Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky! Chci vás poprosit o radu! Našemu zlatíčku je 10měsíců. Jako malinké miminko byl úplně zlatý. Spal celou noc už od 8týdnů. Později, když jsme omezili kojení se budil a stále se budí jednou za noc na čajík. Říkáte si, že to není tak špatné? Vím, není. A tady je problém,, který jsem si zavinila sama. Aby to bylo pro mě pohodlnější a miminko s námi neztratilo kontakt, odmontovali jsme z postýlky jednu postranici a postýlku narazili na naše postele. Vznikla tím vlastně jedna velká postel. Kdykoli malý v noci zakňoural, stačilo se jen otočit, pohladit, dát dudlík, nebo čaj a spalo se dál. Bylo to pohodlné.Teď bychom chtěli, aby se naučil spát samostatně a myslím, že pokud čaj nahradím za vodu, tak i bez pití
. Časem bychom chtěli postýlku přesunout na jiné místo, protože malý byt nám nedovolí téměř okolo ani projít.
To je ale ta potíž. Sám spát nechce. Nechce usnout, pak se šplhá po „špršlích“ postýlky, prostrkuje ručičky mezerami a snaží se na mě dosáhnout. K tomu pofňukává a někdy začne úplně plakat. Nakonec to nevydržím a vezmu ho k sobě do postele. Neodpočineme si pak ani já, ani malej. Já jsem teda víc vyřízená ![]()
Nemáte nějaký fígl, jak naučit dítě spát samostatně? A jak napravit rodičovskou chybu?
za kažkou radu budu vděčná, tak předem díky Jarča
zapoměla jsem napsat, že asi před třemi dny jsme postranici vrátili zpět na postýlku a pak se to rozjelo:)
Ahoj,
jsem na tom stejne jako Ty, az na to, ze muj syn ma dva a pul roku. Kojila jsem ho do roku a pul a do te doby vlastne spal se mnou v posteli. To, ze jsem odstranila z postylky postranici a postavila ji vedle sve postele byl prvni krok k tomu, jak ho dostat z loznice, ted slavim rodicovsky uspech, rekla jsem mu, ze do skolky ho ve tri letech pusti pouze, pokud bude spavat ve sve postylce, takze uz spava vyhradne tam… Jak ho za cas presunu do vlastniho pokoje zatim neresim, hodlam mu zatim koupit velkou postel, na ktere ho budu uspavat, tu postel umistim stale jeste v loznici, ale trochu dal od me postele, do jineho rohu. Mam jeste miminko, dceru, ktere je pul roku, ta ma tak mizerne spani, ze proste pokud ji polozim do postylky, slysi „spandout jehlu“ a potom mi trva dve az tri hodiny, nez ji zase uspim, takze zatim taktez spava vedle me. Pocitam, ze az ji bude kolem dvou let, strcim obe dve deti do samostatneho pokoje… Jde to pomalu, ale myslim, ze dusledna matka to zvladne, i kdyz pozde.
Moc jsem neporadila, ale aspon vis, ze v tom nejsi sama.
Jana
Ahoj,
náš brouček k nám taky putoval každou noc, ale zhruba kolem 15m., kdy už jsem měla znovu bříško a nenechala mu tolik prostoru, protože jsem se potřebovala taky vyspat, přišel na to, že jeho postýlka je vlastně mnohem pohodlnější.
Teď jsme podobný způsob uplatnili i u dcery, prostě jí nechám málo místa a ona pak dobrovolně odputuje do postýlky. Jsou jí 2 roky.
Přejeme ničím nerušený, pohodlný spánek.
Verča, Míša,Klárka
Ahoj! já tento problém nemám, malej spinká od druhého týdne sám ve svém pokojíčku. Ale občas mívá myšky a skouší, co vydržíme. Ale jelikož sem od přírody člověk líný tak mě trošku trvá než se k němu doplazim a tak skusí dvakrát třikrát si zakřičet a pak přijde na to, že ten křik za to jedno pohlazení nestojí a znovu usne. A když už mě přesvědčí, že ho vezmu do postele tak ho tak utlačuju, že ho to pak ani netěší a odnesu ho spátky. Jedinný co ti můžu poradit musíš to vzdržet a být tvrdá.
Ježišmarja,to je uplně přesně,co jsme začali dělat my.Taky máme u naší postele malou a malý usíná s náma.Takže už vím,co nás asi čeká.No nic,díky za varování,jde se to řešit! ![]()
Ahojky,
musím trochu oponovat Iusn. Já jsem od přírody docela citlivá duše a nezastávám názor, že tvrdá výchova je správná výchova. Moc mě potěšil článek v jednom čísle Betynky, který se zabýval společným spaním dětí s rodiči v jedné posteli. Ve zkratce shrnuto: malému dítěti to jen prospívá, má lepší citový vztah ke svým rodičům, může se, kdykoli potřebuje pomazlit, necítí se osaměle, ví, že je maminka nablízku a klidněji spí,v pozdějším věku už spol. spánek nevyžaduje.
Mé holčičce je rok a půl a stále spí s námi. Uložím ji sice do své postýlky, ale protože se často budí a ještě ji kojím je i pro mě pohodlnější mít ji u sebe. Samozřejmě jsem také z tohoto stavu byla doslova na nervy, ale uvědomila jsem si, že se nevyplatí nic lámat přes koleno, zvlášť pokud jde o děti.
Proto se snaž být trpělivá a užívej si blízkozti tvého broučka. Ani se nenaděješ, vyroste a už tě tak „potřebovat“ nebude.
Petra
No,vy aspon víte,čím to je,ale nám začal malej hysterčit jen tak-nikdy s námi nespal-do2měs.spal v kolíbce a pak v postýlce.Jenže poslední dobou začne tak plakat,že ho musíme vytáhnout,jinak by sand ani nedýchal jak hysterčí.A je jedno,je-li den nebo večer. Zkoušeli jsme všechno-nechat,vyndat,dát tam hračky,…nic-někdy zabere lahev sunaru,ale to jen,když je čas sváči-obědvá v11,30a spinká nejdřív od 13,45 anebo,když má opožděně večeři-někdy nechce papat v 18,30,ale až o hod.později.Před 3dny jsme se přestěhovali a malej spí sám v pokoji-dosud spal hned vedle mě, i když se špriclemi mezi námi
,nicméně jsem měla první noc tragickou-protože co jsem to za matku-nejdřív ho vypudím z břicha a odstřihnu mu pupeční šňůru a pak ho v 9,5 měs. odsunu do jiného pokoje a navíc úplně samotného…Uspáváme ho tak v 70-80% na naší velké posteli anebo všude možně -dneska si vybral deku na zemi a hrací klavírek v ručičkách k tomu.Pak ho vždycky přendáme a po nočním buzení už je to v pohodě-napije se,nebo si vezme dudu a spinká v klidu. Já nevím,nejsem pro to,za každou cenu je nechat brečet-koneckonců nebudou s námi spát celý život a ty 3 roky se to vydržet snad dá.Nevím nevím,ale mě možná dělalo větší problém svědomí a výčitky než malému to,že už nespí se mnou v ložnici-vždyt se každé ráno nade mnou usmíval,když mě budil tím svým žvatláním a ospaloučkým posazením se a pak ten úsměv…Naštěstí mám velmi lehké spaní a maličkej má možná s píš k mému klidu v pokojíku noční lampičku,která svítí zeleně/mimochodem doporučuji-mají ji v Ikee a mají 3druhy-zel.modrou a červenou-a je dobrá i do auta navečer,protože když je v el.tak se nabíjí a pak vydrží dost hodin zapnutá i bez kabelu.Navíc je celá gumová/taková koulička s namalovaným obličejem a strojek je uvnitř,takže je neškodná/.Takže takhle spíme my.Lisa
ahoj,
nasemu Ondrasovi bylo ted 13 mesicu a od roku s etaky budi a nechce spat v postylce.taky samozrejme z pohodlnosti,jsem ho zacla brat k nam do postele.tam usne jako dudek,ale posledni dobou spis po na s jenom 2 hodiny leze a nemuze zabrat.taky porad myslim na to,jak se toho zbavit,ale na druhou stranu si rikam,ze z toho vyroste,postel mame velkou,takze mista je dost.akorat me stve,ze vstava s manzelem ve ctvrt na sest:-)
Moninda
ahoj všem! Děkuji za příspěvky a jsem ráda, že nejsem sama ta „nedůsledná“ matka, která si naučila psát dítě společně s rodiči ![]()
Na základě vašich příspěvků, jsem se rozhodla, že to teda nebudu nějak dramaticky řešit. Vždyť máte pravdu - do 18 s námi spát nebude
a teď si ho alespoň pořádně užiju. Vždyť jsme rádi, že ho máme. Snad to časem pomine a naučí se spát samostatně i bez pláče a probělých nocí. Holky fakt díky za podporu. Budu ale vděčná, za každou další zkušenost.
Jarča
Ahoj Jarčo,
taky souhlasím s většinou holek, že společné spaní s rodiči není žádné drama a žádný prohřešek. Já malou dávám spinkat do postýlky, ale když se v noci probudí, putuje ke mně a tam je až do rána ![]()
Je to pohodlné, a navíc je to krásné buzení, když začne žvatlat a různě po mně poskakovat a převalovat se ![]()
Mně spíš jde o to, aby uměla SAMA usínat, protože usínala většinou u prsu a pak byla v polospánku jen přenesena do postýlky. Když se v postýlce probrala, začal křik. Poslední dobu to praktikuji tak, že ji nechám trochu poplakat, tak 20min, ale každých 3-5min za ní chodím a konejším a uklidňuji ji, až nakonec ji dám cucnout mlíčka a ona usne. Je to podle mně taková méně násilná forma toho klasického „nechat vyřvat“, kdy dítě celé rudé a zoufalé pláče několik hodin, až vyčerpáním padne
.
Myslím,že za nějakou dobu malá pochopí, že musí spinkat, i když nemá v pusince prso a že křik je zbytečný.
Radka
Ahojky, jsem moc ráda že je toto téma zadáno, protže zrovna řeším kdy nechat malou spinkat samotnou v pokojíčku. Má 6,5 měsíce a s uspáváním nemám problém. V 19.00 jde spinkat, sama v postýlce usne a vzbudí se ráno až kolem 7. Spíše máme opačný problém, že jak jdeme s mužíčkem spát, tak jí to ruší a začne se převalovat ale neprobudí se. Také ráno jak se člověk více převaluje v posteli tak malá se začne také překulovat. Myslím že po přečtení vašich článků to nebudeme již odkládat a malou dáme do jejího pokojíku spinkat samotnou, abychom se nedostali do situace že bude vyžadovat pozornost i večer. Četla jsem na toto téma spoustu článků a převažoval názor že nejvhodnější doba je kolem 6 měsíců, kdy si mimi ještě docela dobře zvyká na nové prostředí svého pokojíku. Mám sice trochu obavu, abych jí v noci slyšela,ale už nekolikrát jsem se přesvědčila že když v noci začne vřnět, tak se probudím, navíc máme dýchač a chůvičku, tak by to mohlo být bez problémů.
Ahojky
Taky teď hodně přemýšlím o tom, kdy dát holčičku do pokojíčku. Jsou jí necelé 4 měsíce. Usíná bez problémů sama v košíku u nás v ložnici, obvykle si jí ráno beru do postele a ještě dospáváme spolu. Ale musí už být manž pryč, o víkendu, když je doma, to moc nefunguje.
Myslím, že by jí transport do pokoje nevadil, asi by jsme jí taky míň rušili. Ale kdo to těžce ponese, budu já! Já si to prostě neumím představit, že nebude v noci u mě. Asi jde o zvyk. Kamarádkám spinkají děti v pokojíku od 4 a 6 měsíců a chválí si to…
Ahoj taky sem musím napsat jelikož naší holčičce byli včera 4.m a spí s námi v postely a já jsem moc štastná,protože ochudit se o tento pocit,aby usínal sama v postýlce jsem nedokázala,ikdyž usíná kolem šesté u nás v posteli pak se vzbudí tak v devět na kojo a já jdu také spát a někdy jí přendám do postýlky někdy,ale usnu hned s ní,ale jakmile má hned hlad tak už spí u mě po celý zbytek noci,také jsem chtěla být tvrdá matka(jak jedna moje známá praktikovala,že za žádnou cenou nespat s mimi v posteli,že si na to zvykne,vždyt svou holčičku připravila o ty krásné chvilky jak cítit svoji mámu,ona totiž nekojila tak to viděla v jiném světle),ale věřte že mě nenaočkovala já se do své dcerky zamilovala a vůbec mi nevadí,že s námi spinká,právě naopak mám někdy výčitky když jí náhodou do té postýlky dám a ona se pak různě převaluje a vrtí ,tak vám všem přeji plno krásně spících miminek ![]()