Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den milé maminky, chtěla jsem se vás zeptat jestli některá z vás má také zkušenosti s touto nemocí. Naše malá jí právě teď prodělává. Nejprve horečky a pak asi za dva dny se celá osypala. Co to je vlastně za nemoc? Měli jsme jí i mi když jsme byli malé ( mě je 22) nebo je to novodobá nemoc? Moje mamka říká, že si nepamatuje, že bych já osobně takovouto nemoc prodělala. Nebo to nemá každé dítě? Doktor mi řekl, že si jí skoro všechny děti v tomto věku (je nám 9 měsíců) prodělají. Napište vaše zkušenosti. Děkuji.
tak nase malá mela tuto nemoc minulý týden,taky má shodou okolností 9 mesícu. Zacalo to horeckou,která byla asi 1 den,na druhý den se osypala,ale ne celá,na brisku a na nozickách.Já jsem taky drív o této nemoci nic neslysela,urcite jsem ji jako malá nemela a ani nikdo z nasí rodiny. Chtela jsem se Verunko zeptat,kdy vám zmizela ta vyrázka?Jitka
My právě bohužel tuto nemoc proděláváme. Osypali jsme se v neděli 13.3.2005. Dktor mi řekl, že vyrážka by měla postupně zmizet tak po třech dnech. Kde začala první tam by měla zmizet první. My máme zase osypaný obličej, tělíčko a dneska jsem koukala máme trošku i nohy. Ale zase musím říct, že na obličeji už to postupně mizí. Jsem zvědavá jak dlouho to bude teda doopravdy trvat ![]()
ahojky,
my ji prodělali v 10 měs. Teď na to vzpomínám v pohodě, ale je fakt, že to bylo náročné brrrr. ![]()
Dětská Dr. má kousek do důchodu a říkala, že se s ní setkává odjakživa, že to není určitě novodobá nemoc, nemáme se bát, že to prodělá skoro každé dítě.
Má mamka tvrdí, že si taky nepamatuje, že by se s takovým názvem setkala, vysoké teploty a vyrážku jsme měli určitě. prostě si myslím, že se to jen kdysi tak nesledovalo.
Brzké uzdravení přejem. ![]()
Zuzka+Em
P.S. ještě existuje tzv.pátá dětská nemoc, ta postihuje většinou děti starší dvou let, ale o tom spíš nějaký odborník.
Ahojte holčiny,
my jsme taky tuto dětskou nemoc prodělaly - dva dny vysoké horečky, ty pak prudce klesly a dva dny vyrážka po celém tělíčku. Vyrážka nám nevadila, teplotu okňourala. Pan dr. říkal, že to prodělají skoro všechny kojené děti, vyrážka trvá většinou 3-5 dní, takže u nás to bylo kratší. Nijak se to neléčí.
Jinak na netu jsem našla stránku o dětských nemocech, bylo to tam hezky vysvětlené. Onemocnění je virové, ale přenáší se pouze na malé děti, jinak ne. Obdobné onemocnění je i u dětí školního věku - pátá dětská nemoc.
Myslím, že tyhle dvě nemoci se diagnostikovaly až v posledních letech - jestli jsme je měly i my to nevím, ale samostnatně se uvádějí až poslední dobou.
Rychlé uzdravení.
Petra a Aninka
Ahojky!
Musím souhlasit s Andelkou,o této nemoci se nemluví moc dlouho.Mám zdravku,maturovala jsem před 13 lety a v pediatrii jsme to na tuty neprobírali.Ale myslím si,že nemoc není nová,jen se o ní asi moc nevědělo.
Naše holčička si 6.nemoc prodělala v 10 m. a podle toho,jak o tom psaly holky z našeho deníčku,je to doména dětí od 6m do 2 let.Na nemoc si dítě vytváří protilátky,takže by jí už nemělo onemocnět,podobně jako u planých neštovic.
Hanka od Šulánků
Ahojda, můj syn jí prodělal před měsícem, nyni mu je půl roku. Čtyři dny měl teploty-panadol ani brufen mu nepomáhal. Po těch čtyřech dnech mu začala teplota ustupovat a přesně-osypal se od hlavy až do rozkroku. Byly to rudé fleky. Léčit se to dá. Je na to Fenistil kapky,které jsou na různé vyrážky atd. Je to prý nemoc založená na virové epidemii a může to být i alergickou reakcí. My už dávno nejsme kojení. Po těch kapkách nám to začalo účinkovat takřka okamžitě. Druhý den už to malý skoro neměl. Monysek
Hani,
pozor, u neštovic neplatí, že kdo je měl už je nechytí. Spousta lidí si to myslí, ale opak je pravdou. Moje kolegyně je chytla podruhé od své dcerky a jeden kolega, postarší pán, je měl už 3×! Dokonce o tom nedávno mluvili v TV. Šestou nemoc neznám, ale o té Páté jsem už kdysi slyšela. Naštěstí to zatím neznám z praxe.
ahoj. my jsme tuto nemoc měli už v 6m. A buď v klidu. Do týdne můžete ven:-)
Pokud je ale mrňous zvyklý, jako ten náš, každý den spát venku, bude to trochu bitva.
Moje máma také říká, že jí tato nemoc nic ani nepřipomíná, takže to bude něco nového. Hlavně ať malý hodně pije.
Tak se držte
Ahoj Jarča
Ahojky,
taky jsme si tím prošli přibližně v sedmém nebo osmém měsíci, máma říkala, že jsme to taky měli, ale asi se to jmenovalo jinak, název jí nic neříkal…
Tak hodně zdravíčka
Theo a Kryštof
Ahoj holky,
můj syn tuto nemoc prodělal v 9.měsíci. Odborně se to jmenuje exantema subitum, je virového původu.Postihuje především batolata a kojence. K teplotám se připojuje i zánět noshltanu. Odeznívá sama po 2-3 dnech po osypání.
Myslím, že o této nemoci se již nějakou dobu mluví, já jsem končila školu před 6 lety a v kožním i v pediatrii mám o ní zmínky.
Ahoj Kolovka
Ahoj, my jsem vloni chytli tzv. Pátou nemoc…příznaky mi připadají dost podobné jako u té šesté ![]()
Synovi byl asi rok a kromě maličké vyrážky vypadal v pohodě. Zato u mě to bylo horší, chytla jsem to taky a všechny známé příznaky se u mě objevily. Naběhlé uzliny, horečka, vyrážka a velká bolest kloubů…prostě dost nepříjemné. Navíc vyrážka se vracela asi další dva měsíce, jakmile jsme byli vystaveni slunci. Bolest kloubů se ale už neopakovala.
šestá dětská nemoc
Exantema subitum
Příčiny:
Příznaky:
Průběh:
Léčba:
Kdy volat lékaře:
zpět na obsah zpět na úvodní stranu
to jsme nasla na netu ![]()
Prave jsme dostaly daignozu Sesta nemoc ![]()
Ahoj maminky,
tak se taky přidáváme, teď jsem právě převlékala našeho 13měs. Ondru a zjistila, že má osypaná zádíčka a krk. Poslední tři dny jsme měli čtyřicítky horečky, lehce rýmu, jinak nic zvláštního, dnes ráno rázem bez teploty. Odpoledne jdem na kontrolu k doktorce, ještě budeme mít výsledky kvůli podezření na zánět moč.cest, ale jsem si skoro jistá, že nám diagnózu tzv. šesté nemoci nejspíš potvrdí
Tak brzké uzdravení a pevné nervy s drobečkama.
Simona+Ondra
Ahoj holky,
tak ja i moje sestra jsme v detstvi touto nemoci prosly obe. Prvne si nase mama myslela,ze jsou to nestovice a celkem se divila, kdyz uz jsme je jako miminka prodelaly,ale konecna diagnoza u pani doktorky znela prave sesta nemoc. Takze uplne zase tak nova nemoc to neni, jelikoz mne bude 25 a sestre 29. ![]()
Vsem pekny den
Hana a Denisek