Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Zajímal by mě váš názor na situaci dcery v privni třídě.
Dcera je hodně akční, ráda je středem pozornosti a hodně poroučí ale ve školce nikdy neměly učitelky problém.
Nyní v první třídě paní učitelka tvrdí, že dcera je nevyzrala na školu bude ji v listopadu 7.
Prý na sebe nevhodně upozorňuje, placa děti po zadečku, nechce ve škole spolupracovat a dlouho se zdrzuje na wc..
Jsem na ni sama a občas sem už zoufalá ale nadruhou stranu dcera chodí ze školy s modrinama ( pry nevi od ceho je ma), vyrazenym zubem protože ji spolužačka strčila, s rozbitou flaškou… a opakuje se pořád to samé jméno spolužačky a tak si říkám… začínající šikana? Učitelka naznačila, že si to dcera dělá sama svým detinskym chováním. Že ostatní odrazuje. A šla to řešit s psycholozkou… asi trochu zmateně napsané snad s toho něco pochopíte
díky za váš čas a názor
@Korinka8 Akční, poroučí a chce být středem pozornosti. Rekla bych, zamětte si před svým prahem. Pokud děti plácá a jinak otravuje zmíněným nevhodným upozornováním, zřejmě jí to vracejí. At přestane, přestanou taky.
Tak je otázka kdo začíná. Třeba začíná tvá dcera, která ráda poroučí a slovně nějakou holčičku šikanuje a ta se neumí bránit jinak než strčením. Chce to řešit s učitelkou nebo družinářkou, jak se to stalo a kdo začal. Pokud měla vyražený zub, jistě jste to řešily, škola je na takové události i pojištěná.
Dobrý den, zameťte si před vlastním prahem?
. Bavíme se o malé holce
. To asi nebude nejúčinnější rada. Paní učitelka je přes den s kolektivem, dokáže nejlépe popsat, co se ve třídě děje a měla by to být ona, kdo podá pomocnou ruku. Dítě se tak či onak chová z nějakého důvodu. Pokud je školní psycholog, zapojila bych ho. Někdy se holt sejde kolektiv, kde jsou bezva děti, ale chvíli trvá, než si vzájemně sednou. Vydržte, komunikujte s dítětem, s paní ucitelkou, s psychologem, snad se vše brzy usadí a vy najdete řešení. Držím palce.
@Korinka8 No asi by mě zajímala i verze druhé strany. Syn měl v první taky takovou spolužačku, co „jen“ dětem brala a jedla svaciny, brala tužky, když se jí líbili, otravoval, chtěla, aby se s ní děti bavily, když ona chce.
No nikdo o ní překvapivě nestal, když to učitelka řešila s jejími rodiči, tak prý ona je oběť šikany a raději ji dali chudinku na jinou školu. ![]()
@Korinka8 učitelka nemá co naznačovat, s učitelkou to musíte do detailu probrat a domluvit se na nějakém společném postupu. To jste udělaly?
@ZuzaM ne byl to mléčný zub a ona sice porouci ale spíš na co si budou hrát a tak… ale zrovna ona by nesikanovala… ale díky za názor
@Svistice píše:
@Korinka8 No asi by mě zajímala i verze druhé strany. Syn měl v první taky takovou spolužačku, co „jen“ dětem brala a jedla svaciny, brala tužky, když se jí líbili, otravoval, chtěla, aby se s ní děti bavily, když ona chce.
No nikdo o ní překvapivě nestal, když to učitelka řešila s jejími rodiči, tak prý ona je oběť šikany a raději ji dali chudinku na jinou školu.
Ano, přesně tak to bývá. Nejotravnější dítě se cítí jako oběť a rodiče nastavené zrcadlo nikdy nepřijmou.
@tulipán píše:
Ano, přesně tak to bývá. Nejotravnější dítě se cítí jako oběť a rodiče nastavené zrcadlo nikdy nepřijmou.
No zase aby prvňák chodil s modřinami a vyraženým zubem? Během 6 týdnů?
@Cuddy píše:
No zase aby prvňák chodil s modřinami a vyraženým zubem? Během 6 týdnů?
Ano, to je divné. Jak je psáno výše, to musí matka zjistit u učitelky nebo družinářky. Někdo u toho byl. Podle popisu tady nevyplývalo, že modřiny jsou od bití a zub jí vyrazil někdo schválně.
@Korinka8 píše:
Ahoj,
Dcera je hodně akční, ráda je středem pozornosti a hodně poroučí ale ve školce nikdy neměly učitelky problém.
Nyní v první třídě paní učitelka tvrdí, že dcera je nevyzrala na školu bude ji v listopadu 7.
Prý na sebe nevhodně upozorňuje, placa děti po zadečku, nechce ve škole spolupracovat a dlouho se zdrzuje na wc..
Jsem na ni sama a občas sem už zoufalá ale nadruhou stranu dcera chodí ze školy s modrinama ( pry nevi od ceho je ma), vyrazenym zubem protože ji spolužačka strčila, s rozbitou flaškou… a opakuje se pořád to samé jméno spolužačky a tak si říkám… začínající šikana? Učitelka naznačila, že si to dcera dělá sama svým detinskym chováním. Že ostatní odrazuje. A šla to řešit s psycholozkou… asi trochu zmateně napsané snad s toho něco pochopítedíky za váš čas a názor
Pokud trváš na naprosto nevhodném označení „začínající šikana“, pak ano, ale agresorem je tvoje dcera. Když už teda chceš hovořit o šikaně. Bohužel je tento termín tak hojně nadužíván a zcela nesmyslně. Tvoje dcera je spolužákům prostě protivná a zřejmě skutečně sociálně nezralá - nebo nevychovaná. To už musíš vědět sama.
@Korinka8 píše:
Ahoj,
Jsem na ni sama a občas sem už zoufalá ale nadruhou stranu dcera chodí ze školy s modrinama ( pry nevi od ceho je ma), vyrazenym zubem protože ji spolužačka strčila, s rozbitou flaškou… a opakuje se pořád to samé jméno spolužačky a tak si říkám… začínající šikana? Učitelka naznačila, že si to dcera dělá sama svým detinskym chováním. Že ostatní odrazuje. A šla to řešit s psycholozkou… asi trochu zmateně napsané snad s toho něco pochopítedíky za váš čas a názor
Paní učitelce bych velice rychle vysvětlila, že to že je dcera dětská a živá není důvod k šikaně. Řeším u mladšího syna počínající šikanu od první třídy a učitelka je na jeho straně. Ovšem na druhou stranu oceňuje i to, že v klukovi nevidím poloboha, narozdíl od maminky kluka, který ho šikanuje. Chodíme do střediska výchovné péče, kde se syn učí zvládat svoje emoce a zároveň se bránit šikaně.
@tulipán píše:
Takové dítě je pro zlost v kolektivu. Brzo bude samo jako kůl v plotě. A v první třídě už by holka měla vědět, že se nikdo po pozadí neplácá.