Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Prostě Vodnář píše:
Z toho bohužel plyne, že ne každý pracovník školství pracuje tak, jak má. Kdyby tomu tak bylo, tak žádný referát pro komunikaci s veřejností nebude potřeba. Vy byste to třeba vyřídila hned, ale jiný kolega by na to mohl hodit bobek, když nepřišel oficiální požadavek od referátu. Celkem smutná situace (nejen) ve školství.
Že vy neděláte ministra školství, taková hlava. Bych vás v té škole chtěla vidět, zvláště kdyby jste musel jednat s někým sobě podobným.
@matkabagristy píše:
Reseni sikany ve skole v praxi:
1. rodic me informoval o problemu
2. probehl pohovor s postizenym ditetem
3. probehl pohovor s sikanujicim, informovani rodice
cinnost sikanujiciho ukoncena, v opacnem pripade nasleduje:
4. vychovna komise s rodici za ucasti vychovneho poradce, preventisty a tř. ucitele
To je všechno špatně, nepřijala/nepodepsala jste jasné pokyny od rodiče. Ten ví nejlíp, jak se to má dělat. ![]()
@Prostě Vodnář píše:
Z toho bohužel plyne, že ne každý pracovník školství pracuje tak, jak má. Kdyby tomu tak bylo, tak žádný referát pro komunikaci s veřejností nebude potřeba. Vy byste to třeba vyřídila hned, ale jiný kolega by na to mohl hodit bobek, když nepřišel oficiální požadavek od referátu. Celkem smutná situace (nejen) ve školství.
Já nejsem ve školství. Ale to je o tom, co jsem říkala. Když by někdo přišel, řekla bych mu do zítra a nesplnila to, chápu oficiální cestu. Kdyby přišel a chtěl hned podpis, musela bych ho odeslat tam, kde mu ho mohou vydat. Já nemohu, dostala bych ta to postih a o to nestojím.
@lucad77 píše:
To je všechno špatně, nepřijala/nepodepsala jste jasné pokyny od rodiče. Ten ví nejlíp, jak se to má dělat.
na tykacku, jo
tech pokynu, co jsem nedodrzela, nepodepsala… jsou mraky. Z praxe, kdo se vozi po skole, resi zastupny problem.
@Anonymní píše:
Hezky den,mam syna 7 let.
Jejich trida se rozpadla(bylo jich malo) a tak je rozhazeli do ostatnich. Novy skolni rok, novy rocnik, novy KOLEKTIV.
Syn se dobre ucil a uci, do skoly se tesil, basnil o tom cele prazdniny ❤️️
Je snedsi pleti ale cernousek neni a i kdyby byl. Je silnejsi postavy ale tloustik taky uplne neni. Je takovy mohutny a vysoky zaroven.. ale i kdyby byl sakra proc? Co to jste nekteri za rodice, ze sve deti neumite vychovat??!Dnes prisel s tim, ze tam ma chlapecka, ktereho nema rad.. Kdyz jsem ho vyzpovedela proc tak rikal ze to zacalo od 2.ho dne.. Posmiva se mu v jidelne. A dnes to vygradovalo. Ze nema rad cernochy, cerny a cernou barvu, stipal ho, strkal ho, nadaval do tlustych.. Zastala se jedna spoluzacka a uz to taky schytala.. Ostatni si pry nevsimali.. Povidali si.. Mam chut jit zitra zbourat skolu. Chtela jsem hned po vyucovani ale byla tam uz jen pani druzinarka.. Urcite nechci byt za hysterku.. Ale ani pozorovatel.. Vzdy pokud se to neutne se sikana jen stupnuje. Chci aby byl muj syn v bezpecnem prostredi a mel klid na uceni. Aby chodil do skoly bez stresu.. Vime, jak par pripadu sikany skoncilo a ja chci jednat hned. Nabizi se mi dve varianty, pockat na rodice pred skolou. Absolutne nevim jak vypdaji.. A nebo kontaktovat ucitelku/reditelku.. Mate nekdo zkusenost. Prosim pomoc, budu rada za jakekoliv rady.. Omlouvam se za rozhorceni.. Ti rodice co zazili jiste pochopi.. Jsem v slzach ale musim byt silna..
Ze zrovna tohle muselo potkat meho syna, a jeste tak brzy..
Počkej si, až půjdou s chlapečkem do/ ze školy a konfrontuj rovnou rodiče i s tím klukem. Volila bych styl - dobrý den, můj kluk mi říkal… je to pravda? Ať se k tomu vyjádří ten malej narušitel
Tak tuhle zkušenost mám. Kdo zná školu zevnitř, tak rozhodně nemá iluze o personálu. Školu táhnou dva až čtyři schopní lidé a zbytek se nějak veze. A rodiče, to nemá ani cenu komentovat. O vzájemné spolupráci rozhodně nemůže být řeč.
@lucad77 píše: Že vy neděláte ministra školství, taková hlava. Bych vás v té škole chtěla vidět, zvláště kdyby jste musel jednat s někým sobě podobným.
@Prostě Vodnář píše:
Tak tuhle zkušenost mám. Kdo zná školu zevnitř, tak rozhodně nemá iluze o personálu. Školu táhnou dva až čtyři schopní lidé a zbytek se nějak veze. A rodiče, to nemá ani cenu komentovat. O vzájemné spolupráci rozhodně nemůže být řeč.
Někdy to nemusí být tak špatný nápad, jít jako rodič za agresorem. Záleží jak se k tomu učitelka postaví. Měla jsem kamarádku na ZŠ, tenkrát asi 4.-5.třída a šikanoval ji kluk, žduchal do ní, píchal kružítkem, házel žvýkačky, šlapal na nohy. Vím, že její mamka šla za učitelkou, ale kluk se vymlouval, že ji žduchl omylem a že nechtěl a učitelka ho jakoby omlouvala. Nechtěla to řešit ani s jeho rodičema. Prostě to učitelka skoro neřešila a kluk v tom za pár dní pokračoval. Tak si ho vyčíhl táta kámošky. Nevím co mu tenkrát řekl nebo udělal, ale od té doby byl klid.
Jako žák ano, jako pedagog ne.
@matkabagristy píše:jasne a jsou to ti ucitele s maturitou, na nez tak s laskou vzpominas
@Prostě Vodnář píše:
Jako žák ano, jako pedagog ne.
ty nejsi ucitel, to ani nezkousej
Nejsem a přesto jsem v pedagogickém sboru byl. Sám se tomu dnes směji.
@matkabagristy píše:
ty nejsi ucitel, to ani nezkousej
@Prostě Vodnář píše:
Nejsem a přesto jsem v pedagogickém sboru byl. Sám se tomu dnes směji.
tipuji, ze se casto smali tobe
@Anonymní píše:
On se ale snazil branit, rikal mu ze je hlupak kdyz tohle rika.. A kdyz mu dupal na tu nohu tak mu to vracel.. Na karate chodi, a tam se uci to pouzit jen v pripade obrany. Kdyz jsem se ptala syna proc ho neuhodil. Tak mi tvrdil jak to nemuze, ze by mu ublizil.. On je takovej dobrosrdcenej.. Vim, ze nesmi v tehle dobe.. Achjo, kontaktovala jsem pani ucitelku. Tak uvidime.. Dekuji vsem za rady..
Upřímně karate je o ničem. Já chodila na judo, kde to je to samé v bledě modrém, člověk se dokáže bránit, jen když ten druhý dělá přesně to, co se učí na karate či na judu(chytí stejným způsobem apod..).Jako sport dobrý, na sebeobranu k ničemu. Proto u syna zvažuji Krav Magu, ta je na sebeobranu mnohem lepší. Ale chci jí zkusit až od pololetí, teď má dva nové kroužky(kytara+lezectví) a nechci, aby to na něj bylo moc. Až si zvykne víc na režim ve kterém už je kytara a lezectví, tak přidáme Krav Magu 1× týdně. Přeci jen je prvňák a to je taky pro něj něco nového.
Jestli, tak za zády, vyloučit to nemohu. Každopádně to byla dobrá zkušenost, vidět věci z obou stran. Poznal jsem, že ne všem žákům se měří stejnou měrou, některým se musí nadržovat. Poznal jsem, že pedagogický sbor není jedna parta, ale několik skupinek válčících mezi sebou. Poznal jsem, že celoživotní oddanost kantora pro vedení školy vůbec nic neznamená. Takže když mi tu někdo bude psát o školních postupech, tak vím, že to není tak jednoznačné.
@matkabagristy píše:
tipuji, ze se casto smali tobe
@Keyllah takze az do nej priste zase bude strkat a dupat mu na nohy, stipat ho atd ma se nechat nebo utect? To mi taky neprijde jako super fajn reseni.. ![]()