Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
můžete mi někdo poradit zda mohu dávat dítěti v 9 měsících např. brambory s játry? Nevím zda dítě už vnitřnosti může.
Nezlobte se za můj hloupej dotaz, ale je mi 22 tak se nedivte, že nemám zkušenosti.
Předem děkuji za odpovědi.
No, Verunko, můj osobní názor je, že ne a nikdy bych to svojí holčičce nedala. Játra, ledviny - vždyť jsou to čistící orgány v těle. Pokud ti jde o železo obsažené v játrech, pak ti musím říct, že je spousta zdravějších a využitelnějších zdrojů: čerstvá jarní zelenina, saláty, kapusta, klíčená cibulka, špenát. Když už jde o vnitřnosti, pak snad srdíčko je jediné co bych byla ochotná pro dítě, zvlášť v 9 měsících, uvařit.
Camel
Ahoj Verunko,
protože tu o jídlech dětí bylo napsáno hodně ,tak jenom ve stručnosti . Co se týče 9. měsíčního mimi a masa: poze kuřecí , králičí , krůtí , hovězí. Maso vždy libové , chlazené , nikdy ne mražené . Nikdy vnitřnosti ani ryby , které mohou vysoce alergizovat. K dalším potravinám . Zelenina: brambor, porek , mrkev, hrášek, zelené fazolky ,bulvu fenyklu (výborná) ,okurku , květák . Z ovoce jablko , banán ,hrušku ,borůvky, ovoce vždy čerstvé ne nakládané s cukrem . Dále možno jogurty (ne nízkotučné , jen bílé , nejlepší je Hollandia) ,jahly (výborný zdroj železa) , rýže, pohanka ,1× týdně bezvaječné těstoviny,kukuřičné suchary,možno začít s lepkem , např. kousek pečiva, ale bez soli a zrníček ,aby je dítě nevděchlo.
To jen ve zkratce Lenka
Tak teď nevím-náš maličkej měl na vánoce trošku candáta rozmixovaného s brambůrkem a mrkvičkou/to mu bylo 7měs a ryby bylo fakt jen minimum,ale malej se mohl utlouct/ a teď jsme koupili dopředu skleničku od Hami/od10.měs/Tagliatele s rybou a špenátem tuším,takže odkdy tedy rybu.Maličkej ochutnal už i lososa,i když toho vyplivl-byl bez chuti. Vnitřnosti se nemají dávat do roka minimálně vůbec žádné. Může mit tedy malej teď alergii anebo už by se to projevilo,když jedl tu rybu?Lisa+Lukášek 9,5měs
Myslím si,že se nedá přece přesně říct tohleto 9 měsíční miminko může a tohleto nesmí. Abych řekla pravdu,čím víc knížek o výživě čtu,tím větší v tom mám zmatek.Jeden autor doporučuje amaranthovou mouku,druhý ji zakazuje.Jeden zakazuje kravské mléko,ale doporučuje jogurty atd. S těmi vnitřnostmi bych taky radši začala až později,ale např. náš chlapeček si pochutnává na zmrazeném skopovém,hroznech a tuňákovi z konzervy.Tak ať vám roste bříško!
Lenko, prosímtě, jak upravuješ fenykl? Někde jsem četla, že je to dobré do brambor, ale nezkoušela jsem to, jinak nevím co bych s ním dělala.
Camel
LENKO, prosím tě: proč nesmí miminko ZMRAZENÉ maso? To jsem vůbec nevěděla … Dík za odpově´d.
Baghira a Eli 11 m.
Ahoj holky,
doufám ,že si to teda ještě některá z vás přečtete ,poslední dobou nějak nestíhám se dostat na internet.
Takže fenykl bulvu normálně vařím s jakoukoliv zeleninou (i brambory, mrkev, hrášek, fazolky, nebo s masem , rozmixuju) . Chuťově je velmi dobrý a dětem chutná . Mimoto velmi dobře působí proti nadýmání.
Co se týče jakéhokoliv mraženého masa. Je tím převážně myšleno mražené maso koupené v obchodě ,tam je problém ,že se neví kolikrát bylo maso rozmraženo a opakovaně zmraženo než se dotane do obchodu. Nelze ani přesně určit stáří masa. Navíc některé bakterie mohou přetrvávat i v mraženém mase.
Ještě k těm rybám. Obecně se udává vysoké riziko alergizace, snad byl i popsán anafylaktický šok po rybím mase (život ohrožující stav). Citlivost na alergeny v rybě jsou však čistě individuální , určitě bych s ní počkala po 1 roce u dětí , které již mají nějakou predispozici k alergii.
Lenka
Ahoj holky,
doufám ,že si to teda ještě některá z vás přečtete ,poslední dobou nějak nestíhám se dostat na internet.
Takže fenykl bulvu normálně vařím s jakoukoliv zeleninou (i brambory, mrkev, hrášek, fazolky, nebo s masem , rozmixuju) . Chuťově je velmi dobrý a dětem chutná . Mimoto velmi dobře působí proti nadýmání.
Co se týče jakéhokoliv mraženého masa. Je tím převážně myšleno mražené maso koupené v obchodě ,tam je problém ,že se neví kolikrát bylo maso rozmraženo a opakovaně zmraženo než se dotane do obchodu. Nelze ani přesně určit stáří masa. Navíc některé bakterie mohou přetrvávat i v mraženém mase.
Ještě k těm rybám. Obecně se udává vysoké riziko alergizace, snad byl i popsán anafylaktický šok po rybím mase (život ohrožující stav). Citlivost na alergeny v rybě jsou však čistě individuální , určitě bych s ní počkala po 1 roce u dětí , které již mají nějakou predispozici k alergii.
Lenka