Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
potřebuji poradit, jestli jste někdo neřešil stejný problém.
Mám sedmiměsíční dcerku. V noci kojím jen jednou (mezi třetí a pátou). Až do šestého měsíce byly naše noci klidné. Malá se vzbudila na kojení, po něm hned usnula a spala až do osmi. Pak se to ale nějak zlomilo a Eliška začala spát dost „divoce“.
Usne v osm večer a asi do jedné ráno je to v pohodě. Pak se ale asi dostane do fáze mělčího spánku a začne se převalovat a u toho kňučí (úplně vzhůru ale není). Často zabere, když jí podám vypadlý dudlík, ale za dvacet minut to začíná znova. V poslední době ani dudlík nezabírá (jak kdy).
Není to každou noc, ale skoro každou. Už jsem z toho fakt grogy. Někdy vstávám i třikrát za hodinu.
Moc díky za vaše rady.
Karolinka a Eliška (7m + 13d)
Ahoj Karolino2,
věř tomu, že tento problém nemáš sama.
Naší Verunce je už 9 měsíců a 5 dní. Když jsem jí přinesla z porodnice, tak vždycky prospala celou noc. Neznali jsme noční vstávání. Vždycky jsme nechápali když přišla kamarádka s o měsíc mladším klukem a říkala, že opět celou noc nespali, že malý plakal a já nevím co ještě. Fakt jsme to nezažili tak jsme tomu ani moc nevěřili. Ale v životě naší berušky přišel zlom okolo šestého měsíce. Spí vždycky celkem dobře tak do dvou až tří hodin a pak ze spaní začne kňourat a musíme jít a dát jí dudlíka a nachvilku je vše v pohodě. Ale třeba za 20 minut je zase potřeba k ní dojít protože by se úplně probrala a to přece v noci nepotřebujeme, že?
Musím říct, že v tý době když to začalo, tak to pro nás byl docela šok, ale zvykneš si na všechno. Vždyť jsou to přece naše zlatíčka ne?
Počkej až vám porostou zoubky, my máme první zoubek od včerejška a můžu říct, že předtím než se vyklubal tak jsme pořádně čtyři noci nespali, protože ještě k tomu všemu se u nás objevila tzv. šestá nemoc a rýma a kašel. Prostě všechno najednou, chudinka naše.
Vím že v noci by jsi to dítě nejraději roztrhla já nevím na kolik kousků, ale věř, že to dítě za to opravdu nemůže. I já se občas s tímto problémem potýkám, ale zase si vždycky vzpomenu jak se na mě přes den krásně usmívá a je po zlobě. Říkám si, že až bude starší tak to bude lepší. Musíme vydržet.
Jseš ráda, že v tom nejsi sama????
Přeju ať se to brzy zlepší.
Ahoj Karolíno2,
taky nyní řešíme stejný podobný problém. Jako miminko spala naše Maruška celou noc, jen se budila na jídlo. Asi od 7 měsíce to už dávno není pravda. V té době dostala šestou nemoc, záhy ji začal růst první zoubek a bylo po spaní. Když se zoubek vyklubal, byly asi 3 noci klidné, pak začal růst druhý a dostala chřipku. Dnes je zdravá, další zuby zatím nevidíme, ale spí hrozně neklidně. Začíná to už kolem 22 h. večer a někdy dvakrát za hodinu k ní musím vstát. Kolem jedné v noci to vygraduje na usilovný pláč, takže dostane čaj a za dvě hodiny už má hlad, tak dostane mléko. To ji udrží asi na dvě hodinky a půl šesté se už probouzí.
Taky si říkám, co v tom vězí a ráda bych se s někým poradila.
Ráno jsem hrozně nevyspalá, ale naše dceruška se směje jako sluníčko. A tak je vše odpuštěno.
Gruzie
Ahojte maminky aj vy máte doma zlatíčko ktoré nekludne spinká, tak ako aj moje. Ja mám 14 mes. dcérku, ktorá od 6 mes. spí veľmi nekludne. Možem povedať, že už má vonku 6 zúbkov, ale myslím si že kým nevyjde posledný 20-ty tak asi nebudeme pokojne spať
. Na rozdiel od Vašich detičiek, Tá moja maličká vždy odmietala dudlík, takže keď v noci mrnčí pritúlim si ju v posteli k sebe, hladkam ju po vláskoch, prípadne podám čajík, alebo mliečko. Veľmi to nepomáha, mrnčí, prevaľuje sa, budí sa… No snažím sa to vydržať, hoci to vôbec nie je ľahké. Všetkým Vám želám hlavne pevné nervy, veľa síl… veď to nepotrvá večne.Kaška
Ahoj Karolinko02
Ja myslim, ze tve holcicce se zacina klubat nejaky zoubek. Boli ji dasnicky, tak nemuze poradne spinkat. Alespon ja mam takovou zkusenost s nasi Kacenkou. Vzdy to trva tak 1 nebo 2 noci, pak se zoubek vyklube a je to zas dobry.
Pekny den, Jana
Všem moc děkuji za reakce. Opravdu potěší, že v tom nejsem sama
. Samozřejmě vám to nepřeju
.
Zoubky se nám opravdu klubou, ale tento problém už máme asi dva měsíce, tak si myslím, že ta příčina v tom není. Trochu si myslím, že během toho několikatýdenního období se ty příčiny různě střídaly (bolení bříška, zuby atp.)
Snad to přejde dřív, než půjde do školy
.
Všem přeji klidné noci.
Karolinka a Eliška (7m + 15d)
Milá Karolíno, kdybych měla popsat našeho Adámka (10m), musela bych doslova opsat první příspěvek.
Ještě ale doplním, že jakmile se začne vrtět a pofňukávat, musím být velmi pohotová a hned podat dudlík, nebo čaj. Nebo si ho vezmu k sobě do postele. (Což je taky zlé, protože pak nechce spát sám.) Jinak začne plakat, probudí se úplně a máme poledne.
Také jako ty doufám, že je to jen přechodně. Už si na to zvykám a jsem ráda, že nejsem sama, a že mé dítě je naprosto normální. Jen asi před třemi dny se nám stalo, že po předchozí noci, kdy spal mizerně, přes den také málo a měli jsme ten den plavání, byl tak unavený, že spal v kuse od 20h až do 5.45h. Pak jsem mu dala cucnout čaje, vzala si ho k sobě a spali jsme až do 7.30h. Jinak vstáváme tak v 6h. Bylo to úžasný. Chtělo by to častěji. Ale na druhou stranu už jsem na jeho buzení tak zvyklá, že jsem se po 3h probudila a poslouchala jestli mi snad neumřel
Takže taková rada na závěr, která nejde moc dobře praktikovat - pořádně dítě utahat ![]()
Jarča