Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi bych nečekala na vyšetření pediatři a rovnou dítko objednala ideálně na dětskou ortoptiku (u nás je tam čekací doba tři měsíce). Také jsme to řešili, nakonec silhani postupně ústava, ale dcerka je ve sledování kvůli jinému problému, který vyšetření objevilo. Určitě zkuste dětskou ortoptiku, děti vyšetřují trošku jinak než u klasického očního (hlavně tahle prtata, která moc nespolupracuji). Pokud jste z Moravy, můžu doporučit místo, se kterým máme dobre zkušenosti. S prvním ditkem jsem byla u klasického očního a přístup k dítěti byl úplně jiný (v negativním smyslu).
@Janli Tak teď jste mě opravdu vyděsila.. a neštovice ještě neměla
@Vanda824 píše:
Pises, ze manzel silha, tohle byva casto dedicne.
No vy mě teda čím dal víc děsíte.. 😕
Ale nebudu se tím moc zabývat jinak bych z toho zesílila.. počkáme na to vyšetření
Pokud si vzpomenu napisu vám jak jsme dopadli
@Vanda824 píše:
Mrzí mě, že jsem tě vyděsila, ale na druhou stranu tohle nejde bagatelizovat. Šilhání k vnitřnímu koutku je záležitostí očních svalů, šilhání směrem ven má trochu jiný mechanismus. Moje dítě má lehký neurologický nález na mozku, ale mimo šilhání se to neprojevuje. Nicméně ji pro jistotu sleduje neurolog. Šilhání řešíme pomocí brýlí a cvičení. Chápu, že jsi z téch brýlí rozhozená, taky jsem byla, ale brýle pro děti dělají krásný, sluší jim a většinou je to dočasná záležitost. Opravdu to nepodceň, oči je potřeba řešit dokud je dítě malý a mozek plastický. Pokud neštovice neměla, tak prober s neurologem možnost očkování, protože neštovice dost potrápí nervový systém a u nás mají na rozvoji šilhání obrovský podíl.
Když se budeš chtít na něco zeptat, klidně napiš do SZ. U jednoho dítěte řeším šilhání, u druhýho tupozrakost. Na očním jsme jako doma…..
Nenapsala jsi odkud jsi, já chodím s dětmi na oční kliniku Binocular v Litomyšli a vřele to doporučuju. Malá klinika, ale poskytují opravdu komplexní péči a majitel zavádí postupy podle posledních výzkumů. Zároveň upřednostňuje konzervativní léčení.
Čekat je nerozum…my na první oční vyšetření čekali skoro půl roku…dříve nešlo objednat. Malá dostala hned brýle…byl jí rok čtvrt…pokud by to trvalo déle, vypestovala by si tupozrakost…já začala bryle nosit ve 3 letech a tupozraka už jsem. Vzhledem k věku dcery bych opravdu nečekala a objednala ji, stejně vás to nemine. A detsky lékař toto vyšetřit opravdu nemůže. I kdyby řekl, že on nic nevidí…ne vždy je silhani trvale vidět a to zjisti až na očním…
Dcera 3 roky začala nenápadně šilhat. Pediatra se svým měřením zjistila prd a že za rok na kontrolu a čus. Jenže šilhala dál, takže jsem ji objednala bez žádanky (bohužel jsme tedy vstupní vyšetření platili). No a ukázalo se, že na to silhave oko skoro nevidí a druhé to táhlo za něj. Nakonec má na obě oči cca 5 dioptrií, zatím si zvyká na 2,5 a oko okamžitě přestalo šilhat. Nečekala bych a šla. U nás je to sice běh na dlouhou trať, ale představa, že za dva roky mohla být na to jedno slepá, mě tedy děsí víc než brýle. Na pediatru jsem namíchnutá.
Tak my jsme z malého města Česká Lípa a co si pamatuji tak se na oční nečeká moc dlouho protože se starším synem jsme řešili neustále záněty.. ani jsme nečekali moc dlouho jelikož můj tatínek je taky lékař takže stačilo si s očním pokecat 😁
Ale zítra hned zavolám na oční nebo se domluvim s tatínkem aby nám vše zařídil
Jinak vám všem moc děkuji za uklidnění co se tyče brýlí ☺️..
Určitě bych co nejdřív začala obvolavat oční ordinace a doufala, ze se vám někam podaří co nejdřív dostat. Zadanku od detske ani nepotrebujes.
Ale z vlastní zkušenosti vím, ze tohle je potřeba začít řešit co nejdřív, ale zároveň termíny na objednání kolikrat bývají x měsíců, navíc takhle malé dítě nechtějí skoro nikde vzít ![]()
Já sama to řešila když bylo synovi něco málo přes dva roky, taky začal silhat, řešila jsem to hned. Zkoušela jsem možná deset ordinaci, bud by nám dali termín za půl roku nebo by nás vůbec nevzali, skrz synův věk … takže fakt čím dřív řešit tím lip. Jestli jste z Prahy, doporucuju Kukátko.
Kluk má brýle, 5 dioptrii, přišli jsme na jeho vadu zraku právě díky silhani, jinak by chudák kdo ví jak dlouho ještě neviděl poradně … Bude mu tři a pul, svoje brejlicky miluje, není s nima problém ani ve školce, sám si na ne dává pozor a tím ze s nimi konečně dobře vidí, neměl nikdy ani potrebu je sundavat.
Třeba to u vás nic nebude, ale určitě je lepší to nepodcenit … Držím palce a hlavně klid!
Obnovují diskuzi, dnes budu řešit u 2 leté dcery. Ujíždí ji oko do strany k uchu. Je tu někdo, kromě toho strasiciho komentáře, že jde o neuro problem, že by jeho dítěti ujíždělo oko do strany při šilhání a byl to „jen“ oční problem?
@Anonymní píše:
Obnovují diskuzi, dnes budu řešit u 2 leté dcery. Ujíždí ji oko do strany k uchu. Je tu někdo, kromě toho strasiciho komentáře, že jde o neuro problem, že by jeho dítěti ujíždělo oko do strany při šilhání a byl to „jen“ oční problem?
No, můj problém. Šilhání, krátkozrakost, jako dítě jsem neuměla zaostřovat. Od 2 let cvičení, brejle a na ZŠ léčebna. Tam mi to srovnali. Po dalších 3 letech brýle co mám do dnes. Ne silné. Oko se mi rozjede opravdu jen když jsem hooodne unavená ale dokážu to srovnat. Jako dítě jsem to neuměla.
Radši ale počkat na diagnózu. Teď už se zaručeně léčí úplně jinak.
@Anonymní píše:
To není strašící komentář, to je fakt. Když dceru viděl oční lékař, okamžitě nás odesílal na neuro.
Ujizdeni oka do strany řeším u dcery cca od roka. Dnes ji bude 11. Nosí brýle, které dokážou oči „stahnout“ k sobě. Musí trénovat souběh očí. Když byla malinká, brýle nebyly problém. Cca od 7 let je rada sundava. Nicméně umí oči stáhnout k sobě na vyžádání. Tj. Upozorním ji, ať si srovná oči a ona to zvládne. Jako chameleon vypadá pouze, když je výjimečně unavená. Trauma z toho nemá, posmesky kvůli očím od dětí jsme taky nikdy neřešili.
Jde mi o to, že malé se poslední dva měsíce rozjíždí jedno oko do strany a většinou když se u toho zahledi tzv do blba. Vracíme se teď od doktora. Mám zadanou na neuro i na oční a samozřejmě bulim jako želva a jsem v hrozným stresu. Bojím se epilepsie.