Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,
objevilo se zde hodně témat na váhu během těhotenství, ale mě by zajímalo jestli se všechny držíte toho, že přibrat během těhotenství by se mělo nejvíce 9-12 kg. Já osobně jsem přibrala 22,.5 kg a to si myslím že jsem ani zase tak moc nejedla, spíš mi připadalo, že už přibírám i když se na jídlo jenom podívám.
Dále by mě zajímalo jak tu nabranou váhu schodit. Mám pořád ještě 5 kilo nahoře a to už jsem po porodu 9 měsíců.
Děkuji za vaše rady a zkušenosti.
Ahojda:)
Já přibrala asi tolik, co ty. V porodnici jsem nechala 13 kg, pak jsem během pár týdnů nějak samovolně zhubla na svou váhu (i když ty moje tvary byly prapodivné:)). Pak ovšem jsem zase začala nabárat a teď, 11 m. po porodu mám taky cca + 5 kg. Ale vůůůůbec mě to netrápí, kojím, takže bych stejně žádnou dietu držet nemohla.
Ptáš se, jak zhubnout? Nežrat a cvičit:)) lépe řečeno, jíst zdravě a přiměřeně se hýbat.
Což mě nehrozí … ![]()
Hlavní je být v pohodě, ne:))
BAghirA A eLIŠKA 11 M. (MÁM JI na klíně a pořád mi přepíná caps lock:)))
Ja pribrala v tehotenstvi asi 13 kg a hned po porodu jsem vse shodila. Myslim, ze vaha je hodne individualni a pokud je clovek psychicky vyrovnany a v pohode nejake kila navic ho nijak netrapi
Simona
Já jsem během těhu přibrala 22 kg (a to jsem rodila o měsíc dřív, kolik bych přibrala, kdybych rodila v termínu???!!!). Asi 7 kg jsem nechala v porodnici. Po příchodu domů jsem se trochu omezovala v množství jídla (nikoliv dieta) a každý den cvičila. Jsem 4 měsíce po porodu a ještě mi zbyly 4 kg. Plně kojím, takže doufám, že je to i tím. O váhu mi ani tak nejde, spíš bych chtěla mít svoji původní velikost oblečení.
V nějakém časopise jsem četla, že je důležité se 2/3 (přibraných kil) zbavit do 6 měsíců po porodu a zbytku nejpozději do roka. Jinak v budoucnu hrozí nadváha.
Tak zdar a sílu při hubnutí. (Jak já bych si už přála nosit moje oblíbené rifle…)
Klarisa
I pro mě je těch „optimálních“ 12 kg docela nereálných. Jsem teď na konci šestého měsíce a už je to + 10 kg. Mám pocit, že se podívám na desetidekový párek a přiberu půl kila… Poprvé jsem přibrala asi 18 kg, 9 zůstalo v nemocnici a 9 zmizelo během prvního půl roku. Myslím, že nejlíp se hubne v kombinaci cvičení - kojení. Ale stejně mám i teď strach, že mi kila zůstanou, a na váhu lezu s čím dál větším zoufalstvím. No co, nějak to přežijeme, hlavně ať je mimi v pořádku.
Ahoj holky,
předem bych chtěla říct ať se vyprdnete na nějaký tabulky, každá se do nich prostě nevtěsná.Je to strašně individuální.
Já řešila opačný problém, na konci devátého měsíce jsem přibrala jenom 5,5kg.Doktorka mě pořád přeměřovala a sledovala, já se bála, aby byla malá v pořádku a moje máma měla neustále průpovídky, že určitě málo jím atd.Jedla jsem úplně normálně, navíc si dopřávala sladkosti dle chuti a nebylo jich málo, manžel se mě zastával, ale příbuzní na mě pořád divně koukali a stejně nevěřili, že nedržím dietu.
Malá měla po narození 3400g a byla naštěstí v pořádku, ale byly to někdy nervy.
Takže buďte v klidu, každý tělo pracuje holt v těhotenství jinak,
pa Andrea
Ahoj! Já sem v těhotenství přibrala dvacet kylo a taky sem nějak extrémě nejedla v porodnici sem nechala sedm kylo, teď sem sedm měsíců po porodu a ještě mě deset přebívá. A můžu se postavit na hlavu a nejde to dolů. Snad až teď malej začíná chodit a já se celej den nezastavím a ještě to jaro tak uvidím. Ale yas tak strašně mě to nevadí sem sice trošku silnější, no spíš trošku víc, ale sem šťastná. A ono se to snad nějak upraví.
Ahoj,
v prvním těh. jsem přibrala 16kg a shodila 12, ve druhém se čísla obrátili, takže jsem byla po půl roce na svojí váze, ale s úplně jinými tvary. Ten pas už prostě nikdy nebude takový jaký býval, což mě ani trošičku netrápí, co by člověk pro ty mimča nevydržel?
Ahoj maminky,
jak tak to tu procitam,tak zacinam mit docela strach z pribirani az budu tehotna.Jelikos jeste nejsem ani snazilka[snad za nedlouho se ji stanu
]snazim se udrzovat mojich 50kg.Nejsem nejaka holcina co si vycita jen jedine pribrane 1kg,ale moje predstava na pribivani v tehu je 9-12kg,ale jak na to koukam,tak to muze byt jednoduse 22kg.Holky ty co jste pribraly jen treba 10kg jak jste to udelaly?Urcite vim,ze by se melo cvicit,ale mam celkem velkej strach,ikdyz miminka se nemuzu dockat a moc si ho preji v tehle strance mam vetsi strach nez treba z porodu.Misa
![]()
Kailo, nejsem odborník, ale v těhu nepřibíráš jenom z jídla
. Tělo zadržuje tekutiny, něco je plodová voda, placenta, mimčo, taky objem tvé krve hodně stoupne … a podle mě (tedy pokud se nebudeš extrémně přežírat nebo hladovět, obojí je v těhu špatně), tak svou váhu nijak zá:,–(ně neovlivníš… A upřímně řečeno, bylo by to to poslední, na co bych myslela: nejdůležitější je zdravé mimčo a zdravá mamina.
Zdravím,
Baghira a 11ti m. poklad Eliška
Ahoj,
zajímavé u mé postavy je, že pas už je po porodu celkem OK, ale co mě trochu přebývá je zadek a stehna. Jsem samozřejmě šťastná, že mám mimi a že jsme oba v poho, ale nějak se nechci smířit s představou, že už budu „větší“ a po dalším dítku zase „větší“…
Takže jsem odhodlaná udělat všechno pro to, abych byla zase jako před těhu. Nesmáším totiž řeči typu:„Nějak se nám holka po tom dítěti rozjela do stran“.
Klarisa
Ahoj Kailo.
Nevím, jak jsi vysoká, ale pokud si udržuješ 50 kg, tak jsi možná na hranici podváhy, a pak bys správně měla přibrat v těhotenství spíš trochu více než těch 12 kg. Pokud to bude do 20 kg, tak bys to měla zhubnout.
Lucka + Barborka 38tt (+6,5kg -já rozhodně na začátku podváhu neměla
, proto tak relativně málo)
Ahojte
![]()
no ja jsem teda prcek mam 160cm,a podle vypoctu podvahu nemam.Ja jsem jen rekla svuj nazor.Nerekla jsem Baghido,ze kvuli tomu chci ohrozit zdravy mimiska.Jasne,ze jako kazda maminka chci zdrave a stastne ditko
,ale ja chci byt i stastna maminka
a libit se sobe a svemu manzelovi i po porodu.Pokud se nebudu timhle zabyvat ted a reknu si hlavne,ze to a ono,[neberte do toho zdravy miminka to je na 1miste]tak urcite niceho taky nedocilim.Ja vim,ze URCITE v tehu priberu,jak jsem zminila chtela bych pribrat okolo 12kg,a vic by me teda mrzelo,ale tady nejde rict chtela asi to vdy bude jinak.Vim,ze az bude mimisek v brisku,ze asi takhle uvazovat nebudu,ale momentalne pradstava 20kg po porodu mi moc nevoni.Dyt ja nerikam,aby to tak delal kazdej,ja rikam jen z ceho mam strach ja.Doktor na mou vahu nic nerikal,takze si jsem jista,ze jsem Ok.No reknete a nestvou vas ty kg navic
Jiste,ze si timhle projde kazda maminka,ale taky jsou taci,kteri se chcou snazit vypadat dobre i po dvou detech a ja asi budu patrit mezi ne.Asi se vam muj nazor nelibi,ale je to jen muj osobni nazor na vec.A popravde kolik lidi mozna mysli podobne
Treba to sem nenapisi,aby se tady do nich nikdo nepustil,ale myslenky mohou mit stejne.preji krasnej vecer .Misa
![]()
KAILO, proč se hned ježíš, já to nemyslela špatně!!!!!!
A mimochodem, až na větší prsa mám postavu jako předtím (těch řekněme 5 kg navíc mám z toho, že jsem teď rozežraná:)
Do těsného „předtěhulkovského“ oblečení jsem se vešla už tři týdny po porodu. A věř mi, že mi taky není jedno, jak vypadám, a že se líbím nejenom mému manželovi ![]()
Nevím, čím tě můj příspěvek tak pobouřil, ale mrzí mě, že jsem ho sem vůbec psala!!!
Baghi r a
Baghiro,dyt ja jsem nemyslela nic spatne taky.Pokud ti muj prispevek prisel,ze se zlobim,tak to promin.Urcite jsem te tim nechtela nastvat,ja si jen chtela popovidat co a jak delat v tehu,aby se moc netloustlo,ale sama vim,ze se nesmim prejidat.Tak se nezlob to mas super,ze po porodu uz jses ve forme.Ahoj Misa
![]()