Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Urcite ted budete rikat, co jsem za mamu, ale mohly byste mi vysvetlit, co znamena SIDS ![]()
syndrom náhlého úmrtí dítětě, ve spánku, nejrizikovější skupina jsou mimča do půl roku
stačilo napsat do vyhledavače sids, a tam si toho můžeš přečíst milion
Co to je SIDS?
SIDS je zkratka anglického slova Sudden Infant Death Syndrome, v překladu syndrom náhlého úmrtí kojence.
Nejedná se o nemoc ani chorobu. SIDS je klasifikován jako stav, kdy jinak zdravé dítě mladší jednoho roku zemře bez jakéhokoliv varování. Příčiny nejsou přesně známy. Je vysoce pravděpodobné, že dítě se v průběhu hlubokého spánku zapomene nadechnout. V takovém případě je potřeba dítě vzbudit nebo mu ihned poskytnout první pomoc. V odborné literatuře je uváděno, že během prvního půl roku života umírá na SIDS více dětí, než na všechny jiné onemocnění a nehody dohromady.
Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli nekdo nevize, jak SIDS probiha? Dítě se nějsk dusí nebo prostě jen v tichosti přestane dýchat a neni na něm nic poznat, dokud nezmodra, takže se to muze stát klidně třeba i když ho někdo chová? Dik předem za info