Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Držíme pěsti,
já měla takových operací na každém oku pět, ale taky jsme původně koukala jak figurka od Disneyho.
Teď pořád pozoruju malého.
…takze…
Jsme uz 6t po operaci a vysledek je Uzasny!! Neverila jsem, ze se to takhle spravi. Sam dr. na kontrole po mesici rekl, ze necekal az takove zlepseni!
Mam z toho obrovskou radost a muzu tuhle zdlouhavou „proceduru“ kolem silhaveho ocka - ted uz z vlastni zkusenosti - doporucit, vysledek stoji za to. Je ale pravda, ze na to musi byt ten spravny doktor…:(
My jsme meli stesti primo na „strabologa“, ktery je kapacitou ve svem oboru, takze podle toho to asi i vypada…
Operoval samozrejme obe oci. Mala mela zavazanou celou hlavicku 24h a kdyz ji prisli sundat obvaz, byla jsem pripravena na kralici oci. Omyl - mela cervene oci jen lehce a to jen v koutcich u nosu. Za 10 dnu vypadala, jakoby nikdy na zadne operaci nebyla.
Asi nebudu popisovat vsechny detaily kolem operace a po operaci -bylo by toho moc, protoze to mam jeste v zive pameti
, ale pokud se chcete na neco zeptat, ptejte se! ![]()
Rina
Ahojky chci se zeptat..naší malé (6 měsíců) začalo ujíždět jedno očičko sem tam zašilhá oběma. Ale tím pravým při zaostřední na hračku z blízka pokaždé. Měli jste to taky tak? Jí to ujíždí tak, že když kouká na hračku do boku tak zajede tím pravým okem moc do koutku…ani bych si toho nevšimla, upozornila mě na to fyzioterapeutka - chodíme na Vojtovku protože se malá zatím neotáčí a je nespokojená na bříšku. Vám se vyvíjela malá normálně v normě? Díky za odpověd, Kačka
Ahoj,omlouvám se,nečetla jsem všechny reakce,ale řeknu to tak,já šilhala od malička,máti operaci tak dlouho odkládala,že jsem, byla nakonec operována až ve 12ti letech,což už je dost pozdě-kosmetický problém částečně vyřešen,ale teda spoustu problémů okolo-brýlí už se nikdy nezbavím,špatně prostorové vidění,atd,nehledě na to,že mi utíká druhé oko…nevim,je to na Tobě,ale já bych se toho nebála,v roce 1996 mě operovali ve Střešovicích,svého času tam byli nejlepší očaři,nedělali to klasicky,ale laserem..ještě mě napadá zkusit MUDr.Zoubkovou,sídlí někde na Barrandově,ta se zaměřuje přímo na dětskou šilhavost…Nebo v Kobylisích ve fokusu je doktor,který se tím také zabývá…
@Rina píše: …takze…
Jsme uz 6t po operaci a vysledek je Uzasny!! Neverila jsem, ze se to takhle spravi. Sam dr. na kontrole po mesici rekl, ze necekal az takove zlepseni!
Mam z toho obrovskou radost a muzu tuhle zdlouhavou „proceduru“ kolem silhaveho ocka - ted uz z vlastni zkusenosti - doporucit, vysledek stoji za to. Je ale pravda, ze na to musi byt ten spravny doktor…:(
My jsme meli stesti primo na „strabologa“, ktery je kapacitou ve svem oboru, takze podle toho to asi i vypada…
Operoval samozrejme obe oci. Mala mela zavazanou celou hlavicku 24h a kdyz ji prisli sundat obvaz, byla jsem pripravena na kralici oci. Omyl - mela cervene oci jen lehce a to jen v koutcich u nosu. Za 10 dnu vypadala, jakoby nikdy na zadne operaci nebyla.
Asi nebudu popisovat vsechny detaily kolem operace a po operaci -bylo by toho moc, protoze to mam jeste v zive pameti, ale pokud se chcete na neco zeptat, ptejte se!
Rina
@Rina
Mě rozhodně zajímá všecičko do posledního detailu! Vím, pro Tebe už je to díky bohu pasé… ale pro mě je to tolik aktuální téma… Máme termín operace 3 ledna 2013 … Doktorka nejprve říkala, že operace je nejlepší do věku jednoho roku dítěte. Ale volný termín mají až tento, a to už bude naší holčičce rok a půl.
Můžeš mi prosím napsat (pokud ze své paměti vyhloubáš) něco víc..? Jak dlouho trvá hospitalizace, kde jste byli operováni (my FN Motol) , nebolelo to tvoji holčičku bezprostředně po probrání z narkózy…
Moc děkuju, jestli mi odpovíš.
Jarmila
Ahoj,
my jsme taky byli s dcerou na operaci šilhání,když jí byl rok a půl.Přijeli jsme tam jeden den,druhej den operace a třetí den jsme šli domu.Operace trvala asi 15minut,čekala jsem za dveřma u operačního sálu.Po operaci byla hodně spavá,nesměla pít,ale malá mi brečela žízní.Jsem jí aspon otírala rtíky vodou.Po operaci bylo oko asi týden červený a dcera tak 14 dní byla klidnější(jinak je to hroznej ďábel) a byla i spavější.Jo a byli jsme v Kladně
@kelinka píše:
Ahoj,
my jsme taky byli s dcerou na operaci šilhání,když jí byl rok a půl.Přijeli jsme tam jeden den,druhej den operace a třetí den jsme šli domu.Operace trvala asi 15minut,čekala jsem za dveřma u operačního sálu.Po operaci byla hodně spavá,nesměla pít,ale malá mi brečela žízní.Jsem jí aspon otírala rtíky vodou.Po operaci bylo oko asi týden červený a dcera tak 14 dní byla klidnější(jinak je to hroznej ďábel) a byla i spavější.Jo a byli jsme v Kladně
Ahoj!!
Taky jste byli v roce a půl! Tedy, moc mě překvapilo těch 15 minut operace! To je vážně rychlé! O to víc mě zaráží, že volný termín mají až za dlouhých deset měsíců.....
Prosímtě jsem lačná detailů- To se maličká probudila po narkóze a hned měla očička hezky rovně? A jste celkově spokojení s výsledem? I s odstupem času? Víš, my máme to šilhání způsobené nystagmem… a ten operovatelný není. Proto jsme byli paradoxně docela rádi, že nystagmus (kmitání očíček) ustoupil a vystřídal ho strabismus, který operovatelný je. Tedy ale má ho pořádný. Očka má hodně u kořene nosu. Už máme (my i doktoři) jen obavy, aby ten nyst. opětovně nevrátil šilhání… Zatím nezbývá než doufat…věřit.
Ahoj
Operace opravdu byla rychlá,operovali jedno očičko.Po operaci neměla očičko tak jak má být,ale ještě trošku šilhala.Dr.řikala,že úplně správně oko dát nemůže,že v oku jsou nějaký vazy,který by to oko mohly hodit na druhou stranu-jako že by šlilhala ne ke kořeni nosu,ale na druhou stranu.Ted je Pavlínce necelých 6let,stále lepíme okluzorem celodenně,ale oči má o hodně lepší než když byla malá.Ona hodně šilhala,to levý očičko měla jen v koutku,moc s nim nehýbala.
No že vás objednali až za tak dlouho,to je blbý.My jsme šli snad za 2 měsíce.Taky máme astigmatismus,ale ten se myslim objevil až po operaci.Šli jsme na operaci s tupozrakostí.Zkusim večer najít fotku jak malá šilhala když byla malá a jak je to ted.Brýlí se asi nezbaví,má 4dioptie
Ahoj všem!
Je to přesně 7 let a pár dní, co jsem založila toto téma. U každého dítěte bude nejspíš jiný vývoj této vady, nicméně napíšu sem, jak vypadáme my nyní…
Dcera má od 4 let brýle. Chodily jsme na kliniku v Hradci od doby, co ji tam operovali. Časem, z důvodu odchodu našeho lékaře, jsme tam přestaly jezdit a našly si očního na Bulovce. Tragédie!! Nasadil dceři na každé oko více jak 2D, na to „ujíždějící“ dokonce 3D. Oční nejsem, takže jsem neřešila a cvičila jak on pískal. A že pískal dost neurvale a sprostě
.
Před rokem jsem začala pracovat v oftalmologické firmě (dodáváme přístroje očním lékařům a nemocnicím), takže se mi trochu otevřel pohled na věc a hlavně i ponětí o tom, který lékař je uznávaný odborník a který má naopak špatnou pověst. Bohužel, ten náš, má velice špatnou pověst, byť je prý „odborník přes strabismus“. (Doporučuji všem, kteří ještě neznají velmi nápomocné stránky www.znamylekar.cz) Před měsícem jsem byla s dcerou u lékařky, která mi byla doporučena mým šéfem jako jedna z nejlepších v ČR. …Pořád mě rozčilovalo, že dcera kouká přes brýle jako stará babka=ne přes ně, ale nad nimi. Říkám jí to, ona jí rozkapala, změřila na několika přístrojích a řiká..no jo, bodejť by nekoukala nad nima, dyť ona žádné dioptrie nemá! Nejspíš má vadu očního nervu, proto jí to oko ujíždí. Málem to se mnou švihlo. Chudák malá chodila s 3D na každém oku a já jí nadávala, že nekouká přes brýle ![]()
Dostaly jsme nové brýle, s půlkou D, aby se jí oči „uvolnily“ z předchozího přeostření na ty 3D. Za měsíc jdeme na ko a nejspíš nás čeká CT kvůli tomu očnímu nervu.
Uff…je to boj, holky. Ale dejte na svojí intuici a selskej rozum. Když dítě nekouká přes brýle, nebo je nechce nosit, musí mít nutně menší D, než jsou na brýlích ![]()
Ale ted vážně…zase sem napíšu, jak jsme dopadly, snad to bude pozitivní, jako ty naše neexistující dioptrie. ![]()
Mějte se!! ![]()
Ahoj Janko,
mohla bych Tě poprosit o ty informace, co jsi našla ohledně šilhání u dětí?
Taky to řešíme doma. Třeba do vzkazníku
? Díky
Ahoj, chtela bych moc poprosit Rinu, nenapsala by si jmeno te dobre lekarky, u ktere jste byly? Snazim se sehnat take dobreho ocniho lekare se specializaci na detske silhani pro konzultaci stavajici lecby. Moc dekuju, Dana
Milá Rino, tvůj příběh se šilháním tvého dětátka sleduji od začátku a vždycky s napětím očekávám, co napíšeš dál, jak se stav očiček vyvíjí a jsem moc ráda, že tvůj vždy příspěvek pokračování po letech najdu ![]()
Mám totiž dvouletého syna, který také šilhá a v září nás čeká operace na Karláku, které se docela bojím, protože syn je jinak naprosto zdravý, tak mám strach, aby mu tou operací něco nezkazili, aby dále dobře viděl,atd. Přemýšlím,že také půjdu ještě k jinému odborníkovi,co mi řekne,ale zas když jinej doktor řekne, že operaci nepotřebuje, tak si nechci později vyčítat, nebo syn aby mi vyčítal,že mohl mít už oči v pořádku díky operaci. No uvidíme. Budu ráda za jakýkoliv názor či příběh, pokud už někdo na operaci s dvouletým dítětem byl a kde. Díky. Petra ![]()
Tak máme po operaci očiček.
Operace dopadla dobře bez komplikací i u ostatních dvou malých dětiček, kteří s námi byli na pokoji, jeden den jsme přišli, druhý den operovali ( jedno dítě asi cca-2 hodiny ) a pak měly všechny děti zavázané očička celý den. Většinou to prospali až do rána, to bylo dobře-nesměli si totiž obvazy sundávat, sundali to až třetí den ačtvretý den ráno nás propustili.
Akorát mi p. doktorka říkala, že nás ještě operace čeká
ale doufám, že našemu synovi to pomůže, má teď očička jako vietnamec, červená a musíme kapat kapičky.
Jinak zde mám hodnocení na nemocnici
www.dobrapovest.cz/…etail/540531
pokud někdo tam byl s dětmi, může tam přidat svoje-klidně odlišné od mého. Mějte se a přeju zdravé děti ![]()
Ahoj Rino,
můžu poprosit o kontakt na tu dobrou doktorku? Dnes jsme byli na vyšetření a máme jít na operaci do Krče. Chtěla bych to pro jistotu ještě s někým zkonzultovat. Vojtovi je 5,5 let, šilhá od 2 let + tupozrakost. Tu se nám podařilo „vyléčit“ cvičením a okluzorem. Šilhání bohužel trvá. Díky moc předem!
Ahoj, i nás čeká v lednu operace. Dcera rok a dva měsíce šilhá od narození. Po několika vyšetřeních nám zjistili, že ná parézu očních svalů, a proto není schopná vytočit oči směrem ven… dioptrie nepotřebuje, oční pozadí také v pořádku. Takže ted, pár měsíců před operací nosíme okluzory, střídavě levé a pravé oko. Ještě nás čeká na konci listopadu neurolog…prý jestli to není způsobené tím, že má něco na mozku??? Zní to strašlivě…no SNAD tam nic není. Udajně budeme hospitalizované týden, v pondělí nástup, v úterý zákrok, a 6 dní do vytažení stehů. Šilháme hodně, takže pevně doufám, že nám operace pomůže…dr. také říkala, že není vyloučeno, že operací bude víc… tak uvidíme.
Už jsem se s tím smířila, věřím, že operace pomůže…
Pokud máte někdo zkušenost se stejnou vadou očí, dejte info.
Operace proběhne v Brně…