeba džíny ale třeba i koženou kabelku. Slabé stroje to prostě neprošijou. No a co zejména pro začínající šičky je dobré zmínit je typ člunku. Staré stroje mívaly lodičkový člunek, stroje poválečné začaly mít už kulaté člunky, které měl třeba i polský Lucznik nebo českoněmecká Minerva. Když se zasekla nitě v Minervě, dala se vytáhnout, když se zasekla spodní nitě v Luczniku, bylo to na opraváře. Ohl se tam takový plíšek, co držel nit - a smrtelník to nemohl opravit. Takže - doporučuji vřele u nákupu radši přidat a pořídit si stroj typu JANOME, který má již rozebírací člunek - je to prakticky stroj, co bude v mechanických částech fungovat dlouhá desetiletí. Střeva jsou z oceli a ne měkkých kovů a plastů, a stroj šije velmi dobře. Podobný člunek mají i stroje Veronika, které jsou levnější, ale je otázka, co za materiál to je…Ještě na doplnění: overlock je na šití pružných materiálů (šije a stříhá látku a začistí ji jako u profi výrobků). Coverlock je pouze na šití lemů, tedy že nahoře jsou dva stehy a dole je přichycená ohnutá látka (coverlok by ji ustřihl). Prodávají se ještě hybridy - cover a over, ale ty se musí pokaždé přenastavit. Upřímně, i u overlocku se zblázníte z navlékání…Takže doporučuju: koupit si šicí stroj, s celoocelovou konstrukcí a díly, se základními stehy a dírkou, a až vás to bude dál držet, časem si koupit některou z hraček cover, over nebo kombíka. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
12.11.18 08:36

já jen budu lehce odporovat, že je vlastně jedno, jaký stroj (v jaké cenové relaci) si člověk pořídí. někdy ty levné stroje jsou víc k vzteku, nešijí pěkně rovný steh, podavač stojí za houby. Čím lepší stroj, tím více komfortu při šití může poskytnout a ono i takové (polo)automatické navlékání jehly ušetří spoustu vztekání. Horizontální podavač zase dávám přehled o tom, kolik spodní nitě ještě zbývá, aniž by člověk musel rozebírat vertikální člunek schovaný hezky dole. Ale jinak ty falešné overlockové stehy jsou takové z nouze. Overlock šije 4 nitěma, normální šicí stroj má jen 2 nitě, tak ten rozdíl prostě znát bude - je tma jiný typ provazování těch nití.
Ono taky hodně záleží na tom, co člověk má v plánu šít - zda opravdu všechno - jemné materiály i riflovinu, nebo jen spíše úplety. A ty stehy - některé jsou spíš hračička ale třeba trojkroký cik-cak se využije napři při našívání gumy (silikonová pruženka např u svrchnáků), protože zachová pružnost.
Overlock používám běžně na začištění všech druhů látek (ne jen úplety). Je to rychlé, vzhledově výrazně lepší než cik-cak, nezůstávají mi nikde nevzhledné nitě od „vypelichání“ okraje co je ustřižený.
a taky bych doporučila spíš postup normální šicí stroj - overlock (samostatný) a pak teprve v budoucnosti coverlock (ten se nejspíš využije opravdu nejméně a nemá smysl moc chodit do těch nejlevnějších a i tam je cena kolem 10tis). A ten kombík - přestavovat ho stejně přestane velmi rychle bavit. A navlékání overlocku prakticky neřeším - jen maximálně povolím napětí všech nití, ustřihnu u konu původní nitě, nasadím nové nitě, udělám uzlík na původní a prostě jen táhnu za nitě dole za jehlou. Jediné kde musím znovu navlékat jsou jehly, ale to už je nic. A nastavím zpět napětí nití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat