Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, v diskuzi jsem nenašla, co jsem hledala proto prosím o bližší informace. Máme tříletého syna.. v roce a půl začal ze dne na den šilhat… po vyšetření očního lékaře mu byly dány brýle.. jezdíme do Centra zrakových vad v Motole…má dioptrie 6+ a 6.5+…je dalekozraký. Dnes jsme byli na kontrole a byla nám doporučena operace šilhavosti. Přes brýle má již prý správné postavení očí, ale když je sundá, očka mu ujíždí kolem dokola.. prý je operace šilhavosti jediné řešení a po té se mu prý lépe upraví i dioptrie.. Na předop. vyšetření jsme objednáni na květen, ale operace samotná je prý většinou až do roka.Pan doktor říkal že je to běžná operace, že se nemusím bát.. můžete mi prosím popsat jak operace probíhá, jak náročné je donutit dítko nechat si zavázané oči. Náš malej bojuje i při nasazení okluzoru u terapeutky… nyní máme okluzor střídavě na brýle také dávat…
Operace byla dopuručena k Mudr. Malecha v Motole… znáte ho, máte zkušenosti? Budu vám velmi vděčná za jakoukoli pomoc, informaci, popis. MOc děkuji. Můžete psát i do SZ. Dr. také říkal že operace je právě v tomto věku vhodná… bojím se protože malej fakt řve… děkuji za veškeré informace…
Já bych také chtěla vědět s jakým doktorem jste spokojení, málému se očíčko začalo stáčet v roce a 3/4, ve dvou dioptrie 1 na obouch očkách a teď máme zvláštní folii na brýlích, kterou teda v prostoru vůbec nezvládá - je dost dezorientovaný, i přesto nad námi visí vidina operace. Jen nevím, zda máme správný přístup doktora, moc mne teda neinformuje:( Tak bych klidně sjela do Prahy k někomu s kým máte dobrou zkušenost. Předem děkuji!
Holky, my jdeme na operaci snad již ted v květnu, já jsem pevně rozhodnutá, protože to vidím jako pomoc naší holčičce, nechci to už nijak odkládat. Šilhat začala po roce, nosila brýle, okluzor, šilhání bylo s věkem horší,,, jsou jí ted 3,5. V souladu s léčbou se rozšilhalo druhé oko, tzn. vyléčila se tupozrakost, oči střídá, do dálky kouká rovně, ale když koukne na některou ze stran, tak jedním okem. Myslim, že operací to u nás bude už jen lepší.
Moje zkušenost s lékaři: chodili jsme na Karlák, tam byl vždy zmatek, sestry spíš nepříjemné, paní primářka bude kapacita, ale staly se nám tam divné věci typu - jednu kontrolu byly naše brýle super, další kontrolu hrozné, tupozrakost se neléčila (nebyl výsledek), dodatečně jinde jsme zjistili, že měla stanoveny o 2 dioptrie méně na každé oko.
Další zkušenost s primářkou očního v Hradci Králové - moc milá paní, nasadila správné dioptrio, do půl roku dcera zapojila i druhé oko, klidně si tam z Prahy dojedeme, patří mezi mladší, je tam prima prostředí - méně dětí než v Praze. Nevýhoda - o paní primářce a operacích u ní se nikde nic nedočtete (jinde se vydávají výroční zprávy s info, kolik dětských pacientů bylo s jako uvadou operováno), já bych třeba i ráda viděla profesní životopis, má ho na webu jen top vedení, ale přece jen o primáři byste měli vědět - většinou si to lidi aktivně někde dávají, aby bylo vidět, že jsou odborníci, jakou mají praxi.
No a třetí zkušenost - primář v Motole, také moc fajn chlapík, podobně i další doktoři u něj, takže toho bych se nebála. Zde je ale velká nevýhoda čekání na operaci třeba 7 měsíců (na rozdíl od Hradce, kde jdete klidně další měsíc). To se zrovna nám vůbec nehodí, dcera bude chodit do školky, tzn. bude pořád nemocná (už ted chodila 2 dny v týdnu a každý měsíc je doma), případná nemoc bude znamenat čekání další rok - nikdy… Já nastupuji do práce, takže bych raději, abychom to měli za sebou dříve).
V květnu jdeme do Hradce, snad vše dobře dopadne, tyto operace se dělaly už před 30 lety, např. moje 40+ sestřenice byla dobře odoperovaná. Snad nebudou komplikace, spíš mě upozornovali doktoři na to, že zde bývá občas nutná druhá reoperace (svaly se zoperují, ale není dopředu jasné, jak na to zareaguje mozek, výsledek operace - konečné postavení očí je vidět prý až po měsíci).
Taky jsem z toho byla ze začátku špatná, nikdo tupozrakost v rodině nemá (bohužel v širší rodině ano, i když bez šilhání. Myslím, že to někdo ani nemusí o svých předcích vědět, dřív se to podle mě tak nesledovalo, dneska jsou ty přístroje, takže spousta už malých dětí nosí brýle). Už jsem se s tím srovnala, dokonce i na tu operaci už vyloženě chci, aby dcera měla oči lepší, aby jí očičko nezabíhalo. Ráda bych všechny povzbudila, s nemocí jsem se srovnala, operace budou nervy, ale nějak to dám:-).
Ahojky maminky, mám dotaz…malýmu bude rok a půl, v březnu se chystáme do Brna na operaci šilhání obou očí…zažili jste to někdo? nedovedu si představit jak bude mít po operaci zavázané obě oči, jak to zvládne a tak? jsem z toho pěkně vystreslá
díky, mějte se
@maky85
Ahoj mám starší 5 letou, která začla šilhat, zjistili jsme to rok zpět, ale na operaci ji nepostlali, napřed jí dala dětská očařka brýle a 4 měs. na to nálepky lepíme na oko každý den na jedno, aby se zatěžovalo.
To mě mrzí, že u vás dojde na operaci, ale zas si říkám, že takhle se bude tvé dítě léčit jen chvilku, naše holka měla po asi 5 měs. nošení nálepek zlepšení o půl diptrie, asi se bude ještě dlouho léčit.
Operace u Vás bude asi rychlejší pomoc ![]()
Držím palce ať se povede, jak má ![]()
My šilháme už od narození…taky lepíme očička, ale malej to moc nevydržel, teď už vydrží dýl, ale jak lítá, tak pořád padá a je samá modřina. Jsem ráda, že na tu operaci jdeme, aspoň si nebude ještě nic pamatovat a věřím, že mu to pomůže. MOc děkujeme ![]()
@maky85 Ahoj, já byla se synem v jeho necelých dvou letech (v Praze) a bylo to v klidu. Taky jsem z toho byla nervní, nevěřila jsem, že si to nebude sundavat z očí. Chvíli po operaci to teda vypadalo, že to bude fakt horor, ale jak zjistil, že jsem u něj, tak se uklidnil a pak skoro celý den prospal
A když nespal, tak jen upozorňoval, ale nechal si to vysvětlit (což mě fakt překvapilo, jelikož je to takovej divoch
)
Náš je taky poděs, tak jsem zvědavá…ale věřím tomu, že když budu u něj, tak že to taky nějak zvládneme! děkuji ![]()
@maky85 píše:
Ahojky maminky, mám dotaz…malýmu bude rok a půl, v březnu se chystáme do Brna na operaci šilhání obou očí…zažili jste to někdo? nedovedu si představit jak bude mít po operaci zavázané obě oči, jak to zvládne a tak? jsem z toho pěkně vystresládíky, mějte se
Ahoj, v Brně sme byli na operaci se synem když měl 10 měsíců, já z toho měla nervy hrozný ale nakonec to bylo celkem v pohodě operace trvala necelou hodinku celkem, po operaci měl zalepený obě oči, hned jak se vzbudil tak si to strhnul ale zalepilo se mu to znova a v pohodě to vydržel mít celej den, on byl ale hodně ospalej takže skoro pořád spal tak se to dalo. Akorát nám ta jedna operace nepomohla, tak nás čeká asi druhá ![]()
Tak hodně štěstí ![]()
Moc děkujeme, nám taky říkali, že se to bude muset třeba dvakrá, třikrát opakovat, že se uvidí…
@maky85 píše:
Moc děkujeme, nám taky říkali, že se to bude muset třeba dvakrá, třikrát opakovat, že se uvidí…
jj je to možný. A lepíte teď okluzory? nám je dali až po operaci a teda pomohli mu dost, lepíme už od 10 měsíců a malýmu je teď 25 měsíců, lepíme každý den tak na 4-5 hodin.Ale ten rozdíl je tam vidět ![]()
Lepíme už někdy od roku, ale před tím to nevydržel, je to poděs, ani chvíli neposedí, ale teď už vydrží kolem hodinky.
@maky85
taky jsme byli v Brně na operaci obou očí… operoval ji sám přednosta kliniky pan Autrata, a říkali že dcera měla opravdu velkou úchylku v šilhání. Na každém oku ji posunovali oční svalstvo o 5mm. A určitě půjdeme ještě na nějakou doplňkovou operaci, rozhodně to není uplně dobré. Od operace zalepujeme každý den oči na střídačku…jeden den levé, pak druhý den pravé…tak tři hodiny. Naštěstí tohle ji od začátku nevadí, a nemá s tím problém.
Zalepené to měla 24h, dost ale pospávala tak ji to nevadilo. Bylo jí 15měsíců..takže taky malinká. Akorát po narkoze blinkala, to jsem byla na nervy z toho.
Dcera také šilhala od narození… diagnoza paréza očního svalstva
Nás také čeká operace šilhání v lednu, a to v Hradci Králové - paní primářka je tam velmi milá, přesto prosím, jestli tam již někdo byl operován, zda by nepodal zprávu. Dojíždíme tam z Prahy, alternativně se můžeme přehlásit do Motola. V příloze HN vyšlo hodnocení nemocnic, Hradec tam figuruje na předních místech, tak snad to bude dobré. Dceři je 3,5 let, operace to bude první a já doufám, že i poslední. Tupozrakost jsme vyléčili, i když to chvilku trvalo… - na Karláku měla nasazené nižší dioptrie a tím pádem se neléčila (nerozšilhala na druhé oko), až právě v Hradci paní primářka zjistila, že má mít na každé oko o 2 dioptrie více a do půl roku začala oči střídat, tzn. používá obě a není tupozraká.