Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
včera jsme byli na 10 měsíční prohlídce a Dr. nám řekla, že můžeme zařadit do jídělníčku ryby. Jak je připravit? Není to brzo?
Díky
Sendy
Ahoj,
ryby se pry nedoporucuji davat detem s moznosti vyskytu alergie (dedicnost po rodicich) nebo s atop. ekzemem, protoze mohou zhorsit prubeh ekz. nebo samotnou alergii vyvolat.
Jestli neni vyse uvedene tvuj pripad, ridila bych se tim, co ti doporucila dr.
Rina
Nevím, ale kdysi, když jsem studovala jsem byla na praxi v kojeňáku. Byli tam děti okolo jednoho roku a k obědu dostali rozemleté filé s bramborovou kaší.
Pamatuju si to, protože to tak nějak nevábně vonělo a obdivovala jsem ty prcky, jak jim to chutná.
Už jsem nad rybami začínala pomalu uvažovat, mojí dcerce je 8 měsíců, ale nedávno jsem slyšela v televizi v pořadu o výživě dětí, že u některých dětí může brzká konzumace ryb přivodit až stav podobný anafylaktickému šoku. Takže s rybami ještě nějaký ten měsíc počkám. Pro jistotu.
IKS
Já jsem zkoušela malému dávat ryby asi od roku, ale on je stejně vyplivuje a očividně mu nechutají.
Někde jsem ale četla, že by si lidi měli dávat pozor na mořské ryby, že je v nich vysoký výskyt rtuti a jiných těžkých kovů, které jsou pro malé děti škodlivé. Dospělí by je také měli omezovat, i když jejich těla se dokážou s těmito kovy vypořádat snadněji. Psali tam, že sladkovodní ryby jsou v pohodě a tuňáci v konzervách taky…nějak se to konzervováním eliminuje.
Asi od 10.měsíce jsem začala ryby zkoušet, ale uspěla jsem pouze s lososem a je tím jediným až do dneška (2 roky), který jako ryba projde. Nesmí to být filé, musí to být opravdu steak pěkně růžový. Máme ho tak 2×měsíčně a někdy na něj chodíme do Ikea.
Dle českých odborníků se mají ryby dávat v příkrmech co nejdříve:
"Příkrmy byste měly zavádět ne dříve než v ukončeném 4. měsíci věku a ne později než po ukončeném 6. měsíci věku.
Zejména ryby je vhodné nabídnout dítěti mezi prvními příkrmy. Jsou zdrojem tolik potřebných omega-3 mastných kyselin, mořské ryby jsou také zdrojem důležitého jódu.
Na co si dát pozor! Ryby je ovšem potřeba podávat velmi opatrně s ohledem na kvalitu suroviny a také na kosti a možnost zranění dítěte."
Zdroj:
https://www.1000dni.cz/
(Jak začít s příkrmy)
Můžou se dusit, vařit, připravovat v páře..
My jsme s nimi nakonec začali od 7,5 měsíce, přidávám je do domácího zeleninovo-bramborového příkrmu nebo rýžovo-zeleninového příkrmu a synkovi moc chutnají, jsou jemné. ![]()
Zatím jsme vyzkoušeli pstruha duhového a lososového, chystáme se na lososa. Toho syn zatím jedl jen v bio příkrmu od Dm.. ![]()
My jsme také začali v 7,5 měs. To měla kousíček pstruha v zelenině. Pak jsem dávala taky skleničky DM bio s lososem.