Šikana mezi dětmi - můj názor

7333
5.10.17 21:47

šikana mezi dětmi.

Děti ve škole jsou šikanované, v krajním případě to může vést k sebevraždě nebo ke zločinu. Jaké jsou důvody šikany? Příčinou je příroda, ne kultura. Člověk je prostě zvíře, které se vyvinulo jako dravý savec. Civilizace, kultura jsou nepřirozené věci, je to otázka vzdělávání a pravidel, které jsou v rozporu s biologickým chováním. Mládší dítě je spíš zvíře. Homo Sapiens je stádo savců, které stádo staví podobně jako v jiných stád savců-např. vlků nebo šimpanzů. To je založeno na alfa-samci, v násilí, při budování koalic několika dominantních samců proti zbytku stáda a na všem co vytvoří hierarchii ve stádě. A děti, které se dosud nenaučily kulturu, nevstoupily do civilizačních pravidel, jsou takovým stádem šimpanzů. Slabé jednotky jsou vyloučeny, jsou na konci hiearchie. Dominantní jedinec podřizuje ostátní, aby vzbudil úctu u ostátních. Dominantní koalice utlačuje slabší jedince, aby nikdo nezapomněl, kdo vládne. Takhle to fungovalo, když jsme byli kočovníci a tak je to stále mezi dětmi a v jiných primitivních prostředí-například ve vězení nebo v armádě. Obtěžování jinakostí je přirozené, je to náš instinkt. Kultura proti tomu bojuje, protože kultura je v rozporu s přírodou, ale nemá smysl bojovat proti těmto instinktům jako něco špatného, vedoucího ke zločinu nebo sebevraždě. Všechny instinkty, které jsme vyvinuly evolucí, jsou tedy vlastnosti, které umožnily našemu druhu přežítí až do dnes. Šikanování druhého je účelem vyloučení těch, kteří mají prospěch ze synergie stáda, ale k němu nic nepřispívají. Je tu pocit nezaslouženého žití na úkor ostátních. Je zbytečné bojovat s tímto instinktem propagandou a prohlášováním, že jinakost si zaslouží toleranci a příjetí. Je lepší vysvětlit, proč se instinktivně nelíbíme ostátním a sledovat legitimní cíl neinstinktivně, ale rozumně, kulturně, civilně. Je lepší dětem říkat: Když utlačujeté jiné děti, můžete být utlačováni lidmi, které potřebujete. Když šikanujete ty, které se jinak chovájí, jinak vypadájí, jinak mluví, tak to není dobrá strategie. Protože, když natrefíte na inteligentnějšího, tak se vám to nemusí vyplatit. Bohužel, když je malé dítě vhozeno do hejna vrstevníků, žádné vzdělání mu nepomůže. Zvířecí instinkty musí vyjít. Škola je tedy sama o sobě škodlivá, protože je povinná a dává děti do stejných hejn. Kultuře se musí člověk teprve naučit, nemůže být získáno přes noc, zvlážtě když je člověk intelektuálně nedostatečně rozvinutý jako dítě. Z domova nemůže dostat žádné vzory vytvoření hierarchie ve stádu, protože doma nemá stádo. Doma je kultura, zatímco v hejnu je příroda a příroda působí instinktivně. A instinkt vám říká, abyste utlačovali ostátní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
575
5.10.17 21:54

A?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
5.10.17 21:56

Dneska jsou nějaký erupce nebo co? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65147
5.10.17 21:58
@pikola píše:
Dneska jsou nějaký erupce nebo co? :nevim:

Není náhodou úplněk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35777
5.10.17 22:01
@vokishka píše:
Není náhodou úplněk?

nojo :mrgreen: a to se nějak blbne nebo co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.17 22:03

„Primitivní prostředí“ je nastíněno zaujatě a bez hlubšího přemýšlení. Osobně mě to uráží, protože jsem v armádě, mám dvě vysoké školy a se šikanou jsem se nesetkala ani v širokém okolí. Zakladatelka měla patrně na mysli prostředí „povinně základní vojenské služby“.

Omlouvám se za anonym, ale každý nemusí vědět, kde pracuji.

• Citovat
  • Upravit
65147
5.10.17 22:03
@pikola píše:
nojo :mrgreen: a to se nějak blbne nebo co?

Někteří asi jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.10.17 23:35

Probůh, tohle není filosofická diskuse. Asi by to chtělo psát to někam jinam, třeba ke kultu vychovávání absolutních ***. Každé děcko to, že se nešikanuje, pochopit musí.

vulgarismus - upraveno adminem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
6.10.17 06:43

@Božislava chápu jak je text mysleny. Ale je potřeba si uvědomit, ze ačkoli mame se zvířaty jistě hodne společného, porad jsme na vyšším vyvojovem stupni, protože mame rozum, přemýšlíme, mame svědomí. Žádný jiný tvor na planetě nedokázal během evoluce to co clovek. A co tim chci říct - dite musi pochopit (a je k tomu i rozumově vybaveno), ze šikana je špatná. Tečka. A ja jsem přesvědčena, ze šikanu provozuje slabý jedinec s potřebou pozvednout sebevědomí a snahou byt,,nekdo”, a nemá to nic společného s potřebou byt vůdce. Vůdce to totiž zvládne i jinak nez šikanou.

• Citovat
  • Upravit
26569
6.10.17 14:45

Tedy pokud zduvodnujes nesikanovani ostatnich, tak ze bys mohla potkat silnejsiho jedince, ktery bude sikanovat tebe…to mi jen napovida, ze s tebou rodice moc dobrou praci neodvedli, co se tyce „kultury“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová