Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj…maminky čerstvý prvnáček mi šilhá. Poslední dobou je to hodně, všimli si toho i ostatní a začal si stěžovat na bolest očiček. Prý se snaží koukat rovně ale nejde to:(Samozřejmě hned na možný termín se chystám k oční, ale vzhledem k tomu, že nikdo v rodině brýle nemá ani jiné problémy s očima, netuším co nás čeká. Opravdu brýle? Jaká vyšetření bude muset podstoupit? Lze to nějak srovnat nebo to bude trvalé?
@Crystal87
To jde o nove vznikle silhani? Drive nesilhal? Pokud je to tak,, vyzaduje to akutni vysetreni.
Na prevencich u dr videl dobre?
Presne tak musí se nejprve vyloucit akutni pricina silhani pokus se vylouci tak se jedna o tzv. silhani s pozdnim zacatkem ktere ma vetsinou dobrou prognózu. Malému rozkapou očka zmeri dioptrie a pokus tam nejaké budou, dostane bryle. Dostane i okluzor (piratskou klapku), doktor vam vysvetli jak a kdy mi nasazovat. Pokus je uz prvnacek a akutni príčina se nenajde, mela by se v dohledne dobe pák naplánovať operácie silhani v centru detské oftalmologie.
Pozn. Jsem trochu z oboru
omlouvam se za chyby, píšu z tabletu
Ano, jen potvrzuju, pokud je to akutni silhani (nikdy predtim nesilhal), opravdu jdi hned.
Dcera taky zacala najednou ze dne na den silhat, stezovala si na bolest hlavy a oci, dvakrat i zvracela. Ocni vada to nebyla, byl to neurologicky problem. V zivote nas to nenapadlo, meli jsme jen stesti, ze jsme se dostali k ocnimu hned a necekali, az nas za mesic(e) objedna.
Jsme objednaní na pondělí, takže jsem zvědavá a mám docela strach:(Šilhal jako miminko ale to je rychle zpravilo a pak začal až ted, nejdřív jen trochu ale posledních pár dní je to opravdu hodně:(
Segra zacala hodne silhat pri nastupu do skolky, odoperovali, znovu zacala pri nastupu do skoly, znovu operace. Pak uz se ji to nevratilo. Rikali mamce doktori, ze je to nasledkem stresu z noveho prostredi. ![]()
Neboj se medicína dělá zázraky, my máme dost vážnou oční vadu, ale bojujeme a jdeme do předu. Za měsíc náš čeká operace šilhání levého oka. Držím palce, aby stačil jen posílit sval očním cvičení: ![]()